Elevi maghiari din Salaj isi cer drepturile la Cluj

Magazin Salajean 19 noiembrie 2008 0

Peste 100 de elevi maghiari au participat, luni, la un mars prin centrul municipiului Cluj-Napoca, prin care au dorit sa atraga atentia elevilor ca au drepturi de care trebuie sa se foloseasca. Acest moment a fost organizat pentru a marca, si in Romania, Ziua mondiala a drepturilor elevilor si a studentilor, iar participantii au fost elevii si studentii maghiari din judetele Cluj, Salaj si Bihor. Acestia au purtat pancarte cu inscriptii precum Elevi, parinti, profesori – Colaborare si un bec cu un abtibild pe care scria Light on the Rights – Lumina pentru drepturi.

Printr-un comunicat remis redactiei, Uniunea Liceenilor Maghiari din Romania (ULMR) face cunoscut ca o problema pentru elevi reprezinta faptul ca nu isi cunosc drepturile. Un elev nu stie la ce sedinte are voie sa participe, daca e sa vorbim de sedinte profesorale, sedinte cu parintii etc. Un elev, daca are o problema, nu stie cui sa se adreseze in primul rand. Exista Consiliul Elevilor, insa atributiile sale nu sunt clar reglementate si nici nu este consultat, asa cum ar trebui, la toate nivelele, a declarat Talpas Botond, vicepresedintele ULMR. Potrivita acestuia, Uniunea a trimis, inca din primavara, Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului propunerile sale pentru legea invatamantului preuniversitar, in sensul in care se cere un statut clar al Consiliului Elevilor.

Marsul a fost organizat cu sprijiniul unor organizatii de profil din Europa, cum ar fi Organising Bureau of European School Student Unions sau European Student Union. Organizatiile au desfasurat evenimente similare in mai multe orase europene.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »