Episcopia Salajului, pusa la zid de Hillary Clinton

Magazin Salajean 15 decembrie 2010 0

Episcopia Salajului, pusa la zid de Hillary Clinton

Chiar daca pentru foarte multi credinciosi salajeni, nu mai este o surpriza faptul ca preotii ortodocsi nu slujesc, de multa vreme, impreuna cu fratii de la alte culte, americanii abia acum au descoperit acest lucru si arata cu degetul spre Episcopia Salajului. Secretarul de stat Hillary Clinton, a facut cunoscut, luna trecuta, in Raportul international privind libertatea religioasa, redactat de Departamentul de Stat al SUA, ca preotii din Salaj refuza sa slujeasca alaturi de cei greco-catolici, ca nu impart acelasi lacas cu reprezentanti ai altor confesiuni si, mai mult, a semnalat ca preotul ortodox de la Alunis a refuzat, in prima faza, sa ingroape un credincios adventist.

Pana la inchiderea editiei nu au putut fi contactati purtatorul de cuvant al Episcopiei Salajului, preotul Gabriel Gardan si nici protopopul greco-catolic de Zalau, preotul Valer Parau. In schimb, parintele Horea Muresan, preotul paroh de la Alunis, ne-a spus ca el nu a refuzat sa inmormanteze femeia adventista, dar a admis ca au fost unele discutii la nivelul comunitatii ortodoxe din sat. Povestea s-a petrecut in urma cu patru-cinci luni. Persoana decedata, nu era de la noi din sat, ci din Sig.

Nora ei, care locuieste in Alunis, a insistat s-o ingropam aici. Pastorul lor a promis ca va face o donatie pentru locul din cimitir, ceea ce nu s-a intamplat nici pana in ziua de azi. Nu am refuzat sa fie inmormintata aici, cu toate ca au fost discutii pro si contra din partea cetatenilor din sat; oamenii erau revoltati ca vin aici straini, care nu au platit nimic. Majoritatea credinciosilor nostri sunt batrani si au platit, an de an, taxele pentru biserica si pentru intretinerea cimitirelor (pentru ca avem doua cimitire). E drept ca s-au facut presiuni inainte de inmormantare, dar, in final, totul s-a rezolvat crestineste, a mentionat parintele Horea Muresan.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »