Episcopiei Ortodoxe a Salajului ii mai trebuie doar episcop

Magazin Salajean 14 ianuarie 2008 0

Episcopiei Ortodoxe a Salajului ii mai trebuie doar episcop

Dupa cum v-am informat in editia precedenta, la Zalau s-a constituit saptamana trecuta Adunarea Eparhiala a Episcopiei Ortodoxe Romane a Salajului, in prezenta P.S. dr. Petroniu Salajanul si a protopopilor ortodocsi ai Salajului: pr. Stefan Lucaciu (Zalau), pr. Vasile Bosca (Simleu Silvaniei) si pr. Ioan Neamtu (Jibou). Membri clerici ai Adunarii au fost alesi: pr. Stefan Lucaciu (Zalau); pr. Ioan Ghiurco (Zalau); pr. Gheorghe Gherman (Romanasi); pr. Corneliu Tite (Voievodeni); pr. Ioan Neamtu (Jibou); pr. Vasile Rablau (Ileanda); pr. Mircea Galgau (Somes Odorhei); pr. Vasile Bosca (Simleu Silvaniei); pr. Ioan Marian (Marca); pr. Nicolae Chis (Crasna). Membri mireni ai adunarii mentionate au fost alesi: Ovidiu Duma (Zalau); Viorel Stanca (Zalau); Tiberiu Marc (Zalau); Viorel Ticle (Zalau); Iuliu Nosa (Zalau); Mircea Pop (Dragu); Liviu Ciupe (Zalau); Danut Pop (Romanasi); Aurel Cosma (Jibou); Virgil Maxim (Jibou); Teodor Silviu Bora (Ileanda); Gheorghe Pop (Ileanda); Viorel Simonca (Somes Odorhei); Ioan Sandor (Inau); Onisor Carcu (Simleu Silvaniei); Cristian Bilt (Simleu Silvaniei); Pavel Halmajan (Marca); Lucian Nicolae Bode (Valcau de Jos); Petru Pop (Simleu Silvaniei); Nicolae Vancea (Simleu Silvaniei). Reprezentanti in Adunarea Nationala Bisericeasca au fost alesi pr. Ioan Neamtu, Iuliu Nosa si Viorel Stanca.

Cinci comisii

Conform procesului verbal al sedintei de constituire a Adunarii Eparhiale a Episcopiei Ortodoxe Romane a Salajului, membrii Adunarii au fost repartizati in cinci comisii. Comisia bisericeasca: pr. Stefan Lucaciu (presedinte); pr. Gheorghe Gherman; Iuliu Nosa; Liviu Ciupe; Nicolae Vancea si Teodor Silviu Bora (raportor). Comisia culturala: pr. Ioan Ghiurco (presedinte); pr. Corneliu Tite; Virgil Maxim; Viorel Ticle; Ioan Sandor si Danut Pop (raportor). Comisia economica: pr. Vasile Bosca (presedinte), pr. Vasile Rablau; Ovidiu Duma; Viorel Stanca (raportor); Pavel Halmajan si Cristian Bilt. Comisia social-filantropica: pr. Ioan Neamtu (presedinte), pr. Mircea Galgau, Aurel Cosma, Petru Pop, Tiberiu Marc (raportor) si Gheorghe Pop. Comisia organizatorica si de validare: pr. Nicolae Chis, pr. Ioan Marian (presedinte), Mircea Pop, Viorel Simonca, Onisor Carcu.

Din Consiliul Eparhial fac parte: pr. Stefan Lucaciu, pr. Vasile Bosca, pr. Ioan Ghiurco, Tiberiu Marc, Liviu Ciupe, Onisor Carcu, Cristian Bilt, Ovidiu Duma si Virgil Maxim.

Adunarea Eparhiala este organul deliberativ al Eparhiei si se intruneste o data pe an. Consiliul Eparhial se intruneste ori de cateori este nevoie.

Luari de cuvant

Din procesul verbal amintit am retinut cateva luari de cuvant. Pr. Gheorghe Gherman:A expus dorinta credinciosilor de a-l avea ca intaistatator pe Prea Sfintitul dr. Petroniu Salajanul. Virgil Maxim: A creionat calitatile membrilor Adunarii Eparhiale, subliniind totodata dorinta laicatului ortodox de a-l avea ca intaistatator de PS dr. Petroniu Salajanul. Pr. Vasile Rablau: Indeamna la efort si sustinere pentru consolidarea eparhiei. Ovidiu Duma: Isi manifesta dorinta de a sprijini nou infiintata episcopie, subliniind si dansul, ca si antevorbitorii, (dorinta) de a-l avea ca intaistataor pe PS dr. Petroniu Salajanul. Tiberiu Marc: Isi manifesta bucuria pentru infiintarea Episcopiei pe care o numeste o importanta realizare a Salajului, indemnand la colaborare si solidaritate pe toti factorii de raspundere sociala. PS Petroniu Salajanul: Prea Sfintia Sa a evidentiat rolul deosebit pe care l-au avut parintii protopopi, fara a uita insa de ceilalti preoti (in special pr. Ghiurco Ioan) care au sustinut ideea infiintarii noii episcopii. Nu poate trece cu vederea intelegerea de care ne-am bucurat noi, clericii si credinciosii, din partea autoritatilor locale si judetene. Aminteste pe domnul Tiberiu Marc, presedintele Consiliului Judetean Salaj, pe domnul deputat Iuliu Nosa, pe domnul Stanca Viorel, si multi altii. In incheiere, Prea Sfintia Sa a spus: Important este ca toti sa ne mobilizam si sa sprijinim prin tot ceea ce putem Episcopia Salajului, incat aceasta sa creasca si sa fie asa de frumoasa ca si sufletul salajenilor care si-au dorit sa aiba propria lor Episcopie. Bunul Dumnezeu sa ne ajute tuturor si sa-si faca lucrarea prin noi, pentru a putea fi ctitori de istorie sfanta.

Ce urmeaza

Pr. Stefan Lucaciu, protopopul ortodox al Zalaului, ne-a declarat ca urmeaza ca Patriarhul Daniel sa dispuna declansarea alegerilor pentru functia de episcop al noii Episcopii a Salajului. Conform noilor reguli adoptate de Biserica Ortodoxa Romana (BOR), alegerea episcopilor se face numai de catre Sfantul Sinod, format din 49 de episcopi. Pot exista maxim sase propuneri, minim doua. Dupa alegerea episcopului va urma intronizarea acestuia si, practic, din acel moment va functiona efectiv Episcopia Ortodoxa Romana a Salajului. Pr. Lucaciu a estimat ca alegerea episcopului va avea loc repede, in primele luni ale anului in curs.

Putina istorie

Primul pas oficial pentru infiintarea episcopiei a fost semnarea, anul trecut, a procesului-verbal de optiune, care a fost validat de Sfantul Sinod al BOR. Este un moment remarcabil pentru comunitatea ortodoxa din judet. De multa vreme se dorea infiintarea unei Episcopii a Zalaului, Silvaniei si Salajului, nu numai a noastra, ci si a urmasilor nostri, a spus, la acea vreme, pr. Stefan Lucaciu. Pe 18 octombrie 2007, Catedrala Sfanta Vinere din Zalau a reunit Adunarea Eparhiala a Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, Bihorului si Salajului, care a fost condusa de IPS Bartolomeu Anania, mitropolitul Ardealului si Crisanei, de episcopul Sofronie Drincec si de PS Petroniu Salajanul, arhiereu vicar al episcopiei. Atunci, dupa cum noteaza si presa oradeana, s-a dat primul acord pentru infiintarea Episcopiei Salajului .

Atunci, episcopul Sofronie Drincec a declarat: E fireasca descentralizarea pe plan national si aparitia unor noi episcopii, precum cele ale Albei sau Caransebesului. In Bihor sunt peste 300 de parohii, si nu as putea ajunge niciodata sa pasesc in toate pentru a cunoaste toti pastoritii. Intr-o episcopie mai mica ajungem mai usor sa ne cunoastem credinciosii.

Decizia de infiintare a Episcopiei Salajului a fost luata de Sfantul Sinod al BOR in sedinta de lucru din 22-24 octombrie 2007. Episcopia Salajului va face parte din Mitropolia Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului.

Posibile opinii

Si in mass-media salajeana si cea bihoreana s-a speculat deja ca episcop ortodox al Salajului va fi PS Petroniu Salajanul. Ce va fi, vom vedea la vot. Si pe forumurile ziarelor, cea mai controversata chestiune a fost cea legata de implicarea oamenilor politici in viata Bisericii. O alta chestiune controversata: necesitatea infiintarii episcopiei. Avem vreme sa discutam despre acest subiect. Mai ales ca 2008 va fi unul electoral.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »