Etichetă specială pentru produsele vândute în pieţe de către fermieri

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat luni, 19 martie, decretul de promulgare a legii care introduce reguli mai stricte pentru fermierii care îşi vând produsele în pieţe. Astfel, ei sunt obligaţi să modifice etichetele produselor şi să introducă detalii suplimentare pe “un material scris, imprimat, înscris la vedere, în mod vizibil, lizibil și ușor de înțeles, cu scopul de a oferi cumpărătorilor informațiile necesare, suficiente, verificabile și ușor de comparat, astfel încât să permită acestora să aleagă acel produs care corespunde exigențelor din punct de vedere al nevoilor și posibilităților lor financiare”.
Eticheta de produs va conține obligatoriu următoarele elemente: numele și prenumele/ denumirea producătorului; denumirea produsului; localitatea de origine; data obținerii produsului şi prețul de vânzare.

Pe lângă eticheta de produs, producătorii agricoli vor afişa, la loc vizibil, şi următoarele documente: copie după atestatul de producător și copie după fila din carnetul de comercializare vizată anual în cazul producătorilor agricoli persoane fizice; copie după certificatului de înregistrare la Registrul Comerțului în cazul producătorilor agricoli persoane fizice autorizate/întreprinderi individuale/întreprinderi familiale.

Noile reglementări stabilesc că administratorii piețelor au obligația de a informa autorităţile, pentru verificarea activității de comercializare cu produse agricole, despre faptul că eticheta nu a fost afişată, dacă este cazul, la locul de vânzare de către producătorii agricoli. Până acum, fermierii aveau doar obligaţia să afişeze o etichetă, fără ca legea să detalieze modalitatea de realizare ori elementele pe care să le cuprindă.

A fost menţinută prevederea ca în cadrul structurilor de comercializare cu ridicata sau cu amănuntul să fie obligatorie organizarea de spații de vânzare distincte şi rezervate în exclusivitate producătorilor agricoli într-un procent de minim 40 la sută din totalul spațiilor de comercializare existente. Temporar, însă, în perioada decembrie – martie, în situația nesolicitării și neocupării structurilor de vânzare de către producători, acestea pot fi alocate și comercianților, urmând să fie eliberate la solicitarea unui producător agricol în termen de 24 de ore, stabileşte proiectul.

Alte articole

Leave a Comment