Este solul Zalaului infestat?

Magazin Salajean 26 octombrie 2007 0

Este solul Zalaului infestat?

Un articol aparut ieri in ziarul Adevarul a pus pe jar autorita[ile locale din Zalau. Potrivit materialului de presa, concentra[ia de metale grele din solul Zalaului este cu mult peste limita admisa, astfel ca locuitorii n-ar trebui sa cultive legume sau fructe in interiorul perimetrului orasului. De cealalta parte, institu[iile locale in domeniu sus[in ca valorile studiului citat de Adevarul nu sunt relevante, atata timp cat in articol nu sunt precizate locurile de unde au fost prelevate probele de sol.

Concentra[ia mare de metale grele, plumb si cadmiu, descoperita in solul orasului Zalau, este improprie cultivarii legumelor sau fructelor, intrucat o parte din compusii toxici ai acestor metale se inmagazineaza in plante.(…) Solul orasului con[ine 31,7 mg de compusi toxici cu plumb la fiecare kilogram de pamant. Cum valoarea maxima admisa este de 20 mg/kg, e limpede ca problema e serioasa. Tot peste limita s-a situat si cadmiul, iar zincul a fost imediat sub valoarea admisa. Din fericire, prezen[a acestor compusi toxici nu a fost semnalata si in apa. Cantita[ile de fenoli si amoniu au fost zero, iar plumbul – doar 6 g pe litru, cand valoarea admisa este de 10 g/l, se arata in articolul respectiv. Tot acolo, se spune ca aerul din Zalau este mai curat decat cel dinBrasov, de pilda. Valorile din raportul de incercare sunt de zeci sau chiar sute de ori mai mici decat pragurile-limita de evaluare. Revenind la problema poluarii solului, reamintim ca orice mg de compusi de plumb peste limita de 20 de mg/kg inseamna legume sau fructe care dauneaza sanata[ii si prezinta riscul contaminarii apei din panza freatica.

Nu este depasit pragul de alerta

Ca urmare a apari[iei in suplimentul Adevarul verde a acestui articol, conducerea Agen[iei pentru Protec[ia Mediului Salaj a declarat ca rezultatele analizelor pentru indicatorii metale grele indica, intr-adevar, valori ridicate in Zalau la indicatorul plumb in special in intersec[ii, dar care nu depasesc pragul de alerta si nu pot conduce la concluzia ca tot municipiul are aceeasi calitate a solului.

Purtatorul de cuvant al APM Salaj, Dana Noje, ne-a declarat ca valoarea de 20 mg/kg substan[a uscata la care se face referire in articolul din <> este valoarea normala, conform Ordinului MAPPM nr.756/1997. Daca ar fi depasit pragul de alerta, care pentru plumb este de 50 mg/kg substan[a uscata pentru folosin[e sensibile si 250 pentru folosin[e mai pu[in sensibile, ar fi necesare masuri suplimentare de monitorizare si impunerea de masuri de reducere a concentra[iei poluantului. Purtatorul de cuvant a mai spus ca ar fi fost foarte util si corect ca echipa de la <> care a efectuat analizele asupra factorilor de mediu din municipiul Zalau sa indice locul de unde a recoltat probele supuse analizei, avand in vedere importan[a locului de prelevare in interpretarea rezultatelor. Pe de alta parte, o singura proba recoltata dintr-un loc ales la intamplare nu poate caracteriza calitatea solului din municipiul Zalau. Chiar procedurile specifice dupa care se lucreaza in laboratoarele de analize fizico-chimice impun ca pe Raportul de incercare pentru o proba sa se specifice ca rezultatele se refera doar la obiectul incercat.

Intersec[iile – zonele cele mai poluate

Potrivit legisla[iei in vigoare, Agen[ia pentru Protec[ia Mediului Salaj monitorizeaza calitatea solului in jude[ prin efectuarea de expertize in zonele inventariate ca fiind afectate de diverse tipuri de poluare (depozite de deseuri, suprafe[e aflate sub impactul agen[ilor economici din zona industriala a Zalaului, zone din apropierea arterelor rutiere, etc. Cum zonele mai poluate sunt cele cu trafic intens, respectiv intersec[iile, pentru evaluarea impactului traficului asupra solului sunt recoltate si analizate probe din cele patru localita[i urbane, cu o frecven[a trimestriala. In Zalau sunt sase astfel de puncte de unde se iau probe: patru puncte pe scuarurile din zona industriala a orasului si doua in zona centrala. Potrivit Danei Noje, au fost alese aceste puncte dat fiind ca sunt sub impactul direct al emisiilor din trafic, fiind cunoscut faptul ca la nivelul solului concentra[ia de poluan[i este foarte ridicata (nivelul de evacuare al gazelor de esapament – n.r.).

Rezultatele analizelor pentru indicatorii metale grele indica in intersec[iile din Zalau valori ridicate la indicatorul plumb, cuprinse intre 45-50mg Pb/kg substan[a uscata. Dana Noje a declarat ca, desi mari, aceste valori nu depasesc pragul de alerta si nu pot conduce la concluzia ca tot municipiul are aceeasi calitate a solului. Aceste valori sunt orientative, indicand impactul traficului asupra solului in anumite zone.

Nu vad sa fie semnificative valorile

Potrivit prevederilor legislative in vigoare, monitorizarea calita[ii solului pentru folosin[e agricole (terenuri arabile, gradini, etc) revine institu[iilor din domeniul agriculturii. Directorul Oficiului pentru Studii Pedologice si Agrochimice Salaj, Calin Antal, ne-a declarat ca probele folosite in studiul citat de Adevarul au fost luate in fa[a Prefecturii Salaj, zona de trafic intens si care are un nivel ridicat de gaze de esapament. In aceste condi[ii, este nepotrivita afirma[ia ca legumele si fructele pe care le consuma zalauanii sunt afectate de cantita[ile mari de metale grele din sol. Zalauanii nu consuma legume si fructe din Zalau, ci produse din Crasna si Pericei. In Zalau se mai cultiva legume doar in cateva solarii, care sunt protejate. Ca urmare, nu vad sa fie semnificative valorile pe care le-a dat Adevarul. Daca s-ar face o analiza a terenurilor arabile unde se cultiva legume si fructe – si nu a pie[ei din fa[a Prefecturii – si s-ar constata concentra[ii mari de plumb, atunci doar am putea spune ca legumele si fructele sunt toxice , ne-a declarat Calin Antal.

In ceea ce priveste monitorizarea calita[ii aerului si a apei, aceasta responsabilitate revine Autorita[ii de Sanatate Publica Salaj. Purtatorul de cuvant al acestei institu[ii, Mihai Cheseli, ne-a declarat ca monitorizarile facute asupra apei si a aerului din Zalau indica valori normale. Chiar daca nu noi facem monitorizarea calita[ii solului, consider ca datele ciate de Adevarul nu au relevan[a, atata timp cat nu sunt precizate locurile de unde s-au luat probele. Si chiar daca ar fi precizate, daca respectivele locuri sunt unele cu trafic intens, asta nu inseamna ca se poate generaliza concentra[ia de plumb pentru intreaga suprafa[a a unui oras.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »