Evaziune fiscala de peste 7 milioane de lei

Magazin Salajean 1 septembrie 2010 0

Evaziune fiscala de peste 7 milioane de lei

Doua treimi din totalul operatorilor economici din judet controlati in primul semestru al anului in curs de catre comisarii Garzii Financiare Salaj au fost prinsi cu musca pe caciula. Dupa cum sustine Petru Pop, directorul coordonator al institutiei, in intervalul ianuarie-iunie 2010, la nivelul judetului au intrat in vizorul organelor de control 495 de societati, in cazul a 330 dintre acestea fiind constatate abateri. 120 de agenti economici au scapat doar cu avertismente, in timp ce 210 au fost taxate cu amenzi contraventionale in valoare totala de 387.000 de lei si li s-au confiscat bunuri si sume de 807.000 lei.

Potrivit oficialului Garzii Financiare Salaj, comisarii au sesizat organele de urmarire penala in 20 de cazuri in care au fost constatate fapte de evaziune si frauda fiscala, cu un prejudiciu la bugetul consolidat al statului estimat la aproape 7,4 milioane de lei. Pentru ca nu detineau case de marcat ori pentru ca nu le-au utilizat, 45 de unitati de comert au fost sanctionate cu suspendarea activitatii.

De asemenea, in perioada mentionata, actiunile de recuperare a creantelor bugetare – organizate atat la nivelul Directiei Generale a Finantelor Publice Salaj, cat si din proprie initiativa – au avut o pondere insemnata in activitatea Garzii, fiind atrasi la bugetul statului aproape 13 milioane de lei.

Controalele ce au avut loc in prima jumatate din an au vizat, in principal, depistarea si combaterea activitatilor ilicite care genereaza evaziune si frauda fiscala, respectarea normelor de comert si a disciplinei financiare si protejarea populatiei impotriva unor activitati comerciale ilicite, precum si aplicarea legislatiei ce ii obliga pe operatorii economici sa detina si sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.

In derularea actiunile de control s-au avut in vedere in special acele domenii de activitate cu grad mai mare de expunere la fenomenul de evaziune si frauda fiscala, cum ar fi alcool si bauturi alcoolice, uleiuri minerale, tutun, cereale, morarit si produse de panificatie, prestari servicii, exploatarea masei lemnoase, transporturile rutiere de marfa si persoane, exploatatiile agricole sau organizarea de jocuri de noroc, a mai spus Pop.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »