Exploatarea gipsului din Stana nu ar afecta sanatatea localnicilor

Magazin Salajean 10 martie 2008 0

Exploatarea gipsului din Stana nu ar afecta sanatatea localnicilorDupa divergentele ivite in legatura cu intentia SC Tender SA Timisoara de a deschide, la Stana, o cariera de gips, conducerea societatii respective a tinut sa precizeze, inca o data, ca exploatarea pe care vor sa o faca in localitatea sus amintita nu va afecta nici mediul inconjurator, nici calitatea vietii din comunitate. Potrivit unui comunicat de presa remis de SC Tender SA Timisoara, licenta de explorare pe care investitorul a obtinut-o de la Autoritatea Nationala de Resurse Miniere, contine o serie de reglementari amanuntite cu privire la protectia mediului inconjurator. Atat in Studiul de Impact Asupra Mediului, cat si cadrul avizului de mediu emis de Agentia pentru Protectia Mediului Salaj se arata clar ca nu exista nici un factor de poluare care sa pericliteze sanatatea locuitorilor din Stana. Mentionam, totodata, faptul ca la acordarea de catre Agentia de Protectie a Mediului Salaj a avizului de mediu pentru explorare a fost organizata, potrivit legii, o consultare publica, si la acea data nu a fost nici o persoana care sa aiba obiectiuni cu privire la acest proiect de explorare, se arata in comunicatul de presa respectiv. In acelasi context, mai este subliniat ca populatia din Stana a fost instiintata din timp, prin reprezentantul ei legal, despre obiectivul cercetarii.

Referitor la sursa de alimentare cu apa a comunitatii, conducerea SC Tender SA a spus ca este la o distanta de aproximativ un kilometru de zona explorarii, astfel ca nu se pune problema sa fie afectata de activitatea din cariera. De altfel, substanta minerala utila – gipsul – nu activeaza cu apa, deci este o substanta inactiva si necoroziva, total non toxica, nepericlitand sanatatea. Exploatarea este prevazuta a se realiza prin excavare, deci nu exista poluare fonica sau cu pulberi fine, care sa fie imprastiate de curentii de aer. Transportul materialelor se va efectua pe un drum care va treaversa Muntele Meses si care in nici intr-un caz nu trece prin satul Stana sau prin apropierea acestuia. De mentionat ca exista in exploatare cariere de gips in perimetrul intravilanului unor localitati, in functiune de peste 30 de ani, care nu creeaza probleme localnicilor, mai spune sursa citata.

De asemenea, comunicatul aminteste si avantajele pe care exploatarea le-ar aduce comunitatii, avantaje ce sunt cai de acces utilizabile in orice conditii meteo si locuri de munca noi pentru localnici. Consideram ca divergentele existente in cadrul comunitatii locale au fost create prin dezinformarea si inducerea in eroare a locuitorilor de un grup de persoane cu interese personale si care nu au nici o legatura cu interesul comunitatii locale din Stana, a sustinut conducerea SC Tender SA.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »