Eficienta celulelor stem, o ecuatie necunoscuta in Salaj

Magazin Salajean 8 iulie 2008 0

Eficienta celulelor stem, o ecuatie necunoscuta in Salaj

Romania are in sfarsit o banca de celule stem si, totodata, un laborator unde se prelucreaza sangele din cordonul ombilical. Parintii spun ca procedura este un fel asigurare de viata pentru copiii lor si, din ce in ce mai multi, cer prelevarea de celule stem. Pana acum, sangele recoltat din cordonul ombilical, imediat dupa nastere, era transportat si prelucrat la un laborator din Slovacia. Aici, medicii extrageau celulele stem si le depozitau in conditii speciale. Acum, procedeul este disponibil si in Romania. La Cluj a fost infiintat un laborator de prelucrare a sangelui placentar, dar si o banca de celule stem. De retinut faptul ca va fi o banca privata, astfel ca persoanele care platesc in jur de 3.300 de lei vor beneficia de toate serviciile. Desi exista o lista de 70 de boli care ar putea fi tratate cu celule stem, numai pentru bolile sangelui exista dovezi solide ca transplantul functioneaza. Cu toate acestea, numarul celor care platesc pentru donare creste de la an la an.

In toata tara, s-au facut pana acum peste 3.000 de recoltari. Cei care platesc au dreptul de proprietate asupra celulelor stem. Ei pot sa le si doneze si, astfel, s-ar putea crea o banca publica, unde bolnavii ar avea o sansa in plus sa supravietuiasca unei leucemii.

In intreaga lume s-au facut pana acum peste 10.000 de transplanturi cu celule stem recoltate din cordonul ombilical. Probabilitatea pentru o persoana de a dezvolta o boala care poate fi tratata cu celule stem este de 1 la 330.

ASP Salaj crede, dar nu cerceteaza…

Reprezentantii Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Salaj sunt de acord cu faptul ca celulele stem sunt o solutie pentru tratarea unor afectiuni grave, insa, din punctul lor de vedere, exista unele nesincronizari cu privire la aceste subiect. Mai precis, in opinia ASP, eficacitatea terapiei cu celule stem nu este cunoscuta in totalitate. Din acest motiv, Ministerul Sanatatii nu a inclus in programele sale transplantul de celule stem, se arata intr-un comunicat remis de institutia amintita mai sus. Ca urmare, ASP Salaj precizeaza ca, la ora actuala, nu conduce o evidenta cu privire la numarul persoanelor din judetul Salaj care au apelat la recoltarea de celule stem, ori care ar fi urmat o astfel de terapie.

Despre celulele stem

Cand un ovul si un spermatozoid se contopesc in timpul conceptiei, ia nastere un ovul fertil. Acesta se va divide intr-un embrion format din doua celule. La randul, lor aceste celule se vor divide repetat, astfel ca, numai dupa cateva saptamani, fetusul incepe sa se dezvolte natural. La nastere, fetusul intra in lumea reala ca un nou nascut, un copil care va deveni adult.

Lucrul uimitor este ca un singur ovul fertil se poate transforma prin diviziune intr-o varietate de celule. Natura face acest lucru posibil cu ajutorul lantului de celule stem, celule care se divid in celule noi, specializate, cum ar fi celulele nervoase, celulele ale pielii, celulele ficatului.

Trei tipuri de celule stem

Este vorba, pentru inceput, de celula stem embrionara. Dupa fertilizare, aceste celule nespecializate se transforma in alte tipuri de celule. Pentru a putea recolta celulele stem embrionare pentru dezvoltarea unui tratament, embrionul trebuie distrus in laborator. Desigur, acesta ridica mari semne de intrebare legate de etica profesionala.

Apoi, exista celulele stem adulte. Se stie ca celulele stem nu dispar dupa nastere, ele raman in organism jucand un rol important in repararea tesutului afectat. Aceste rezerve se micsoreaza odata cu trecerea anilor, devenind din ce in ce mai neputincioase. Aceste celule adulte se transforma in alt tip de celule, si anume celulele stem adulte, care se obtin in urma punctiei in maduva osoasa.

In fine, al treilea tip de celule stem sunt cele obtinute din cordonul ombilical. Desigur, acestea se pot diferentia, la randul lor, in alte tipuri de celule. Celulele sunt foarte tinere si, in acelasi timp, foarte prolifice, fiind foarte usor de obtinut. Toate aceste celule pot fi congelate si utilizate intr-un viitor tratament pentru donator sau pentru un alt pacient.

Celulele stem obtinute din cordonul ombilical au un numar insemnat de avantaje: sunt vitale, usor de prelevat, procedura care nu are nimic in comun cu etica si deontologia profesionala. Pana mai deunazi, cordonul ombilical era in marea majoritate a cazurilor aruncat pur si simplu.

Tratamentele existente cu celule stem

Celulele stem sunt deja utilizate in medicina pentru mai multe scopuri. De exemplu, pentru afectiuni ale sangelui, cum ar fi leucemia, medicina utilizand de decenii terapia alogenica in urma transplantului de maduva osoasa. In cele din urma, maduva osoasa contine celule responsabile de crearea sangelui. Din 1988, celulele stem alogenice din cordonul ombilical sunt folosite in tratamentul leucemiei. Recent, s-a stabilit ca au fost efectuate 2.000 de transplanturi cu celule stem din cordonul ombilical. Rata de success este la fel de mare ca acelea din maduva osoasa.

In anul 2000, un prestigios jurnal medical a publicat un articol autoritar enumerand o lista importanta cu afectiuni care curent sunt tratate cu ajutorul celulelor stem autolog din maduva osoasa. Aceasta include forme certe de cancer al sangelui, boli ale sistemului limfatic, cum ar fi Hodginks, tumori, inclusiv cele ale sanului si ovarelor, afectiuni autoimune cum ar fi Scleroza si Artrita juvenila.

Celulele stem autolog sunt, de asemenea, utilizate dupa chimioterapii pentru a ajuta regenerarea maduvei osoase.

Cand sunt necesare celulele stem autolog?

Utilizarea celulelor stem alogenic straine in unele tratamente poate duce la rejectarea lor de catre organism. In acest caz, doar tratamentul cu celulele de tip autolog de la pacient insusi pot fi de ajutor. In alte afectiuni, cum ar fi leucemia, doctorul poate decide daca le poate folosi pe cele de tip alogenic sau autolog. Cateodata, celulele stem provenind din sange sunt solutia optima.

Un lucru este cert, un doctor care are acces la celule de tip autolog prelevate din cordonul ombilical are mult mai multe optiuni.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »