Elevii salajeni, fara lapte si corn

Magazin Salajean 21 august 2007 0

Elevii salajeni, fara lapte si corn

Presedintele Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc, a facut, ieri, intr-o conferinta de presa, cateva comentarii legate de blocajele institutionale care ajung, in majoritatea cazurilor, sa schimbe ordinea prioritatilor pe care si le stabilesc autoritatile din teritoriu.

Primul proiect din cele date peste cap si care a fost amintit de Marc priveste managementul integrat al deseurilor in judet. Desi urma sa se faca licitatia la nivelul Ministerului Mediului pentru desemnarea consultantului in proiect, nici pana acum nu s-a realizat acest lucru. Intre timp, au avut loc o serie de lucruri ce vor complica proiectul si mai mult si nu ar fi exclusa nici compromiterea lui. Ma refer la faptul ca primariile au incheiat contracte de prestari servicii cu diferiti operatori, inclusiv pentru amenajarea unor gropi de gunoi ecologice. Toate aceste aspecte sunt in situatia de a determina inceperea unor investitii ce nu vor intruni conditiile initiale, adica nu va exista un management al deseurilor in judet, a spus Tiberiu Marc.

Tot din cauza blocajului institutional din administratie, Scolile din Salaj risca sa ramana fara laptele si cornul care trebuie asigurat elevilor odata cu inceperea anului de invatamant. In programul de asigurare a suplimentului destinat elevilor – Laptele si cornul, s-a facut o contestatie la Bucuresti, iar licitatia a fost oprita. Sunt implicate doua firme din Alba, una contestandu-i celeilalte capacitatea tehnica de a asigura produsele alimentare unitatilor scolare. Problema de care ne lovim noi, ca autoritate judeteana, este faptul ca, in lipsa unor termene exacte de solutionare a contestatiilor, nu putem cunoaste data la care licitatia poate fi reluata. Programul de asigurare a suplimentului alimentar priveste toate scolile din judet, dar noi am putea fi in situatia de a incepe licitatia abia in octombrie, cu mult dupa deschiderea anului scolar a declarat Tiberiu Marc. Potrivit presedintelui CJ Salaj, contestatia in cazul programului Laptele si cornul nu are temei, avand in vedere ca nu este contestata modalitatea de organizare a licitatiei, ci capacitatea tehnica a unuia din ofertanti de a asigura produse.

Atat timp cat o firma dovedeste cu acte in regula ca are capacitate de a aduce produse pentru un judet intreg, Consiliul Judetean, ca beneficiar, nu are obligatia sa ancheteze acest fapt. Ne aflam intr-o situatie grava si pentru ca aceste firme care depun contestatii neintemeiate nu pot fi trase la raspundere, a spus Marc.

Presedintele CJ Salaj a declarat ca aceeasi situatie de blocaj institutional priveste inca doua licitatii, una desfasurata pentru desemnarea firmei care asigura dezinsectia municipiului Zalau, si a doua pentru desemnarea constructorului soselei de centura a aceluiasi oras.

In primul dintre cazuri, licitatia a avut loc in iunie, dar a fost contestata, iar Comisia de solutionare a contestatiilor de la Bucuresti nu a dat nici acum un raspuns. Ca urmare, actiunea de deratizare si dezinsectie in Zalau se va putea face, cel mai repede, tot in toamna, cu toate ca era necesara in lunile de vara.

Referitor la soseaua de centura a Zalaului, Marc a spus ca si licitatia aferenta acestui proiect a avut loc in urma cu trei luni, dar Ministerul Integrarii nu a comunicat nici in prezent Salajului cine este firma castigatoare. In consecinta, si deschiderea santierului pentru realizarea soselei este in stand by.

Prioritati rastalmacite

La acelasi capitol al infrastructurii rutiere, presedintele CJ a amintit ca in Salaj exista un portofoliu de proiecte prioritare pentru finantare din fonduri europene. Cele cinci tronsoane de carosabil: care necesita investitii sunt drumul Criseni – Cehu Silvaniei (necesita 25 de milioane de euro), drumul Romanasi – Benesat (necesita 14 milioane de euro), drumul Nusfalau – Crasna -Creaca (necesita 18 milioane de euro), ruta Nusfalau – Valcau – Vanatori (necesita 14 milioane de euro) si drumul Ciucea – Varsolt, pentru care documentatia este in curs de elaborare. Prioritatile stabilite de autoritatile judetene presupun aducerea drumurilor dintr-o categorie inferioara in una superioara. Mai exact, drumurile din pamant trebuie pietruite, pe cele pietruite trebuie intervenit cu tratament dublu bituminos, iar cele asfaltate trebuie mentinute in stare de viabilitate. Pentru aceste investitii, CJ Salaj avea in vedere doua surse de finantare: Guvernul si bugetul propriu. Cum insa Guvernul aloca fonduri pentru un anumit tip de lucrari, care de multe ori nu sunt aceleasi cu cele gandite in teritoriu, banii ajung sa fie folositi doar de dragul bifarii pe lista a unor obiective. Se ajunge la situatia ca acesti bani sa fie dati doar pentru a fi cheltuiti si nu ca sa rezolve necesitatile din judet. Am inceput, totusi, sa intocmim documentatii ca sa utilizam sumele cat mai bine, a spus Marc.

Intarzieri si la autostrada

In acelasi cadru, presedintele CJ a declarat ca saptamana trecuta a fost lansat Ghidul solicitantului pentru Programul Operational Regional – anexele II si III, aici fiind cuprinsa realizarea drumului Ciucea – varsolt. Tot ca o forma de blocaj, Marc a amintit nevoia de a scoate mereu alte si alte hotarari de CJ, care sa permita demararea investitiei in colaborare cu CJ Cluj.

Un alt aspectat abordat ieri a privit Autostrada Transilvania, unde Salajul are probleme in ceea ce tine de exproprieri si descarcari arheologice. Sunt intarzieri la exproprieri, iar descarcarile de sarcina vor fi costisitoare. Orice amanare nu va face altceva decat sa lungeasca perioada in care in loc sa vedem beneficiile autostrazii, observam doar costurile lucrarilor de intretinere a drumurilor folosite de traficul greu in stare de viabilitate, a declarat Marc. Potrivit acestuia, CJ este obligat sa aloce mereu fonduri pentru intretinerea unor drumuri care, oricum, in aproximativ o luna vor fi distruse de masinile de tonaj greu ce transporta materiale de constructii pentru Bechtel.

Explicatia pentru tot acest blocaj institutional, care are efecte dure in teritoriu, este lipsa omului potrivit in locul potrivit, a spus Marc. Intre diversele paliere ale administratiei nu functioneaza fluxul pe care ni-l dorim, a conchis presedintele CJ.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »