Experienta poloneza, folosita pentru dezvoltarea mediului rural salajean

Magazin Salajean 28 mai 2007 0

Experienta poloneza, folosita pentru dezvoltarea mediului rural salajean

O intalnire pentru consifintirea colaborarii dintre Salaj si judetul Nowy Sacz din Polonia a avut loc saptamana trecuta la Zalau. Intr-o conferinta de presa desfasurata vineri pe aceasta tema, presedintele Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc, a declarat ca ambele parti s-au informat asupra sistemelor administrative care functioneaza in cele doua tari si au analizat domeniile de interes in care ar putea fi initiate colaborari. Ca membri ai pietei comune din 2004, consider ca partenerii polonezi au o experienta din care putem invata, a spus Marc, adaugand ca exista deja in Polonia un management institutional pentru situatii de urgenta ce poate fi subiectul unei colaborari.

Un alt domeniu de care partile sunt interesate este zona rurala, si aici Salajul putand sa aiba ca model rezultatele obtinute de polonezi. Referitor la acest aspect, presedintele CJ a declarat ca isi propun schimburi de bune practici in sectorul dezvoltarii rurale, aceasta urmand sa se realizeze si pe calea schimbului de informatii dintre institutiile in domeniu din cele doua tari.

Politicile pentru tineri si educatia consituie o alta tema asupra careia s-au concentrat oficialii, acestia aratandu-se dispusi sa actioneze inspre imbunatatirea capacitatii de dezvoltare si promovare a tinerilor in viata comunitatii.

Asa cum era de asteptat, sanatatea si transferul de expertiza in acest sector a fost si ea luata in evidenta in perspectiva unei colaborari, astfel incat in amandoua regiunile asistenta sociala si tot ce implica ea sa asigure servicii de calitate pentru populatie.

Fondurile postaderare sunt greu de obtinut

Viceguvernatorul regiunii poloneze, Mieczyslaw Kielbasa, a afirmat ca situatia pe care o cunoaste Romania in aceste prime luni de dupa aderare este foarte asemanatoare cu cea prin care a trecut Polonia in 2004. Oficialul strain a atras atentia ca fondurile europene pe care UE le pune la dispozitia romanilor sunt multe, dar pentru a le obtine este nevoie de proiecte bine intocmite si oameni bine instruiti care sa le duca la bun sfarsit. Ca si in Romania, cei mai multi bani au fost alocati regiunii poloneze pentru a-si rezolva problemele de infrastructura, iar apoi pentru proiectele din agricultura. In perioada 2007-2013, o regiune putin mai mica decat Salajul a primit de la UE un miliard de euro, un sfert din suma mergand in infrastructura. Comparativ, Tiberiu Marc a informat ca si Salajul are deja pregatite cinci proiecte mari pe infrastructura, ce sunt intr-o faza de maturizare care va permite in curand propunerea lor pentru licitatie, valoarea lor fiind de 140 milioane de dolari.

Intalnirea de saptamana trecuta va avea continuarea la sfarsitul verii, cand o delegatie a Salajului se va deplasa in Polonia pentru a semna acordul de colaborare.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »