Electrica Zalau se indreapta spre privatizare

Magazin Salajean 11 octombrie 2006 0

Electrica Zalau se indreapta spre privatizareMinisterul Economiei si Comertului (MEC) face cunoscut faptul ca a finalizat si, totodata, a transmis spre avizare strategia de privatizare a ultimelor trei filiale de distributie si furnizare a energiei electrice – Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Sud si Electrica Transilvania Nord din care face parte si sucursala Zalau. Din datele furnizate de MEC, este foarte probabil ca procesul de privatizare sa se deruleze individual, pentru fiecare filiala in parte, prin vanzarea unui pachet de 42 la suta din actiunile existente catre un investitor strategic. Simultan, investitorul va efectua o majorare de capital social – prin aport de capital in numerar – pana la obtinerea unei participatii de 51 la suta din capitalul social al societatii comerciale. Directorul general al SC Electrica Zalau, Vasile Filip, se arata surprins de procentul scos al vanzare de stat: Eu, sincer, stiam ca se va vinde un procent de mai putin de 51 la suta din capitalul social, astfel incat investitorul sa nu detina controlul total asupra societatii. Filip precizeaza, insa, ca privatizarea Electrica Transilvania Nord va avea loc pana in toamna anului viitor, acest proces putand conduce inclusiv la disponibilizari mai mici, sau mai mari, in functie de strategia investitorului.

Pe de alta parte, in fiecare proces de privatizare, in urma evaluarilor ofertelor angajante imbunatatite, vor fi selectati cate 5 ofertanti cu care se vor derula negocierile finale. Directorul Electrica Zalau face cunoscute si numele a trei prezumtivi investitori, care ar putea cumpara Electrica Transilvania Nord: ENEL – Italia, CEZ – Cehia si, cel mai probabil, EON – Germania

In fine, procesele de privatizare pentru ultimele trei filiale de distributie si furnizare a energiei electrice, se desfasoara cu asistenta din partea unui consortiu international de firme, selectat in cadrul proiectului PHARE, finantat de Uniunea Europeana.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »