Evacuare de urgenta pentru cinci familii din Recea Mare

Magazin Salajean 10 martie 2009 0

Evacuare de urgenta pentru cinci familii din Recea Mare

Cinci familii din localitatea Recea Mare, din comuna Varsolt, au primit instructiuni de evacuare de urgenta a locuintelor grav afectate de alunecarile de teren din zona. Saptamana trecuta, joi, reprezentantii Institutiei Prefectului Salaj, ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Porolissum Salaj, precum si cei din cadrul Serviciului Control Calitate Lucrari Constructii Salaj si ai Primariei Varsolt s-au deplasat in localitate pentru evaluarea a 20 de locuinte afectate. In urma verificarilor, cei abilitati au dispus masura de evacuare de urgenta pentru o singura locuinta. Ieri insa, primarul comunei Varsolt, Lajos Breda, ne-a declarat ca altor patru familii li s-a cerut sa-si evacueze de urgenta locuintele. Cu toate ca au fost avertizati de pericolul la care se supun ramanand in case, oamenii nu vor sa-si paraseasca locuintele. Le-am pus la dispozitie, pentru a locui temporar, un spatiu in cladirea scolii din Recea, i-am rugat sa se mute la rude, insa nu vor sa se mute, a precizat Breda.

Alunecarile versantului din Recea pe drumul comunal DC 102 au fost observate pentru prima data in urma cu 10 ani, iar, odata cu trecerea anilor, problema a luat amploare. Pentru a stabili care este cauza alunecarilor de teren, in zona ar trebui efectuata o expertiza tehnica pe care Primaria Varsolt nu si-o permite din punct de vedere financiar. Am solicitat de nenumarate ori bani de la Guvern pentru a realiza expertiza, insa nu am primit nici un raspuns. Din cate cunosc, cauza alunecarilor de teren o reprezinta stratul nisipos aflat la 15 metri adancime in sol, insa, in urma expertizei se va cunoaste exact din ce cauza locuintele oamenilor se degradeaza pe zi ce trece. Speram doar sa primim bani pentru acest lucru pana nu este prea tarziu, a afirmat Breda. Si prefectul judetului Salaj, Ionel Ciunt, ne-a comunicat ca va incerca, impreuna cu reprezentantii Consiliului Judetean Salaj, sa aduca bani de la Guvern pentru expertiza. Ca urmare a gravitatii situatiei in care se afla cele 20 de familii, in special cele cinci care au primit masura de evacuare de urgenta a locuintelor, am interzis ca in zona sa se mai elibereze autorizatii pentru construtii, a precizat Ionel Ciunt.

Exista si alte pareri in privinta presupusei alunecari de teren din localitatea Recea Mare. Inspectorul sef al ISU Salaj, Gheorghe Labo, ne-a declarat ce se intampla de fapt cu solul. Stratul nisipos aflat la o adancime de 15 metri in sol este intr-adevar principala cauza pentru care casele oamenilor se darama. Insa apa care se infiltreaza in acest teren provoaca un fenomen de cadere in adancuri, de surpare a solului, nu de alunecare de teren, a afirmat Gheorghe Labo.

In urma expertizei realizate de catre specialisti, a unui studiu geo (investigatii privind componenta tere-nului), se vor lua masuri fie din stabilizare a solului, fie se va dispune ca cele 20 de familii sa-si paraseasca rand pe rand casele, pe zi ce trece mai afectate de alunecarile de teren survenite pe versantul din Recea Mare.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »