Efectele urgiei albe, greu de inlaturat in Salaj

Magazin Salajean 20 februarie 2012 0

Efectele urgiei albe, greu de inlaturat in Salaj

Urgia alba care s-a lasat peste Salaj saptamana trecuta, cu ninsori abundente si un viscol naprasnic, a dat serioase batai de cap salajenilor. Drumarii au actionat continuu pentru a scoate la lumina carosabilul acoperit pe unele portiuni de troiene ce masurau intre 2-6 metri, iar echipele SC Electrica Distributie SA Zalau au fost pe teren in mai multe localitati unde zeci de gospodarii au ramas fara curent electric. Vineri, situatia nu era nici pe jumatate rezolvata si abia ieri, lucrurile s-au mai calmat la nivel de Salaj.

Cel mai greu incercate de fenomenele meteorologice de saptamana trecuta au fost comunele Plopis, Sag, Halmasd, Cristolt si Valcau de Jos. Ninsorile abundente si viscolul care s-a incapatanat sa stranga zapada pe carosabil au cauzat probleme serioase si au lasat izolate, joi, doua localitati: Faget, in comuna Plopis, si Muncel, in comuna Cristolt.

Dupa mai bine de 28 de ore de interventii pe drumul judetean 110E, drumarii au reusit, vineri, sa taie cale prin troienele care pe unele portiuni depaseau doi metri si sa ajunga la Faget, unde peste 500 de slovaci au ramas joi izolati de lume.

Primarul comunei Plopis (de care apartine satul Faget, n.r.), Nicolae Criste, a declarat satul Faget este asezat la o altitudine de 800 de metri, iernile grele fiind dese in zona. „Oamenii au invatat sa indure iernile aspre si de obicei au in camari provizii pentru mai multe zile. Am intervenit continuu pentru a debloca drumul de acces catre aceasta localitate”, a spus edilul.

Slovacii din Faget traiesc din cresterea animalelor, din agricultura, colecteaza fructe de padure sau ciuperci. Majoritatea tinerilor sunt plecati la lucru in Cehia sau Slovacia, in sat ramanand batrani si familii cu copii.

Scoli inchise la Faget

Numai ca, in timp ce drumarii au reusit sa curete DJ 110E de troiene, in sat situatia nu s-a rezolvat in ceea ce priveste reluarea cursurilor in cele patru unitati de invatamant peste care s-a pus lacat joi. Faget este localitatea din Salaj cea mai rasfirata, cu o distanta dintre case, biserica si scoala fiind de pana la 10 kilometri. Pentru cei 70 de elevi si 18 prescolari, a fost imposibil sa ajunga la cursuri, astfel ca gradinita si cele trei scoli din localitate au mentinut cursurile suspendate si vineri, ne-a declarat inspectorul scolar general al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Salaj, Ioan Abrudan. „In comuna Plopis au fost inchise joi sapte unitati de invatamant, din cauza ca ninsorile abundente si stratul de zapada mare de pe drumuri i-au impiedicat pe copii sa ajunga la ore. Patru unitati de invatamant au ramas inchise si vineri, toate fiind din satul Faget. Un lucru bun este ca restul de trei unitati de invatamant din comuna si-au reluat vineri cursurile”, a declarat inspectorul scolar general al ISJ Salaj, Ioan Abrudan.

Potrivit sursei citate, cele patru unitati de invatamant care au fost inchise doua zile, saptamana trecuta, in Faget sunt Scoala Gimnaziala cu clasele I-VIII, Scoala primara nr.2, Scoala primara nr.3 si gradinita.

Continua monitorizarea scolilor salajene

Inspectorul scolar general Ioan Abrudan a declarat ca ISJ Salaj va continua, in aceste zile, monitorizarea, de mai multe ori pe zi, a situatiei din judet, pentru a vedea daca sunt si alte unitati scolare unde se impune suspendarea cursurilor sau modificarea orarului scolar. Daca vor surveni astfel de schimbari, ele vor fi comunicate Ministerului Educatiei, a declarat inspectorul scolar general Ioan Abrudan.

Satul Muncel nu mai este izolat

Situatia satului Muncel – cea de-a doua localitate salajeana care a ramas izolata, joi, din cauza ninsorii si a viscolului, a fost remediata vineri dimineata, autoritatile reusind sa deszapezeasca drumul comunal care face legatura cu centrul de comuna. Primarul comunei Cristolt (de care apartine satul Muncel, n.r.), Ioan Cheseli, a declarat ca actiunea de deszapezire a reusit numai dupa ce utilajele de deszapezire au fost tractate de un tractor forestier, cu un motor foarte puternic. In satul Muncel locuiesc 160 de persoane.

Trafic reluat pe DN 1H, DJ 191D si DH 109P

Dupa mai bine de 24 de ore de interventie, drumarii au reusit si deblocarea DN 1H, intre Salaj si Bihor, precum si a DJ 109P si DJ 191D, care fac legatura cu judetele Cluj si Bihor, toate trei blocate de ninsorile puternice si de viscolul care a troienit zapada si a adunat-o pe carosabil. Seful Sectiei Drumuri Nationale Zalau, Mircea Crisan, a declarat ca, desi DN 1H a fost curatat pe tronsonul din Salaj, in judetul Bihor drumarii au intampinat dificultati in ceea ce priveste deszapezirea carosabilului, astfel ca drumul a fost redat circulatiei abia vineri, dupa pranz.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »