Episcopia Ortodoxă – acuzată de preoţi că le bagă mâna în buzunare

Olivian Vadan 11 ianuarie 2013 82
Episcopia Ortodoxă – acuzată de preoţi că le bagă mâna în buzunare

Andreea Vilcovschi & Olivian Vădan

Mai multe surse din cadrul bisericii ortodoxe susţin că, şi în acest an, mai marii clerului au comunicat preoţilor şi celorlalţi angajaţi că salariul aferent primei luni din an va fi direcţionat către achitarea datoriilor noului sediu al Episcopiei Ortodoxe a Sălajului.
Temându-se de repercusiuni, este lesne de înţeles că sursele noastre ne-au solicitat să le păstrăm, deocamdată, anonimatul. Ele s-au declarat extrem de nemulţumite de faptul că “donarea” remuneraţiilor pe ianuarie este obligatorie, cei care nu se vor conforma riscând sancţiuni, ce pot merge până la desfacerea contractului de muncă. “Nu toţi avem lefuri mari. Şi foarte mulţi dintre noi ne bazăm pe aceşti bani pentru a ne întreţine familiile şi a ne plăti ratele către bănci. Iar dacă vom refuza să renunţăm la salarii, ni s-a transmis că demisiile sunt redactate deja şi aşteaptă să fie semnate”, ne-a declarat salariatul unei biserici ortodoxe din judeţ.
Potrivit informaţiilor venite din interiorul Bisericii Ortodoxe, momentul colectării de fonduri din buzunarele angajaţilor acestei instituţii, nu este ales la întâmplare, în condiţiile în care, nu cu multe zile în urmă, slujitorii Domnului au avut, poate, cea mai intensă activitate de peste an, ocazionată de sărbătoarea Bobotezei.

Oficialii Episcopiei neagă
Contactat pentru a comenta aceste acuze, Gabriel Gârdan, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Ortodoxe Sălaj, a negat cu vehemenţă, poate cu prea multă vehemenţă, orice imixtiune a Bisericii în conturile ori portmoneele propriilor angajaţi. “Un astfel de subiect nu a fost nici măcar luat în discuţie în cadrul centrului eparhial ori în şedinţele protopopiatelor. Este adevărat că eparhia are datorii foarte mari, mult mai mari decât cele înregistrate anul trecut, şi că ar fi nevoie de bani, dar nici vorbă să se fi luat decizia reţinerii salariilor”, ne-a spus Gârdan. Potrivit afirmaţiilor sale, datoriile pe care Episcopia Ortodoxă a Sălajului le înregistrează depăşesc 1,5 milioane de lei.
Reamintim că Magazin Sălăjean a mai dezvăluit, şi în urmă cu un an, faptul că preoţii sălăjeni şi personalul neclerical au fost obligaţi să renunţe la salariile din luna ianuarie. Atunci, purtătorul de cuvânt al eparhiei afirma că fiecare preot a avut libertatea să doneze aceşti bani, şi că nimeni nu a fost obligat să facă acest gest. După cum ne-a spus Gârdan, din cheta de anul trecut, s-au strâns aproximativ 400.000 de lei.

Un sediu de milioane
Lucrările de construire a noului sediu al Episcopiei Ortodoxe Sălaj au demarat în 2010, în zona “Coada Lacului” din Zalău. Investiţia, estimată la 5,6 milioane de lei, se întinde pe 1,442 de metri pătraţi şi cuprinde birourile administraţiei episcopale, arhiva, o bibliotecă, o sală de conferinţe, o parcare, precum şi apartamentul episcopului Petroniu Florea. Până în prezent, pentru ridicarea şi amenajarea sediului acestei instituţii, Consiliul Judeţean Sălaj a alocat de la bugetul judeţului 500.000 de lei – cu sau fără voia contribuabililor.

Comentarii

comments

82 Comentarii »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

 1. Anonim 11 ianuarie 2013 at 17:19 - Reply

  nu e mult 1442 mp pentru o institutie. ati uitat sa precizati ca va fi si o biserica (capela) in interiorul sediului.
  unii isi fac case de 1000 mp

  • florin 11 ianuarie 2013 at 18:50 - Reply

   si tu ai uitat sa precizezi ca “unii” aia la care fac referire isi fac case de 1.000 mp din banii lor, nu din ai fraierilor de credinciosi…
   nu cred ca era nevoie de un palat pentru o astfel de institutie… din pacate, megalomania este o trasatura a clerului ortodox.
   asteptam, oricum, stiri in care Episcopia anunta cate acte de caritate a facut si cati copii si batrani a ajutat din banii pe care enoriasii ii doneaza

   • dlui florin 12 ianuarie 2013 at 11:58 - Reply

    1.fac pariu cu tine ca nu esti ortodox

    • dlui florin 12 ianuarie 2013 at 12:00 - Reply

     daca e valabil ce am zis mai sus, si sunt convins ca e, atunci de saracii pe care ii ajuta biserica ortodoxa nu mai poti tu. daca te-ai interesa mai bine, ai afla ca nu e chiar cum crezi mataluta.

    • Anonim 13 ianuarie 2013 at 21:13 - Reply

     tu esti?
     daca da, pun pariu ca nu stii ce inseamna ortodox; iar daca stii, o fi ceva specie superioara si n-au auzit toti ?

   • leah 13 ianuarie 2013 at 10:24 - Reply

    Mai omule, tu gindesti inainte sa vorbesti? Care om isi face casa de 1000mp din banii sai? vrei sa zici din banii furati de la CE sau oamenii de rand, ca si Petre Halmajan sau altii! Un om de rand nu-si permite nici o masina daramite o casa! Cel putin biserica ajuta pe oameni la dureri, dar ceilalti ii jupuiesc pina cind nu mai poate omul!

   • Anonim 13 ianuarie 2013 at 21:17 - Reply

    Florin, lasa sa le ia banii; Ei au vrut episcopie, sa si-o faca. Mai grav e ca se dau bani publici, ban icare provin din impozitele tuturor, de la cei care sunt de alta religie. Sau se colecteaza de la enoriasi pentru construirea bisericii. Din pacate ajung in buzunarele far fund ale preotilor.

 2. alt anonim 11 ianuarie 2013 at 17:59 - Reply

  Banul e ochiul dracului. Popii se imbraca in sutane negre. Concluzia+ popii sunt slujbasii dracul;ui, nu ai lui Dumnezeu! Vezi luxul si desfatarea in care traiesc, alaturi de enoriasii ju muliti de bani! Popii ortodocsi au preamarit in slijbele lor politica antiromaneasca a lui Ceausescu. RUSINE, cu litere mari, cainilor@!

 3. Anonim 11 ianuarie 2013 at 19:20 - Reply

  popi ultimele jigodi sper sa dispara de pe suprafata pamintului

  • Anonim 12 ianuarie 2013 at 10:28 - Reply

   dupa tine…

 4. Anonim 11 ianuarie 2013 at 19:48 - Reply

  asa va trebuie daca ati vrut musai sa fiti ortodocsi. Reveneati toti la greco-catolici ca si parintii vostri inainte de comunisti si si viata politica era altfel. Dar deh, era prea simplu

  • Anonim 12 ianuarie 2013 at 10:32 - Reply

   si eu zic ca si tine dar vice-versa (cum e si logic): greco catolicii sa revina la ortodocsi. TOTI greco-catolicii au fost ortodocsi. TOTI

   • hi 15 ianuarie 2013 at 00:28 - Reply

    momentul cand toti greco-catolicii au trecut (fortat) la ortodoxie a fost in 1948. Ce a urmat ai vazut iar consecintele le traim si azi. Iti place ce a urmat?

  • Anonim 12 ianuarie 2013 at 14:17 - Reply

   no, no

 5. Anonim 11 ianuarie 2013 at 20:20 - Reply

  Niste tarani

 6. Anonim 12 ianuarie 2013 at 06:30 - Reply

  Personal nu sunt deacord cu luxul si opulenta pe care o afiseaza biserica si preotii prin hainele aurite pe care le poarta, prin cladirile edificate, prin picturi s.a.m.d. Cel mai grav din tot articolul mi se pare faptul ca CJ Salaj prin securistul Tiberiu Marc a dat din banii nostri bani la biserica ortodoxa. Este un precedent si si alte culte ar putea cere bani. Bai securistule, daca vrei sa dai bani da din banii tai personali si nu din ai contribuabililor!

  • Anonim 12 ianuarie 2013 at 10:38 - Reply

   gresesti, toate cultele au primit bani. normal iti dau dreptate pt ca autorii articolului nu spun decat atat. dar toate cultele primesc bani, in functie de nr de credinciosi. imi place sa citesc presa, si imi aduc aminte parca prin decembrie inainte de alegeri s-au dat bani la toate cultele.

   • florin 12 ianuarie 2013 at 11:03 - Reply

    ai dreptatate! toate cultele au primit bani, insa omiti esenta: din suma totala, a cincea parte a mers catre sediul episcopiei
    iar ortodoscii au primit mai mult de 70 la suta…
    uite: http://www.magazinsalajean.ro/social/banii-contribuabililor-salajeni-umfla-conturile-bisericilor.html

    • Anonim 12 ianuarie 2013 at 11:14 - Reply

     dupa nr de credinciosi! despre ce esenta vorbim? tu daca ai fi prefect cum ai da banii? nu stiu in procente cat a fost, dar nu pot primi toti la fel. principiul echitabilitatii. dupa nr credinciosilor.

     • florin 12 ianuarie 2013 at 13:35 -

      nu prefectura, ci consiliul judetean a dat banii…
      iar daca as fi fost eu consilier judetea, nu as fi dat niciun ban episcopiei. Absolut nici unul. Nu inteleg de unde inversunarea asta a ta. Si daca esti totusi atat de pornit, anonimule ortodox, ajuta-ma sa inteleg la ce foloseste un astfel de palat? Cu ce te ajuta pe tine la nemurirea sufletului ori la iertarea pacatelor?

    • Anonim 12 ianuarie 2013 at 11:23 - Reply

     daca ai 10 mere si 6-7 ortodocsi, 2-3 maghiari, 1 catolic si 1etc cum le imparti?
     gandeste la rece. 🙂 ca esti infierbantat:))

    • dlui florin 12 ianuarie 2013 at 11:52 - Reply

     vad din coment. de la 11.03 o problema la dumneavoastra:
     problema dvstra e ca sunt multi ortodocsi.
     adica s-au dat aproape 70 la suta la ortodocsi? bun si care e problema?
     problema dvstra e ca nu va convine ca sunt multi ortodocsi.
     acuma spune-ne dle florin ce confesiune aveti, sa vedem daca sunteti indreptatit sa va dati cu parerea cu privire la ridicarea sediului episcopiei ORTODOXE? despre impartirea banilor am stabilit… acuma sa vedem carei religii apartineti si cat sunteti de indreptatit sa va dati cu parerea despre sediul episopiei salajului, asa cum ati facut-o de pilda si ieri 11 ian, la ora 6.50.

     • florin 12 ianuarie 2013 at 13:38 -

      putin imi pasa cati ortodocsi ori greco ori baptisti sunt! nu mi se pare normal ce se intampla cu banii contribuabililor din judet. Pe mine nu m-a intrebat nimeni daca sunt de acord ca banii ce-mi sunt retinuti din salarii sa fie dati pentru ca Petroniu sa-si faca un palat. As fi preferat sa ajunga, de exemplu, la copiii orfani ori la batranii necajiti… E trist daca asta te face pe tine mai “credincios” si “superior” mie

 7. Anonim 12 ianuarie 2013 at 06:58 - Reply

  doamne cita aroganta la episcopul asta de salaj.nu vreau sa pacatuesc dar nu are cei sapte ani deacasa

  • Anonim 12 ianuarie 2013 at 10:24 - Reply

   prea tarziu, ai pacatuit deja. nu judeca ca sa nu fii judecat. IIsus Hristos a spus asta,
   .

   • ioan 15 ianuarie 2013 at 00:36 - Reply

    Parohul meu, greco-catolic, mi-a spus ca a nu gandi e un pacat destul de serios. Astia care va ascundeti in spatele lui “nu judeca” numai pe Christos nu il slujiti. Desi multi sunteti de buna credinta. Va mint popii ortodocsi cum vor, iar cand ridicati un pic capul va doboara cu “nu judeca, caci vei fi judecat!” Imi aduc aminte cu placere cand a venit episcopul (grec-catolic) la noi in sat si a insistat ca preotii sa fie tratati la fel cu toti ceilalti credinciosi, a zis: “sa dam ocazia preotilor sa fie umili!”

 8. gica 12 ianuarie 2013 at 08:46 - Reply

  negre le sint hainele negru le e sufletul

  • Anonim 12 ianuarie 2013 at 10:27 - Reply

   ii fi tu Dumnezeu sa cunosti cum le e sufletul. dar al tau cum e?!?

 9. Anonim 12 ianuarie 2013 at 10:27 - Reply

  Banii s-au alocat fara voia contribuabililor .Cand a tinut securistul seama de parerile oamenilor?

 10. ANONIM 12 ianuarie 2013 at 13:11 - Reply

  Atentie- Domnul Isus a intrat in Ierusalim calare pe un magarus, ca sa arate si ortodocsilor smerenia si umilinta, Petroniu se plimba stiti voi cu ce ,,,,, ca sa ne arate ce???? opulenta si prostia ?RUSINE.

  • Anonim 12 ianuarie 2013 at 13:19 - Reply

   ASTA LE INTRECE PE TOATE.
   sectar sa vorbeasca despre smerenie si umilinta.
   tocmai din lipsa de smerenie ne arati chestiile astea. ca si fariseul: doamne, iti multumesc ca nu sunt ca si ceilalti oameni…
   zic si eu… rusine

 11. Anonim 12 ianuarie 2013 at 13:18 - Reply

  ASTA LE INTRECE PE TOATE.
  sectar sa vorbeasca despre smerenie si umilinta.
  tocmai din lipsa de smerenie ne arati chestiile astea. ca si fariseul: doamne, iti multumesc ca nu sunt ca si ceilalti oameni…
  zic si eu… rusine

 12. ANONIM 12 ianuarie 2013 at 13:23 - Reply

  Pentru cel de la 1;18 aceasta este realitatea si trebuie sa o privesti ca atare nu sa cauti a-mi da mie replica, pentru ca voi intre voi va dezbinati si ceomagiti pe aceste teme si nunumai

 13. Anonim 12 ianuarie 2013 at 13:25 - Reply

  sunt ortodox si mi-e rusine, uitandu-ma la smerenia, regulile si respectul reciproc existent la alte confesiuni (gen reformati sau greco-catolici)

 14. Anonim 12 ianuarie 2013 at 13:31 - Reply

  o biserica cladita pe crima (dupa 1948-vezi tradarea fratilor de sange-greco catolici) si furt (1989-vezi refuzul de a retroceda bunurile altei biserici, pe care le detine) nu poate dainui (are picioare de nisip)! chiar daca ne batem cu caramida in piept ca suntem 70% ortodocsi , dintre acestia, adevaratii practicanti sunt poate…7% . Pacat ca nu se lucreaza la sufletul credinciosilor ci doar la edificii majestuase! un fleac! goana dupa vant!

  • Anonim 12 ianuarie 2013 at 14:13 - Reply

   ai spus mai sus ca esti ortodox si invidiezi nu stiu pe cine,,
   din acest articol ne-am dat seama care sunt durerile tale. grecule

 15. ?vaslica-n troaca.... 12 ianuarie 2013 at 15:40 - Reply

  Aveti grija, preotilor, care scrieti aici; In celalalt rand , cand ati fost obligati sa dati un salariu intreg, eu, cu toate ca nu sunt preot, doar am sustinut cauza preotilor , am fost tarat pe la politie, in ajunul postului de Pasti, de catre domnul “preot” Gardan purtator de ……

 16. Anonim 12 ianuarie 2013 at 16:29 - Reply

  purtator de ce?

 17. scorpionu 12 ianuarie 2013 at 23:24 - Reply

  cand am vazut anul trecut la tv ca s-au coborat dintr-o masina de peste 50000 de euro si unele biserici nu au bani de renovari altele sa termine constructiile incepute ,mi-am dat seama ca ei sunt acolo doar pentru a trai in lux ma refer la ai mai mari “clerici”.

 18. leah 13 ianuarie 2013 at 10:30 - Reply

  Ar trebui sa va fie rusine ptru comentarii! Nu ziceti nimic de Halamjan care a furat cel putin 4 mil de euro si altii ca si el, bani care trebuia sa fie folositi pentru bolnavi, batrini sau copii si va luati de o suma infima data bisericii! Asta va dovedeste brina din ochii vostri si invidia rautacioasa! Nici mie nu-mi convine sa platesc impozite sa va educ copii la scoala sau sa va platesc medicamentele dar le accept!

  • anonim 13 ianuarie 2013 at 13:50 - Reply

   dute-n alta tara si educa alti copii

 19. Anonim 13 ianuarie 2013 at 13:48 - Reply

  adevarul e ca nesimtitul de vladica cam baga mana, si saracii de preoti nu zic nimica de e mai rau ca pe vremea lui ceausescu.

 20. Fara popi 13 ianuarie 2013 at 15:45 - Reply

  Bree popalailor la munca baa.Va flenduriti fustele si fara voi se darama societatea.Vine compania de primavara.Luati sape si lopeti si munciti baa.Lasati inselatul prostilor.Ia zi-mi bre popo,care e legatura popii cu vreo eventuala divinitate,mai multa decat am eu?Ce intrebati voi,ce religie are omul?nici una.Na.Esti multumit?Trebuie sa ai una?asa cu turma?Crapati ca unii rad ca va dati importanti.Ia lucrati la camp voi,numai asa sa se darame lumea fara voi.Va tin unii in expresii fine,da v-ati luat-o in cap.Fabrica de popi da randament,da prostii ce cotizeaza,se imputineaza.O sa munciti,munca de barbat sa va sara ouale in tavan si la podea.

 21. diana 13 ianuarie 2013 at 20:58 - Reply

  Chiar daca sfintii parinti isi doneaza salariul pe luna ian. raman cu banii de la Boboteaza (care nu sunt tocmai putini). Apoi vin nuntile, botezurile, parastasele si multe alte venituri, cadouri de care se stie si nu se stie. Rusine, cand in tara asta traiesc la limita atatia oameni…

 22. Anonim 13 ianuarie 2013 at 21:58 - Reply

  CHIAR NU INTELEG ,CARE E PROBLEMA VOASTRA?
  CE AVETI CU PROTII? CARE , NU I-ATI CHEMAT PT. NUNTA ,BOTEZ ETC?
  CE V-A OBLIGAT,CUMVA,SA-I PRIMITI IN CASELE LOR?

  • Anonim 14 ianuarie 2013 at 08:13 - Reply

   anonimule, sunt platiti din banii nostri, din impozitele noastre, putem sa-i luam la rost

 23. Anonim 13 ianuarie 2013 at 22:00 - Reply

  SCUZE,PREOTII,NU ,,PROTII”.

 24. Fara popi 13 ianuarie 2013 at 23:23 - Reply

  Ei,mai nimic.Ce poti sa ai?Cand vezi ca vine copilul de la scoala cu frici inutile bagate in cap,cum ar fi:daca nu vara un set de cruci cand trece pe langa casa de balamuc,il va calca masina!Din salariu vrei nu vrei cotizezi popilor.Pt.mausolee,la fiecare statie de tramvai,statul da bani,iar copiilor ce mor de cancer,sunt supusi oprobiului public si mila cui o vrea,asa la teledon cat poate fiecare.De ce?Cui ii trebuie popa,sa il plateasca personal.De la stat nici un sfant.Iar acei bani sa mearga la tratamentul copiilor.Cum s-au rarit prostii ce dau cu banul,hai la grupa mica,poate asa mai capatam un prost.Luat de mic,sa nu apuce a judeca rational viata.Viitor cotizant.Ia sa nu mai dea statul nici o letcaie,sa vedem cu ce poleiti hardughiile si mai sunteti preafericiti??Ca da si prostimea,daa mai subtireanu asa!!Si intelegeti,nu toti suntem prosti.Voi sunteti primii care nu credeti in nimic pe acolo pe sus.Daa viata este una si daca o poti trai usor,pe salele prostilor,de ce nu.Da nu am primit raspuns:Ce treaba mai multa,are un popa,cu vreo eventuala divinitate,mai mult decat mine?Ha?aud.

 25. alin 13 ianuarie 2013 at 23:43 - Reply

  si noi acuzam preotii ca baga cu nesimtire mana in buzunarele romanilor

 26. Fara popi 14 ianuarie 2013 at 00:28 - Reply

  Daca societatea arata in acest hal,este din cauza apartenentei religioase.Si mana in mana cu politica.De-a lungul istoriei,popa este prezent la toate executiile politice.Ca cel condamnat,nevioe de popa are.Da cum sa lipseasca,el de-acolo.Cand se inaugureaza ceva,hopa si popa cu crucioiul de aur e prezent.Crede si nu cerceta!Este nevoie de indivizi fara creier,sa nu ridice fruntea,sa nu stie a intreba nimic.Da-le moaste,aghiazma si in fiecare zi un sfant.Si musai prezenta la biserica,altfel la dracu,nu e valabil.Capu’ plecat pozitia ghiocelului,macinati de boala,ca bani de spital ioc.Ei da te mantui in cer.A ta este imparatia domnului.Care domn?Freaca popa mainile,cand crapa unul.Masinoace,vile,bani le trebuie,nu gluma.Acu se mai si ard cand mor.Ce facem frate?Ca botezuri?nu prea se nasc plozi,de cununat mai putini,la divort e fara popa,mai ramase moartea!!Si cuuum vor sa fie incinerati???Si noi,noi ce facem?Si am vazut la moartea lui Nicolaescu ce a fost!Restul?nu vreti sa stiti.Fabrica de popi,scoate pe banda exemplare trufanda.

 27. dana 14 ianuarie 2013 at 08:22 - Reply

  adevarul e ca puteau face un loc de rugaciune pe locul unde e episcopia – daca tot se i-au bani popilor care de fapt sunt banii nostrii fara chitanta- ia uitati-va ce averi au popi nostrii

 28. TOMA lui CREDINCIOSU 14 ianuarie 2013 at 09:15 - Reply

  …dar oare pe langa constructia palatului episcopal, cate viloaie si-au ridicat popii din conducerea episcopiei Salajului cu banii alocati ridicari acestuia si a catedralei Sf .Vineri?!…ia faceti cei de la ziar un pic de cercetari si va veti cruci!!!…

 29. TOMA lui CREDINCIOSU 14 ianuarie 2013 at 09:16 - Reply

  …dar oare pe langa constructia palatului episcopal, cate viloaie si-au ridicat popii din conducerea episcopiei Salajului cu banii alocati ridicari acestuia si a catedralei Sf .Vineri?!…ia faceti cei de la ziar un pic de cercetari si va veti cruci!!!…

 30. Andreas 14 ianuarie 2013 at 09:43 - Reply

  N-ati observat o chestie ? Noi romanii ca popor suntem total atipici, personificam la nivel de neam pe faimosul Gica-Contra (sau Canuta – om sucit):
  1. Suntem singurul popor latin majoritar ortodox, in situatia in care multe popoare slave sunt majoritar catolice (polonezi, cehi, slovaci, sloveni, croati)
  2. Suntem singurul neam ortodox care sarbatorim Pastele ortodox si Craciunul catolic.
  3. Un mare E T C . !

 31. erika 14 ianuarie 2013 at 11:41 - Reply

  Isus a avut un magarus si tot ce a avut a impartit cu nevoiasii, preotii nostri au masini ,palate,nu platesac nici impozit la stat si nu te imormanteaza gratis daca nu ai din ce plati.Din pacate s-a ajuns la excrocherie tot ce tine de religie este deja o mizerie ,nici biblia nu o mai respecta ci o intorc si o povestesc cum vor ei!!!! Rusine la toti ,pentru ca isi bat joc de credinciosii care si-ar da si ultimi banuti din casa zicand ca le ajuta Dumnezeu ,dar din pacate au contribuit la ridicarea episcopiei si casa personala apreotilor!!!!!Dumnezeu ajuta pe toata lumea doar trebuie sa crezi nu sa il cumperi!!!

 32. Fara popi 14 ianuarie 2013 at 12:32 - Reply

  Casele,vilele,masinocuri,crucioaie de aur.Inainte faceau bisericute din lemn.Azi isi fac mausolee.Astea nu se pot numi biserici.Isi spun preafericiti.Pe buna dreptate.Iar faptul ca suntem prosti si nu vedem in jur,asta le asigura lor,traiul bun.Ca daca toti se roaga acasa,atunci raman cu mausoleul gol.Prin bisericile din zona rurala,sunt arondati cate doi trei popi.Si se bat pe sat,ca nu le mai ajung banii.Vor ajunge ca hienele.Sunt multi,iar lumea s-a cam lamurit in mare parte.Iar cu munca nu s-ar da.Rugati-va acasa,ca e mai valabil.Daca este d.zeu si de pe wc-u te vede si aude.Daca nu ma asculta pe mine,il asculta pe hraparetul de popa?Nu am nevoie de intermediari.Tratez direct eu cu d.zeu.Iar cand mor,nu vreau lalaieli la cap.Am discutat asta de mult timp cu familia.Acum cu Nicolaescu,mi-au facut si mai mare sila.Popii au scos acei nefericiti,sa urle in strada.La cei deschisi gandirii,nu mai tine figura cu pildele,cu exemplele popilor.Crede si nu cerceta,Fa ce spune popa,nu ce face popa.Multi au internetul la indemana si oamenii se mai lumineaza.Ce il tine pe om inchis in sfera propriei minti,este frica.Frica de a gandi.GANDITI VOI LIBER SI ASA VA PUTETI CRESTE COPIII FRUMOS.Da din cei ce au scris mai la inceput;nu vrea nimeni sa raspunda la intrebarea:Ce treaba are popa cu d.zeu,mai multa decat noi restul lumii?V-a mancat pisica limba baieti?

 33. Anonim 14 ianuarie 2013 at 13:01 - Reply

  din pacate ortodoxia romana a ajuns de cacat

 34. anonim 14 ianuarie 2013 at 22:16 - Reply

  Am ajuns de risu sectantilor—pocaitilor—.sa nu uitati ca domnul Iisus Hristos nu sa lafait in luxuri ar fi bine sa urmati calea Lui ;lasati traditiile in pace si urmati calea Domnului.Este un mare pacat sa judeci dar sa iei de la cel amarit nu este pacat ca sa te poti tu lafai pe bani altora#

 35. Anonim 14 ianuarie 2013 at 22:18 - Reply

  Am ajuns de risu sectantilor—pocaitilor—.sa nu uitati ca domnul Iisus Hristos nu sa lafait in luxuri ar fi bine sa urmati calea Lui ;lasati traditiile in pace si urmati calea Domnului.Este un mare pacat sa judeci dar sa iei de la cel amarit nu este pacat ca sa te poti tu lafai pe bani altora#

 36. Anonim 15 ianuarie 2013 at 14:47 - Reply

  Securistul si popii.Se pare ca se inteleg foarte bine ca-n vremurile dictaturii ceausiste cand majoritatea popilor erau in relatii de colaborare cu institutia de trista amintire.Poate Marc spera ca asa o sa i se ierte din pacate.

 37. Anonim 15 ianuarie 2013 at 14:55 - Reply

  sunt preoti,care pe timp de criza si-au permis cu nerusinare sa mareasca taxa de cult,atat pe anul 2010,2011,2012,cand la bugetari salariile s-au redus cu -25.Chiar ar fi frumos din partea lor sa doneze un salariu pentru acest palat,de ce noi sa donam si ei NU,sa dea exemplu.

 38. dracu.ro 15 ianuarie 2013 at 19:28 - Reply

  intr-un sat moare un om asistat al primariei (somer) sotia somer preotul refuza sa-l inmorminteze pana nu achita suma de 500 roni cu chitanta pe care scrie (DONATIE) cind sa dus la primarie sa solicite ajutorul de inmormintare primeste raspuns nu avem fondurisi ca mai sint 15 persoane inaintea d-voastra inca din anul 2011 CE PARERE AVETI ?o fi bine o fi rau ca dracu nu stie

  • ion 15 ianuarie 2013 at 21:06 - Reply

   de cand da primaria ajutor de inmormantare? nu casa de pensii se ocupa cu asta?

 39. Anonim 15 ianuarie 2013 at 19:54 - Reply

  pentru ultimul comentariu . daca oricum nu-ti dezvalui identitatea , macar spune unde-i situatia asta , ca sincer nu te cred !!!

 40. Observator neutru 16 ianuarie 2013 at 11:29 - Reply

  Daca pentru un judet minuscul, precum Salajul, trebuie episcopie separata, cred ca judetele mari Cluj, Bihor ar trebui mitropolii, iar la nivelul regiunilor patriarhii. De asemenea, cred ca la nivelul ludetelor/municipiilor ar trebui construite ” catedrale ale mantuirii” cu cel putin 5.000 de locuri fiecare. Asta daca vrem cu adevarat “mantuire “!

 41. SFANTU 16 ianuarie 2013 at 12:19 - Reply

  mai jigodie de gardan,mai taci in cruce lu petroniu matii,ca sti bine ca sunteti niste jmenari afurisiti care va folositi de numele DOMNULUI ca sa o duceti voi bine.ai fost la mine in casa cu crucea,te-am primit doar de dragul traditiei nu ca ai fi tu un preot,mai mult cred ca ti-o trage la cur petronelu asta pe care il aperi mai mult ca pe ISUS

 42. ana 16 ianuarie 2013 at 13:01 - Reply

  Cei de la conducere Episcopiei ar trebui omorati cu pietre. Nu numai ca ii obliga pe preoti sa-si ,,doneze,, salariile dar au pus si taxa pentru fiecare enorias din fiecare parohie ca sa adune bani si sa-si plateasca datoriile. Daca preotul, atunci cand merge la sedinta lunara nu da de buna voie suma calculata, acesti bani i se retin din salariu. Si aproape la fiecare sedinta se discuta despre aceste lucruri si nu inteleg de ce ce-i de la Episcopie nu recunosc. Si nu inteleg de ce Petroniu trebuie sa traiasca in asemenea lux, cand el mai mult e plecat, nu are familie si nici o problema. poate ca se va gasi cineva care sa scoata la lumina toate dedesubturile episcopului si a tuturor celor care sunt pe langa el.

 43. dracu.ro 16 ianuarie 2013 at 17:32 - Reply

  d-leION va raspund sincer casa de pensii acorda ajutorul de inmormintare pentru pensionari nu si pentru someri care nu au avut sansa sa ajunga LA PENSIE CAZUL PREZENTAT ESTE IN COMUNA MESESENII DE JOS

 44. bbwwaaa 17 ianuarie 2013 at 12:44 - Reply

  de ce nu au donat banii stransi cand au umblat cu crucea ????sa faca un gest ,,duhovnicesc ,,???

 45. ion 18 ianuarie 2013 at 00:15 - Reply

  Memoriile lui Mihai Pacepa arată că, în operaţiunea Securităţii împotriva lui Valerian Trifa, unul dintre agenţii serviciului secret comunist ar fi fost călugărul Valeriu Anania, regretatul mitropolit ortodox din Cluj, Bartolomeu. Acesta ar fi primit gradul de colonel de Securitate. Tot despre IPS Bartolomeu au apărut informaţii că ar fi devenit colaborator al Securităţii cu numele de cod Apostol. Însă înaltul ierarh a negat tot timpul aceste informaţii. Deocamdată, CNSAS nu a făcut lumină, aşa că nimeni nu ştie dacă afirmaţiile lui Mihai Pacepa sunt adevăr sau provocare.

 46. nae l. 18 ianuarie 2013 at 09:40 - Reply

  Atei costumati in straie monahale , isi plamadesc raiul mult trambitat de ei , aici pe pamant , din banii nostri !!! Urmeaza vestita catedrala a neamului , cu restaurante, hoteluri …. , saraca tara bogata

 47. janos 18 ianuarie 2013 at 11:03 - Reply
 48. guvidu portocaliu 18 ianuarie 2013 at 23:19 - Reply

  andreea…

 49. Anonim 19 ianuarie 2013 at 14:53 - Reply

  Ati ajuns vreodata vreun dintre voi saraci; fara bani si fara un acoperis deasupra capului si sa m-ai fii si intr-o tara straina?. Cind veti ajunge,atunci veti simti pe propia piele importanta biserici. Pina atunci, povesti sa te afli in treaba.

 50. dracu.ro 19 ianuarie 2013 at 16:50 - Reply

  bugetarii sint o categorie de oameni pe care toate guvernele care au fost sau care vor veni iiii-au restructurat reorganizat -redus cu o singura exceptie PREOTII DIACONESCULE tu ce parere ai? ghici cine va face? 1–Reglementarea numarului de popi 2-scoaterea lor din categoria bugetarilor 3- Autofinantarea cultelor slava domnului ca au cu ce 4-eliminarea totala a taxelor de cult si fiscalizarea activitatilor sa adune averi in cer nu pe pamint asa cum zice biblia

 51. elena, 20 ianuarie 2013 at 01:56 - Reply

  Asta cu bisericile in strainatate.Daca ortodoxia nu facea din Romania o tara de rahat,nu era nevoie sa plece cohorte de oameni.Dati bani oamenilor nu la popi.Esti popa cumva?Ia puneti mana la munca si nu mai faceti bine oamenilor.

 52. george 20 ianuarie 2013 at 18:56 - Reply

  fi mai precis in ce sat din comuna mesesenii de jos?

 53. Anonim 20 ianuarie 2013 at 19:12 - Reply

  doamna elena , cu ce anume a facut Biserica din Romania o tara de rahat ??? va fac cunoscut faptul ca prin scrierea mea anterioara cunosc folosirea literei mari insa socotesc ca numele domniei voastre nu merita scris cu majuscula (daca recunoasteti termenul) din moment ce aveti astfel de consideratii la adresa Bisericii . astept totusi un raspuns pentru afirmatii insotit de dovezi ; lipsa dovezilor o sa va coste foarte chiar daca ati scris comentariul sub un pseudonim fiindca in Romania calomnia se pedepseste in conformitate cu legea !!!

 54. mesesan 20 ianuarie 2013 at 19:12 - Reply

  cate primarii sunt in comuna Meseseni?

 55. mirel 20 ianuarie 2013 at 19:38 - Reply

  cititi si vedeti diferentele dintre episcopul ortodox si cel greco-catolic. Ala catolic isi face singur curatenie, merge pe jos si singur la cumparaturi (imbracat “civil”), ajuta saracii, in fiecare Joia Mare ii spala pe picioare pe altii, in amintirea a ceea ce a facut Cristos! Ala ortodox isi ridica palat pe terenul Consiliului Judetean Salaj, pe banii vaduvelor si a orfanilor, iar mai nou, al preotilor care isi “doneaza” fortat salariul!

  Cititi un interviu de exceptie: http://www.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-6/ps-virgil-bercea-episcopul-greco-catolic-al-oradiei-crestinismul-este-unul-singur-noi-oamenii-l-am-sfasiat–105714.html#

 56. ana 21 ianuarie 2013 at 10:33 - Reply

  Ce mi se pare mie cel mai revoltator la “prefericitul” salajului, este faptul ca se vopseste pe par! Am dat o cautare pe google dupa nume: Petroniu Salajanul, …. si am comparat imaginile de acum cativa ani cand avea parul carunt cu cele din prezent. Nu mas mira sa-si fi injectat si botox cand a fost in America. Ce-i trebuie la un barbat, mai ales preot sa se vopseasca pe par? E strigator la cer! Si un astfel de om conduce Episcopia Salajului !Rusine, rusine, rusine!!!

Lasa un Raspuns »