Exact ce ne lipsea: Sălajul, printre județele cu cele mai multe localități care își vor modifica denumire

 

Este vorba, mai precis, de schimbarea literei “î“cu litera “â”, o schimbare aparent nesemnificativă dar care, din punct de vedere administrativ și birocratic va da mari bătăi de cap autorităților dar și localnicilor, fiind necesar ca aceștia să formuleze și să scrie după aceste reguli, denumirea localității în care trăiesc. Astfel, Gîrbou, Sîg, Sînmihaiu Almașului, Gîlgău și restul celorlalte localități ce conțin aceste litere, vor suferi această modificare în denumirea lor, în cazul în care acest proiect de lege va fi în final adoptat.

Inclusiv plăcuțele de la intrarea în localități, indicatoarele rutiere, cele de pe frontispiciul instituțiilor și denumirile din actele oficiale vor fi în mod obligatoriu schimbate.

Toate localitățile vor folosi în denumirea lor litera ”â” în locul literei ”î”, conform regulilor Academiei Române, iar actele de identitate, pașapoartele sau permisele de conducere vor fi modificate conform acestei grafii, prevede un proiect de lege recent introdus în Parlament. Măsura este propusă în contextul în care unor localități le-a fost schimbată, după 1989, prin lege, grafia numelui, fiind înlocuită litera ”î” cu ”â”, dar în cazul multor altor localități nu există vreun act normativ care să prevadă această modificare.

Astfel, în Anexa la Legea nr. 2/ 1968 privind componența unităților administrativ teritoriale, numele localităților a fost modificat doar în cazurile particulare în care acestea au fost actualizate prin lege. De exemplu, în 1994, orașul Cîmpulung a devenit prin lege municipiul Câmpulung, iar, în 2003, satul Sînnicolau Român, din județul Bihor, a devenit comuna Sânnicolau Român, astfel de modificări fiind frecvente în legislație. Folosirea grafiei cu ”â” nu este însă generalizată, astfel că dacă în județul Sălaj avem o singură localitate în care este folosită litera â, respectiv Românași, toate celelalte sunt scrise cu litera î, aceasta fiind varianta actuală corectă. De altfel, județul Sălaj esteprintre primele cinci județe cu cele mai multe localități ce vor fi atinse de acest proiect, în cazul în care acesta va deveni lege. În prezent, schimbarea denumirii unei localități este posibilă doar în urma unui referendum local și prin lege aprobată de Parlament.

Prin urmare, proiectul de lege pregătit acum prevede că, ”în cazul unităților administrativ-teritoriale” care conțin în denumirea acestora litera ”î”, aceasta se va înlocui cu litera ”â”, prin aplicarea regulilor stabilite prin Hotărârea Adunării Generale a Academiei Române, din 17 februarie 1993, privind revenirea la ”â” și ”sunt” în grafia limbii române”. Conform proiectului, înscrierea denumirii noii unități administrativ-teritoriale în actele de identitate, pașapoarte și permise de conducere se va realiza odată cu înlocuirea acestora la expirarea termenului de valabilitate. Înscrisurile oficiale emise până la intrarea în vigoare a noii legi, în care denumirile sunt înscrise cu ”î”, își vor păstra însă valabilitatea, regula aplicându-se din data de la care această lege va intra în vigoare.

De asemenea, proiectul clarifică și cazurile în care unele comune au fost declarate orașe, dar nu a fost stabilit în mod explicit care sate trec la statutul urban și care român doar sate aparținătoare noului oraș, fiind propusă astfel actualizarea anexei legii privind componența unităților administrativ-teritoriale.

 

 

 

One Thought to “Exact ce ne lipsea: Sălajul, printre județele cu cele mai multe localități care își vor modifica denumire”

  1. Made in Romania

    si asa ceva numa in Romania se vede ca se schimba literele cred ca atunci cand sa schimbat persoana respectiva avut minte plictisita ca nu avut ce sa faca amu careva handicapat sa trezit sa mai fure ceva bani ca aceste schimbari va fii niste sume uriase ca mai castiga din el si primarul din satul respectiv plus si la birouri interne unde trebe sa mearg lumea sa schimba actele !!! in loc sa fac autostarzi si drumurile sa repara

Leave a Comment