Expozitie de arta la Simleu Silvaniei

Magazin Salajean 17 februarie 2009 0

Expozitie de arta la Simleu Silvaniei

Vernisajul intitulat Icoane si Cazanii organizat in cadrul muzeului Protopopiatului Ortodox Simleu Silvaniei a oferit publicului adunat un moment special, un adevarat reviriment cultural-istoric.

Printre organizatorii acestei expozitii de carti liturgice si icoane cu veridica insemnatate pentru spatiul istoric si religios salajan s-au aflat: Preafericitul Episcop Petroniu din partea Episcopiei Salajului, preotul paroh Vasile Bosca ca organizator al Protopopiatului Ortodox din orasul Simleu. Alaturi de acestia au mai participat Alexandru Matei din partea Muzeului Judetean de Istorie si Arta Zalau si Doina Cocis, reprezentand Directia de Cultura Salaj. Numerosi preoti si alti invitati simleuani au completat randurile participantilor.

Cercetatorul si expertul de carte veche, Ioan Oros, a oferit auditoriului o impresionanta salba informationala cu privire la originea, autorii si continutul liturghierelor. Expozitia cuprinde numeroase liturghiere datand din jurul anului 1700, cat si icoane vechi cu importanta valoare de patrimoniu.

Liturghierele prezinta numeroase insemnari, asa numitele insemnari de danie, care ofera anumite informatii cu privire la originea cartilor. Inventarul livresc contine o serie de exponate, opere ale diferitilor copisti salajeni, care au circulat in anii 1728, 1724 in diverse localitati salajene, cum ar fi: Hereclean, Garbou, Fildu de Sus. Unele carti provin de la celebrele puncte de editare ale episcopiilor de la Ramnic sau Blaj, simbolizand zestrea spirituala a inaintasilor nostri.

Discursurile Episcopului Petroniu, ale directorului Muzeului Judetean, Alexandru Matei, cat si al altor invitatii au venit in sprijinul explicatiilor cercetatorului Ioan Oros, evidentiind valoarea in timp si spatiu a cartii, a inaintasilor si meleagurilor care au dat nastere azi poporului roman.

Multumesc cartii ca exista, ea fiind cea care ne-a adunat aici. Multumesc tuturor celor care au contribuit prin posibilitatile lor la realizarea acestei expozitii, al acestui moment de inaltare sufleteasca, a incheiat preotul Vasile Bosca.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »