Electrica isi infige coltii in gatul Consiliului Judetean

Magazin Salajean 19 martie 2010 0

Electrica isi infige coltii in gatul Consiliului Judetean

O hotarare a Consiliului Judetean (CJ) Salaj veche de mai bine de zece ani si care se bate cap in cap cu o lege si cu un contract de concesiune semnat de stat, jupoaie Sucursala de Distributie a Energiei Electrice (SDEE) Zalau. Din 1999 incoace, distribuitorul de curent a platit administratiei judetene peste 5 milioane de lei, repezentand taxe de utilizare a domeniului public, precum si diverse penalitati si majorari. De altfel, sucursala este singura din proprietatea statului roman care achita o asemenea taxa. In ciuda repetatelor contestantii facute in instanta, sucursala nu a fost scutita de acest bir.

In prezent, conturile sale sunt din nou blocate, in urma unui titlu executoriu emis de catre CJ Salaj, pentru o datorie de peste 350.000 de lei.

Toate apararile societatii noastre formulate in acest cauze au fost intemeiate pe dispozitiile legii energiei electrice, Codul fiscal etc. Potrivit acestora, societatea noastra este scutita de plata de taxe si impozite instituite catre autoritatile publice centrale si locale. In plus, prin contractul de concesiune incheiat intre noi si statul roman, prin Ministerul Economiei si Comertului, societatea are drept de folosinta asupra terenurilor si instalatiilor de distributie a energiei electrice, pentru care platim o taxa cu titlu de redeventa. Prin urmare, nu putem fi obligati la plata unei noi taxe instituite de catre autoritatile publice locale, atata timp cit terenul apartine statului, precizeaza Vasile Filip, directorul SDEE Zalau.

Actiunile intreprinse de catre societate au fost admise in fata instantei de fond – Judecatoria Zalau, insa toate recursurile promovate de catre Consiliul Judetean au fost admise de catre Tribunalul Salaj, in baza unor motivari lapidare ce vizeaza in esenta faptul ca societatea noastra trebuia sa inventarieze toate instalatiile aflate in domeniul public pentru a fi supuse taxarii, mai spune Filip, declarandu-se intrigat de modul in care o lege nu sta in picioare in fata unei hotarari luate la nivel de judet.

Desi CJ Salaj a avut de partea sa decizii judecatoresti, directorul Electrica considera ca administratia salajeana este principalul vinovat.

Suma pentru care conturile sucursalei au fost blocate zilele trecute echivaleaza cu banii aferenti lucrarilor de mentenanta realizate in decursul unei luni si a cincea parte din cheltuielile cu defectiunile accidentale executate in 2009. Daca tot ne pretind sa platim acest tarif, propun CJ Salaj sa intervina timp de cinci luni cand apar astfel de defectiuni ori sa finanteze din bugetul propriu lucrarile de mentenanta, adauga oficialul distribuitorului.

Mai mult, acesta ameninta ca echipele de interventie vor solutiona problemele aparute in alimentarea cu energie electrica in ultimul moment, la limita prevederilor din contractele incheiate cu clientii: Intotdeauna am intervenit cu promptitudine, iar timpii de realimentare au fost cu mult sub cei stabiliti in contract (12 ore in mediul urban si 24 de ore in rural, respectiv 72 de ore in conditii meteo deosebite – n. red.). Daca vom fi nevoiti sa platim in continuare acest tarif, in cazul unor defectiuni vom lasa consumatorii fara curent cu respectarea prevederilor contractuale.

In replica, Tiberiu Marc, presedintele CJ Salaj, spune ca tariful este perceput fara incalcarea vreunei legi, mai ales in conditiile in care decizia instantei a fost favorabila administratiei judetene: Electrica este o societate comerciala care lucreaza cu profit si care taxeaza orice serviciu pe care il presteaza. Acesta este unul dintre motivele pentru care le-am impus acest tarif. In al doilea rand, domnul Filip trebuie sa inteleaga ca CJ Salaj nu poate emite hotarari care sunt contrare reglementarilor legale. Instanta ne-a dat castig de cauza, in urma unui proces in care Electrica a fost reprezentata, dar a pierdut. Pe mine ma intereseaza veniturile Consiliului Judetean.

Laura Opris, purtatorul de cuvant al autoritatii judetene, sustine ca institutia a stabilit taxa de utilizare a zonei drumurilor judetene de catre Electrica Zalau in conformitate cu prevederile Legii 571/2003, ale Legii 215/2001 si ale ordonantelor 43/1997 si 92/2003. De-a lungul anilor, compania a depus la instantele de judecata mai multe actiuni avand ca obiect contestarea actelor de executare silita, iar deciziile pronuntate le-au respins ca nefondate, a precizat Opris, adaugand ca sucursala a solicitat chiar efectuarea unor expertize tehnice si contabile prin care a contestat actele de executare silita. Rezultatul a fost ca Electrica detine bunuri impozabile in zona drumurilor judetene, asupra carora sunt aplicabile taxele stabilite prin hotararile CJ.

Investitii de 3 milioane pentru 2010

Aproape 5,5 milioane de lei a cheltuit SDEE Zalau in decursul anului trecut pentru intretinerea retelei de energie electrica. 10 procente din total au fost destinati remedierii instalatiilor, ca urmare a defectiunilor aparute in intervalul 13-15 octombrie 2009, cand ninsorile abundente au rupt stalpi si conductoare, au deteriorat instalatii si echipamente energetice. In acele zile, 62 de localitati din judet au ramas fara curent. Bugetul disponibil in 2010 pentru lucrarile de intretinere si reparatii este de 4,7 milioane de lei.

La capitolul investitii, societatea distribuitoare a alocat in acest an 3,3 milioane de lei, bani din care vor fi modernizate echipamentele in Statia Jibou, vor fi construite noi posturi de transformare in Zalau, Cehu Silvaniei, Simleu Silvaniei, Cizer, Crasna, Pericei, Sarmasag, Dersida, Garbou si Horoatu Crasnei si vor fi modernizate retelele electrice de joasa tensiune din cartierele Bradet, Sarmas si de pe strada Andrei Muresanu.

Conditii de Ev Mediu pentru 3.000 de salajeni

Peste 3.100 de gospodarii din judetul Salaj nu sunt racordate la sistemul de alimentare cu energie electrica, circa 80 la suta fiind situate in mediul urban, potrivit unui inventar realizat de catre reprezentantii Electrica Zalau. Pana in 2012, Guvernul pune la bataie 225 milioane de euro pentru electrificarea tuturor celor 100.000 de gospodarii din Romania care nu beneficiaza, inca, de aceasta facilitate.

Dupa cum sustine Vasile Filip, Salajul a pierdut un prim tren, intrucat pe lista nationala a proiectelor declarate eligibile nu apare nici unul din judet. Totusi, sansele nu sunt irosite, pentru ca, spune oficialul, fondurile vor fi distribuite societatii Electrica, prin care se vor derula, de altfel, viitoarele investitii: Am solicitat primariilor sa-si reactualizeze documentatiile, pe care sa le trimitem la Ministerul Economiei in speranta ca vom obtine fonduri si pentru Salaj, a explicat directorul SDEE Zalau.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »