Expunerea la soare sau solar poate duce la cancer de piele

Magazin Salajean 6 iunie 2011 0

Expunerea la soare sau solar poate duce la cancer de piele

Vara este anotimpul în care fiecare vrea să profite de soare şi să obţină, pe lângă relaxarea lângă apă din piscine sau mare, un bronz superb. Numai că expunerea la soare poate avea şi un revers nedorit, dacă este practicată abuziv. Arsurile, insolaţiile şi lipotimiile sunt probleme frecvent întâlnite în cazul celor stau la soare mai mult decât este indicat, iar cancerul de piele este şi el tot mai des diagnosticat în rândul sălăjenilor. În timp ce unii aleg varianta solarului, considerând că este o alternativă bună faţă de expunerea la soare, specialiştii atrag atenţia că ambele pot avea efecte devastatoare asupra sănătăţii şi că trebuie practicate cu măsură.

Sunt câteva decade de când a trecut moda pielii albe ca laptele şi a intrat în trend bronzul arămiu, decade în care oamenii au ajuns să petreacă ore întregi pe plajă, adesea fără discernământ, doar pentru obţinerea unei pieli măslinii şi lucioase. Expunerea îndelungată la soare a adus, însă, şi o mare problemă: cancerul de piele la nivelul unei pandemii, forma de cancer fiind în prezent cea mai răspândită pe întreg globul.

Cu toate că este, probabil, forma cea mai uşor prevenit, cancerul de piele are aliaţi puternici chiar în comportamentul uman: indiferenţa, indolenţa, lipsa de informare şi eterna idee că „mie nu mi se va întâmpla” fac din această boală gravă una extrem de perfidă şi periculoasă. Pe lângă aceasta, insolaţiile, lipotimiile şi arsurile sunt alte câteva probleme de sănătate cu care se pricopsesc cei care ţin să se bronzeze cu orice preţ, fie la soare, fie la solar.

Insolaţii, arsuri şi lipotimii

Specialiştii atrag atenţia că expunerea la soare trebuie să fie progresivă, în funcţie de natura pielii, de starea fiziologică şi de climatul în care se stă la plajă. Directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj, Ligia Marincaş, ne-a declarat că băile de soare nu trebuie efectuate înainte de ora 11 şi după ora 16, când razele sunt mai luminoase şi predomină ultravioletele. „Expunerea la soare este benefică pentru sănătatea organismului, totuşi este bine ca băile de soare să nu fie în exces şi să nu se facă între orele 11 – 17, din cauză că există riscul de arsuri solare, lipotimie sau insolaţie. Expunerea trebuie făcută progresiv, în funcţie de natura pielii şi de starea fiziologică. În cazul în care, din neatenţie sau forţaţi de împrejurări, ne-am expus razelor solare peste gradul de suportabilitate al organismului apar arsurile solare care pot fi tratate prin aplicarea unei crème emoliente, hidratante, cu efect calmant, putându-se administra aspirină, paracetamol sau algocalmin pentru durere”, a declarat Ligia Marincaş.

Potrivit sursei citate, un alt efect al expunerii prelungite la soare este insolaţia. „Aceasta se manisfestă prin cefalee, ameţeli, greţuri, vărsături. Şi în acest caz prima măsură este scoaterea organismului de sub acţiunea razelor solare şi adăpostirea într-un loc umbros şi bine ventilat. Este indicat să se aplice comprese reci sau pungi de gheaţă în zona capului şi administrarea de aspirină sau paracetamol. În ceea ce priveşte lipotimiile, acestea pot apărea la persoanele care nu se hidratează corespunzător, cele cu afecţiuni cardiace sau cele vârstnice. Tratamentul de urgenţă constă în scoaterea bolnavului din mediul cald, aplicarea de comprese reci pe frunte, aşezarea bolnavului într-o poziţie în care capul să fie mai jos decăt restul corpului şi, bineînţeles, trebuie chemat medicul. Mai trebuie să amintim că, inclusiv ochii sunt expuşi arsurilor solare, iar pentru protejarea lor trebuie să folosim ochelari de soare cu filtru de protecţie împotriva radiaţiilor ultraviolete”, a declarat Ligia Marincaş.

Printre urmările negative ale expunerii abuzive la soare se numără riscul apariţiei unor conjunctivite rebele, în cazul în care ochii nu au fost protejaţi, precum şi unele alergii, mai ales la buze, acestea fiind foarte sensibile.

Cancerul de piele – tot mai des întâlnit

Dintre toate, cea mai gravă problemă de sănătate cauzată de expunerea abuzivă la radiaţiile solare rămâne cancerul de piele, a cărui incidenţă a devenit îngrijorător de mare în ultimele trei decenii. În general, acesta se dezvoltă pe baza unei aluniţe (nev, n.r.), însă uneori poate apărea o pigmentare nouă la nivelul tegumentului, cu rată rapidă de creştere.

Aluniţele sau nevii apar sub forma unor pete mici, pigmentare (de culoare maronie, violacee, culoarea pielii etc., n.r.), fiind produse de anumite celule de la nivelul pielii care produc pigment. Forma nevilor este foarte variată, putand fi rotundă cu margini bine conturate sau neregulate, pot să apară sub forma unor excrescenţe netede sau rogoase, pigmentate sau nu. Deşi aluniţele au farmecul lor, unele dintre ele pot fi extrem de periculoase şi pot suferi schimbări sub razele soarelui, astfel că trebuie acordată o atenţie sporită acelora care îşi schimbă forma sau culoarea în timp.

Specialiştii recomandă persoanelor care au pielea albă şi multe aluniţe evitarea pe cât posibil a expunerii la soare. Dacă, totuşi, persoanele nu se pot abţine de la plajă, trebuie respectat intervalul orar sus amintit şi trebuie folosită crema specială cu un factor mare de protecţie (50, n.r.).

Atenţie şi la solar

Directorul DSP Sălaj recomandă aceeaşi atenţie şi precauţie şi când este vorba de bronzarea la solar. „Expunerea la solar implică aproape aceleaşi riscuri ca şi radiaţiile solare naturale. Trebuie început progresiv cu un minut sau două, pentru a ajunge ulterior la 20 – 30 minute. Sunt contraindicate mai mult de zece şedinţe de bronzare în două săptămâni, iar conform standardelor internaţionale, poţi beneficia în siguranţă de maximum 50 de şedinte într-un an. Aşadar, expunerea la solar este riscantă, din cauză că excesele sunt mai dificil de controlat, având în vedere că sunt particularităţi care ţin de organism, de tipul de solar şi de monitorizarea duratei de funcţionare a aparatelor”, a spus Ligia Marincaş

Rehidratare după baia de soare

Pentru evitarea problemelor de sănătate, atât pentru adulţi, dar în special pentru copii, este necesară rehidratarea pielii după baia de soare şi reîmprospătarea celulelor folosind un lapte demachiant şi regenerativ. Laptele cosmetic hidratant trebuie folosit după baia de soare şi medicii dermatologi recomandă aplicarea lui după duş, deoarece astfel este păstrată prospeţimea pielii. Acest produs ajută ajuta la evitarea înroşirii pielii şi a formării de crăpături, încetinind descuamarea (cojirea, n.r.) şi fixând în acelaşi timp bronzul.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »