Episcopia Salajului se implica in rezolvarea unor cazuri sociale

Magazin Salajean 16 februarie 2012 0

Episcopia Salajului se implica in rezolvarea unor cazuri socialeClerul Bisericii Ortodoxe din Salaj este decis sa se implice, si anul acesta, in ajutorarea persoanelor aflate in situatii de risc. Activitatea sociala a preotilor se desfasoara sub obladuirea Episcopiei Ortodoxe a Salajului si vizeaza, in 2012, ocrotirea sanatatii si acordarea de sprijin pentru cei aflati in nevoi.

Actiunile sociale care se vor derula, in acest an, prin Episcopia Salajului si parohiile din judet, vor raspunde deciziei anuntate de Patriarhia Romana ca anul 2012 sa fie dedicat Sfantului Maslu si ingrijirii bolnavilor. In acest context, se intentioneaza, de la nivel central, sa se deschida unitati medicale pentru cei care au nevoie de ingrijire si tratament si cei care vor apela la aceste servicii medicale sa fie consultati gratuit. Deocamdata, in Salaj nu exista o unitate spitaliceasca afiliata Bisericii Ortodoxe, asa cum exista in cateva judete din tara. Cu toate acestea s-au facut pasi pentru ca salajenii sa beneficieze de servicii medicale gratuite. Astfel, de doi ani, s-a deschis in Romanasi, sub patronajul eparhiei si cu implicarea preotului paroh Gheorghe Gherman, un cabinet stomatologic. Acesta functioneaza la Centrul Sfantul Gheorghe, unde un medic voluntar ofera gratuit consultatii celor inscrisi in programul de ingrijiri la domiciliu (derulat in parteneriat cu Consiliul Judetean Salaj). Tot aici, din acest an, se intentioneaza deschiderea unui cabinet medical specializat in care vor fi oferite, de asemenea, gratuit, servicii medicale in diferite domenii. Din cele aflate de la parintele Claudiu Nechita, inspector social in cadrul Episcopiei Ortodoxe a Salajului, aici vor activa voluntar cadre medicale, fie din Zalau, fie din Cluj, care doresc sa se implice actiunile sociale, din diferite specializari: geriatrie, boli interne, cardiologie. Reprezentantul Eparhiei Salajului a mentionat ca in cursul lui 2012 vor fi dezvoltate serviciile sociale oferite prin parohii. Cei 32 de ingrijitori la domiciliu, din programul CJ derulat cu unitatile de cult, vor avea posibilitatea de a dobandi noi capacitati de implicare in activitatea lor sociala. Printr-un program al Episcopiei Salajului vor fi organizate cursuri gratuite de medicina si igiena primara, de psihologie (avand in vedere ca se adreseaza unor persoane cu nevoi speciale) si de elemente de asistenta sociala. Instruirile vor avea loc in a doua saptamana dupa Praznicul Invierii Domnului, pentru fiecare modul fiind alocate doua zile de pregatire cu cate 2-3 lectori (in acest sens urmand a fi incheiat si un parteneriat cu reprezentantii Directiei Generale de Asistenta Sociala Salaj).

Voluntarii, la mare cautare

Parintele Claudiu Nechita a informat ca, la nivel de judet, se intentioneaza ca anul acesta sa fie dublat numarul voluntarilor implicati in actiunile sociale. In prezent, in Salaj sunt 100 de voluntari sociali, din care 32 activeaza la Zalau. Ne gandim sa-i implicam pe cei tineri in cercetarea bolnavilor la domiciliu, pentru ca sunt foarte multi varstnici care nu au posibilitatea sa iasa din casa si nu au cu cine relationa. Pentru multi dintre cei aflati in suferinta este de mare ajutor si faptul ca cineva socializeaza cu ei, a explicat preotul Claudiu Nechita. Nu doar pentru vizitele la domiciliu ar fi nevoie de tineri, ci si la Centrul de Consiliere si Adictie din Zalau, la Centrul Social (pentru scolari si prescolari si pentru varstnici) de la Manastirea Bic, unde ar fi nevoie de un medic, psiholog si chiar de un bucatar. De voluntari ar mai fi nevoie la Cantina Sociala de pe langa Centrul Social al Parohiei 1 din Simleu Silvaniei. Intre intentiile clerului ortodox din Salaj mai figureaza accesarea de fonduri europene pentru proiectul destinat deschiderii unei intreprinderi sociale, in care pot fi angajate persoane aflate in situatii de risc, iar din roadele muncii lor (la o ferma, de exemplu) sa poata fi sustinuta o cantina sociala. Tot in scopul ajutorarii familiilor nevoiase, Episcopia Salajului vizeaza accesarea unui proiect european pentru prevenirea abandonului scolar.

Sute de salajeni, ocrotiti de Biserica

Nu doar reprezentantul Bisericii din Romanasi s-a implicat in viata sociala a comunitatii. Lacasul monahal de la Stramba ingrijeste, in medie sapte persoane varstnice lunar in Centrul Sfanta Maria; Manastirea Bic are in grija 16 batrani si 20 de copii; Cantina Sociala din Simleu Silvaniei asigura hrana calda pentru 37 de persoane (potrivit datelor din 2011), iar Centrul Social al Parohiei 1 Simleu Silvaniei ofera gazduire pentru sapte elevi din Basarabia; Centrul de Adictie din Zalau a consiliat 12 persoane dependente de alcool, iar la Parohia Sfanta Vinere, 100 de elevi au fost meditati la materiile de Bacalaureat. Aceste proiecte, se adauga celor pe care le deruleaza bisericile salajene, de sustinerea unor familii nevoiase, de acordare de burse pentru elevi ce provin din familii cu venituri modeste, de acordare la sarbatori de cadouri copiilor din parohie. Anul trecut, asa cum a aratat Claudiu Nechita, Episcopia Salajului s-a mai implicat in proiectele sociale Taramul fermecat al voluntariatului, Sustinerea comunitatilor de romi, Bursele de studiu pentru scolari si Centrul de Adictie. Despre aceasta unitate, preotul Claudiu Nechita, inspector pe probleme sociale din cadrul Eparhiei Salajului, a reiterat faptul ca ea si-a deschis portile in luna octombrie 2010. Aici sunt informate si consiliate persoanele dependente de consumul de alcool, precum si victimele colaterale, respectiv, membrii familiilor care convietuiesc cu acestia. Anul trecut, in cadrul centrului care funtioneaza in incinta Protopopiatului Ortodox al Zalaului, au beneficiat de consiliere 12 persoane dependente de alcool, trei sotii de alcoolici (care doreau sa-si ajute partenerii de viata), precum si sapte copii care erau dependenti de jocurile de noroc. Personalul care activeaza la centru, doi psihologi si un asistent social, participa periodic la cursuri de pregatire si practica.

Biserica nu face munca altor institutii

Misiunea Bisericii, asa cum a mentionat purtatorul de cuvant al Episcopiei Ortodoxe a Salajului, parintele Gabriel Gardan, este de a calauzi credinciosii spre Imparatia Cerurilor, de a asista in procesul de dobandire a Mantuirii. Rolul Bisericii nu este acela de a se substitui institutiilor statului abilitate de a rezolva problemele cetatenilor. De asemenea, rolul Bisericii este acela de a mentine vie in toti credinciosii constiinta apartenetei la Trupul Mistic al lui Hristos, de a intretine sentimentele de solidaritate, de compasiune si de fratietate fata de cei aflati in diferite situatii de criza sau suferinta. Pornind de la aceste principii, actiunile care se desfasoara in intreaga Biserica Ortodoxa Romana, sub egida Anului Omagial al Sfantului Maslu si al ingrijirii bolnavilor sunt orientate spre asumarea constienta a responsabilitatii comunitare fata de cei aflati in suferinta. Exista tendinta de a i se cere Bisericii sa faca lucruri care nu tin de esenta misiunii sale. Exista tendita si ca oamenii sa inlocuiasca sentimentele de bunatate, omenie si solidaritate umana, cu o atitudine neutra care nu presupune contactul direct cu cel aflat in suferinta. Practic, la nivel de atitudine sociala se inregistreaza o mutare a accentului de pe Taina Fratelui (care presupune contactul direct cu suferinta), pe Casa de Oaspeti (care reprezinta o atitudine neutra, promovata de cei care prefera sa plateasca pentru ca altcineva sa ofere servicii). Din aceasta perspectiva, specificul misiunii sociale a Biserii ramane promovarea bucuriei descoperirii Tainei Fratelui, iar activitatea pastorala a Bisericii sprijina acest demers comunitar, a explicat purtatorul de cuvant al Episcopiei Salajului. Aceasta prioritate pastorala nu exclude dezvoltarea unor proiecte sociale pentru aceia care nu mai au cine sa le treaca pragul si sa le impartaseasca necazul. Atributiile Episcopiei Salajului sunt de coordonare si de dezvoltare a activitatilor sociale. Institutia se afla intr-o faza de consolidare institutionala, deoarece s-a infiintat doar de patru ani. Pe langa dezvoltarea de servicii sociale, exista prioritati legate de investitii: construirea Centrului Eparhial, deoarece episcopia nu a dispus de o baza materiala proprie. Actiunile din parohii se deruleaza cu binecuvantarea episcopului Salajului, Prea Sfintitul dr. Petroniu Florea si cu aprobarea si coordonarea sectorului social al episcopiei.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »