Extinderea focarelor de rabie nu poate fi controlata

Magazin Salajean 25 martie 2008 0

Extinderea focarelor de rabie nu poate fi controlataDirectia Sanitar-Veterinara (DSV) Salaj nu poate gestiona inmultirea focarelor de rabie din judet, din cauza ca Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVA) nu a achizitionat nici acum momelile vaccinale antirabice promise. Ca in cazul altor licitatii, si aceasta a fost suspendata din cauza unor contestatii, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, Mircea Martin, directorul DSV Salaj. Avem 18 focare de rabie in judet si alte cinci localitati in care se metine suspiciunea pe aceasta epizootie. Este o situatie fara precedent si periculoasa, avand in vedere ca boala se transmite la om, fiind incurabila. Din pacate, sunt mari probleme in legatura cu achizitionarea de momeli vaccinale. Desi licitatia in acest sens a fost demarata de ANSVSA, totul este suspendat din cauza unor contestatii depuse la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor. Cum noi, la nivel local, nu putem achizitiona momelile respective, suntem blocati si nu putem gestiona situatia din judet, a spus directorul DSV Salaj.

Potrivit sursei citate, in incercarea de a lupta, totusi, cu aceasta epizootie periculoasa, s-a cerut sprijinul Romisilva si al Asociatiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor Salaj, ca sa organizeze vanatori la rapitoare. Masura are scopul de a reduce numarul animalelor bolnave de turbare, care, in cautare de hrana, parasesc mediul silvatic si ajung in gospodarii.

Incidenta cazurilor de rabie atat de crescuta cu care se confrunta Salajul dovedeste ca in mediul natural, rezervorul de virus este foarte mare, lucru care sporeste necesitatea campaniei de vaccinare antirabica. Si alte judete au probleme cu cazurile de rabie, astfel ca ANSVSA a extins lista judetelor in care se va face, in acest an, campania de vaccinare cu momeli de la zece judete, la 18. Speram ca toate contestatiile sa fie rezolvate rapid, astfel incat momelile sa ajunga in teritoriu cat mai curand, pentru ca este nevoie de ele, a spus Martin.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »