Eforturi de restaurare pentru conacul din Badacin

Magazin Salajean 6 februarie 2009 0

Eforturi de restaurare pentru conacul din Badacin

Conacul din Badacin, proprietate a fostului mare om politic roman Iuliu Maniu, se indreapta cu pasi marunti spre restaurare. Potrivit informatiilor oferite de Cristian Borz, preot in cadrul parohiei Greco-Catolice din Badacin, situatia respectivului imobil a fost si este una destul de dificila.

In anul 1941 Iuliu Maniu a lasat prin Testament intreaga sa avere Episcopiei Romane Unite cu Roma Greco-Catolica din Oradea. Imediat dupa Revolutia din 1989, testamentul acestuia a fost facut public si s-au depus documente pentru intrarea lui in vigoare.

In 1998 Curtea Suprema de Justitie nr. 40, data in Sedinta publica din 12 octombrie 1.998 anula sentinta 1.988 din 11 noiembrie 1.947 si toate deciziile acesteia printre care si confiscarea averii. Dupa nenumarate demersuri, in 30 septembrie 2004 s-a eliberat Certificatul de Mostenitor Nr. 232. Acest Certificat de Mostenitor trebuia intabulat la Judecatoria Simleu Silvaniei, Cartea Funciara refuzand intabularea in intregime a Certificatului de Mostenitor, deoarece in 10 mai 1994, prin Hotararea Nr. 12 a Consiliului Local al Comunei Pericei, se propune trecerea in proprietatea privata a Statului a unor terenuri din perimetrul satului Badacin. Acestea fiind neatribuite, au ramas la dispozitia comisiei locale, precum si solicitarea Inspectoratului de Stat Teritorial pentru Handicapati Salaj de a i se transmite in folosinta gratuita pe o perioada de 99 de ani. Suprafata totala este de 44.470 metri patrati, aceasta incluzand si conacul.

La data de 19 mai 2008 Consiliul Judetean Salaj, in sedinta ordinara, prin Hotararea 59 da in folosinta gratuita, pe termen de 50 de ani, Episcopiei Romane Unite cu Roma Greco-Catolica Oradea, imobilul Casa Memoriala Iuliu Maniu.

Parohia Greco-Catolica din Badacin doar administreaza averea lasata prin Testament, Episcopiei. In 1999 preotul parohiei Greco-Catolice din Badacin, Cristian Borz a fost imputernicit de catre Episcopul dr. Virgil Bercea pentru a se ocupa de recuperarea averii lui Iuliu Maniu, cat si de administrarea ei.

Actualmente situatia infrastructurii conacului de la Badacin este una destul de afectata. Gradul de distrugere este ridicat, mai ales ca au fost ridicate cateva anexe lipite chiar de unul din peretii imobilului, care ii afecteaza rezistenta.

In prezent doar patru din cele circa 13 incaperi pe care le are conacul sunt mobilate, doua dintre acestea, printre care vechiul birou al marelui om politic, fiind deschis ca muzeu, iar doua, printre care si vechiul altar la care se ruga Maniu, fiind folosita in anii trecuti ca si lacas de cult pentru credinciosii greco-catolici din Badacin. Aceste doua camere care au fost organizate ca si muzeu in anii 90 de catre profesorul Ioan Ciocean din Zalau, sunt deschise gratuit publicului.

In cursul anului trecut au avut loc cateva intalniri la care au luat parte Valeria Lehene, referent de specialitate in cadrul DJCCPCN Salaj, Marin Pop din cadrul Muzeului Judetean de Istorie si Arta Zalau, arhitectul Attila Alexandru Nagy, liderul Cartel Alfa Salaj, Pompiliu Ceaca si parohul greco- catolic al Badacinului Cristian Borz. In cadrul acelor intalniri s-a stabilit de comun acord sa se actioneze cat mai repede, formandu-se un comitet de initiativa, fiecare elaborandu-si propriile sarcini. Tot atunci s-a luat hotararea ca destinatia conacului in urma reabilitarii sa fie de Centru Cultural, in care, pe langa vizitarea Casei Memoriale

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »