Enoriaşii de la “Sfântul Ştefan” ameninţă că renunţă la biserică

Andreea Vilcovschi 4 februarie 2013 18
Enoriaşii de la “Sfântul Ştefan” ameninţă că renunţă la biserică

Reacţia credincioşilor din parohia “Sfântul Ştefan” vizavi de poziţia Episcopiei Sălajului a fost promptă. Într-un comunicat de presă, oamenii îi acuză pe reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române din judeţ că nu doresc decât manipularea credincioşilor pe care îi păstoreşte, “învelinf aplicarea legilor bisericeşti într-un neadevăr grosolan”. Enoriaşii susţin că nelegiuirea invocată de conducerea eparhiei nu există, dat fiind faptul că părintele Coste a participat la înmormântarea mamei sale în calitate de fiu şi nu de preot, ba mai mult, nu a ştiut până în momentul începerii slujbei din ce preoţi va fi alcătuit soborul. În plus, susţin reprezentanţii mulţimii, preotul învinuit nu a fost gazda săvârşirii slujbei de înmormântare, slujba având loc în Bădăcin, iar nu în Zalău.

În ceea ce priveşte rolul de “curea de transmisie” pe care Episcopia i l-a atribuit lui Ioan Coste în relaţia dintre eparhie şi fostul vicat de Oradea, enoriaşii consideră că acest lucru “este de neimaginat într-o instituţie care ar trebui să funcţioneze documente oficiale, şi nu cu intimidări transmise prin intermediul unui slujitor”. Credincioşii atrag atenţia celor de la Episcopia Sălajului că la înmormântare au fost prezenţi şi slujitori superiori în grad lui Coste – funcţionarul Episcopiei, protopopul de Şimleu Silvaniei şi cel de Zalău, respectiv preotul paroh – care “ar fi fost mai în măsură, dacă nu chiar obligaţi să oprească nelegiuirea”.

Date fiind aceste aspecte, semnatarii comunicatului susţin că Episcopia aplică o pedeapsă, “care nicidecum nu este de mijloc, întrucât în Regulamentul bisericii figurează la litera f, adică ultima de la Pedepse vremelnice”, pentru o faptă inexistentă.

Enoriaşii de la “Sfântul Ştefan”sunt hotărâţi să nu mai intre în lăcaşul de cult până ce mai marii eparhniei renunţă la ideea transferului lui Ioan Coste într-o altă parohie. “Cu document oficial scris, cu semnătură şi tot ce trebuie. Daţi această decizie scrisă acum şi nu aşteptaţi să iasă din concediu medical! Sufletele noastre tremură la gândul că în acel moment ne veţi mazili Părintel copiilor noştri şi ne veţi pune pur şi simplu în faţa faptului împlinit, invocând aceleaşi penibile cuvinte: sfidare, anarhie etc.”, spun oamenii.

“Cine credeţi, Preasfinţiile Voastre, că e prost să facă cale-ntoarsă în momentul în care se află pe drumul deschis spre mântuire? Priviţi icoana Răstignirii şi chibzuiţi! Aţi făcut o nedreptate. Reveniţi cu decizia înţeleaptă: lăsaţi-ne părintele duhovnic! Este nevinovat! Biserica va rămâne goală! Biserica ortodoxă îşi pierde credincioşii!”, trad un semnal de alarmă protestatarii.

Credincioşii au transmis şi o scrisoare deschisă Bisericii Ortodoxe Române, în care solicită intervenţia mai marilor instituţiei pentru a opri nedreptatea de la Zalău şi pentru ca “oamenii de rând să nu-şi piardă încrederea în sfânta Biserică”. Oamenii şi-au propus să trimită o delegaţie în audienţă la Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului, într-o încercare disperată de a nu-şi pierde duhovnicul.

Comentarii

comments

18 Comentarii »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

 1. ion 4 februarie 2013 at 14:12 - Reply

  biserica=institutie corupta,adulter,homosexualitate,pedofilie,incest; mizerabili fara caracter,fara capatai !

 2. mariana 4 februarie 2013 at 14:54 - Reply

  asa pierde biserica ortodoxa enoriasiii acum sa pus taxa si pentru episcopie rusine sa le fie !

 3. ..........!? 4 februarie 2013 at 14:57 - Reply

  ioane, mai invata
  Biserica=fara greseala, ca mai sunt “unii” care mai sar calul este alta problema…………..ei vor da seama>>>cazul episcopului Petroniu>>> necazul e ca sufera altii!

 4. cristina 4 februarie 2013 at 15:03 - Reply

  totul e ok

 5. Anonim 4 februarie 2013 at 15:06 - Reply

  Ce rost ar avea regulile si regulamentele daca nu ar fi incalcate .Asta se intampla in orice institutie din Romania nu numai la BOR.Asta explica situatia dezastruoasa din Romania.

 6. ..........!? 4 februarie 2013 at 15:07 - Reply

  ce sa piarda, i au pierdut de mult, doar din obisnuinta mai vin la BISERICA majoritatea enoriasilor., viata spirituala este =0,si asta nu datorita BISERICII, ci a celor slujitori care nu isi fac datoria…………..!? Acolo unde se face ceva isi baga “cel viclean” coada……….in cazul actual “barba”……..!?

 7. Anonim 4 februarie 2013 at 16:55 - Reply

  RENUNTATI FRATILOR,RENUNTATI.

 8. Anonim 4 februarie 2013 at 18:06 - Reply

  Cel mai vinovat din toată tevatura asta este preotul Ghiurco,el este cel care a luptat pentru înființarea Episcopiei Salajului,a vrut sa facă un bine si a ieșit extrem de prost.Ce a crezut parintele Ghiurco,ca o sa avem un episcop pentru oameni,devotat lor,umbland din parohie in parohie,propovaduind cuvântul Domnului ? A venit un neica nimeni care ii face pe toți si material si spiritual. Daca cineva imi spune ca acest PETRONIU este un om elevat,un om de cultura,vreau sa va dau un citat din Marin Preda din celebrul sau roman “Cel mai iubit dintre pamanteni”: ,, Unii oameni, deși au cultura, sunt inculti prin conceptia pe care o au despre cultura.”

 9. ion 4 februarie 2013 at 18:48 - Reply

  revin! preot=putoare care nu a muncit o zi in viata lui; un cersetor imbracat in sutana; as scrie mai multe dar ma cenzureaza d-nul ziarist; imaginativa o lume fara religie,fara biserica, numai cu dragoste de dumnezeu,probabil ar fi o societate perfecta; ce nevoie avem de acesti intermediari pt mantuirea sufletului nostru?

  preot=biserica=institutie corupta,infecta,homosexuali,pedofili, nu-si au rost in lume precum tantarii,sobolanii…mizerabililor

 10. ..........!? 4 februarie 2013 at 21:22 - Reply

  prietene ioane,
  esti pornit rau dar iar gresesti! toate isi au rostul lor pe acest pamant, chiar si tantarii, sobolanii,… etc. Mantuirea se castiga prin suferinta,acceptarea aproapelui asa cum este el, nejudecandu-l si iertandu-l de fiecare data cand greseste,………..”si ne iarta noua precum iertam si noi………….”
  avem nevoie de biserica, avem nevoie de preoti, avem nevoie de credinta
  Doamne, sporeste-ne credinta!

 11. adrian 5 februarie 2013 at 09:48 - Reply

  De ce vi ciuda pe Coste? Ca -i iubit de atatia oameni?

 12. Anonim 6 februarie 2013 at 19:44 - Reply

  Nu renuntati! Afara cu petroniu cel venetic si dictator.Sa comande pe banii lui.Biserica este a enoriasilor si nu a popilor.Popii sa se bucure ca credinciosii ii lasa sa le foloseasca, SI TRAIESC BINE.Stim noi ca cine.Un leu nu le-as da.

 13. nelu 6 februarie 2013 at 23:41 - Reply

  Mare lucru ca renunta enoriasii. Mergeti la munca in Spania la cules de frunze.Nu va mai tine-ti de prostii cu Coste al vostru.Doar nu face pe partea dorsala aur.Vine altul…..

 14. monica 7 februarie 2013 at 19:00 - Reply

  L-am cunoscut pe parintele Coste la capatiul mamei sale si in ultimele zile de viata a mamei mele pe care a hranit-o din punct de vedere spiritual cu rugaciunile rostite la capul celor bolnavi aflati in agonie in perioada Craciunului ,.Alti preoti nu au vizitat saloanele spitalului din Zalau .De ce ? Asteptau collindatorii. Este un om de omenie ,cu frica de D ZEU si cu dragoste pentru familia sa frumoasa si cu respect si umilinta fata de cei din jur. De ce a fost atacat de superiori lui in loc sa fie sprijinit in pierderea mamei sale? Asta nu denota cruzime si rautate? Cum asteptati voi dragi preoti ca lumea pe care o pastoriti sa fie toleranta cind voi nu tolereti.

 15. Mos craciun 11 februarie 2013 at 09:40 - Reply

  Dragilor comentatori, daca analizam separat toti aveti dreptate, eu insa fata de acest vladica am mari rezerve si , as dori sa-i pun o singura intrebare. Ce i-ar place mai mult d-lui Isus, sa-si vada casele sale ( bisericile ) terminate, sau acel palat de huzur si trandavie in care sa se lafaie episcopul cu suita lui ?. De ce pune aceleasi ” dijme” si parohiilor in care bisericile sunt in curs de construire, nu sunt bani pt a fi acoperite si incalzite etc, dar preotul paroh trebuie sa dea ‘birul ” ca toti ceilalti, de ce l-e baga pe gat haine cu pret dublu sub motivul sa aiba toti un rand de haine la fel,? militarizeaza-i sfintia ta si in tinuta nu doar in ascultare.

 16. mariasi 14 februarie 2013 at 22:01 - Reply

  taci bre.

 17. maria 19 februarie 2013 at 09:00 - Reply

  ce frumos si-a crescut si costea fiul ! acesta l-a bruscat pe parintele lucaciu in biserica!

Lasa un Raspuns »