Edilii Zalaului sustin necesitatea creditului de 80 de milioane de lei

Magazin Salajean 29 iunie 2007 0

Edilii Zalaului sustin necesitatea creditului de 80 de milioane de leiDupa ce deputatul PSD de Salaj, Iuliu Nosa, si-a exprimat ingrijorarea fata de creditul de 80 de milioane de lei, accesat de Primaria Zalau pentru a realiza proiectele mari trecute pe lista de investitii a orasului, spunand ca valoarea sumei e foarte mare, primarul Radu Capilnasiu si viceprimarul Dorel Labo au respins declaratiile respective ieri, intr-o conferinta de presa. Astfel, cei doi edili ai municipiului au afirmat ca suma a fost accesata nu pentru ca Primaria Zalau este in imposibilitatea de a dezvolta investitii proprii, ci pentru ca un credit ofera posibilitatea de a realiza investitii majore in timp scurt, banii urmand a fi restituti esalonat, in mod decent. Acest credit de 80 de milioane de lei nu va fi unul simplu, ci va insemna atat credit, cat si obligatiuni, iar la obligatiunile municipale, dobanda este intre depozit si credit, a explicat viceprimarul Labo.

Referitor la declaratia lui Iuliu Nosa cum ca in tot acest aspect al creditarii, Primaria nu trebuia sa angajeze o firma de consultanta, ci sa lucreze cu specialisii din aparatul propriu, primarul Capilnasiu a declarat ca inclusiv ministerele semneaza contracte de prestarii servicii cu firme de consultanta, intrucat serviciile oferite de ele sunt net superioare cunostintelor pe care le au specialistii din propriile structuri. In aceste conditii si data fiind valoarea mare a creditului accesat, era firesc, a spus edilul, ca autoritatile zalauane sa incheie un contract cu o firma specializata in consultanta.

Pentru ce 80 milioane de lei?

Un alt punct asupra caruia au insistat primarul si viceprimarul ieri a fost necesitatea celor 80 de milioane de lei. Creditul de 80 de milioane de lei este necesar pentru Zalau. Banii vor merge pe proiecte mari, pentru ca nevoia de a investi in oras este evidenta. Se vor continua proiectele incepute in mandatele trecute, dar se vor derula si altele noi, a spus Capilnasiu. Potrivit listei obiectivelor de investitii prioritare pe anii 2007-2008, creditul va fi folosit, printre altele, pentru reabilitarea unor corpuri de cladire la diferite unitati de invatamant din oras (aproximativ 2,7 milioane de lei), pentru lucrarile tehnico-edilitare la complexul de locuinte ANL care va fi ridicat in Dumbrava Nord (1.9 milioane de lei), pentru realizarea infrastructurii la parcelele din zona Gradinii Poporului (5.5 milioane de lei) si la cele din Gradina Onului – Ortelec (5.5 milioane de lei).

Cele mai consistente sume din credit vor merge inspre viitorul cartier Meses, unde realizarea infrastructurii pietonale si de utilitati este estimata la 17 milioane de lei, si pentru acoperirea Vaii Zalaului pe tronsonul Piata Agroalimentara Centrala – podul de pe strada 22 Decembrie 1918 (fosta Casnei) – 15 milioane de lei.

Alti 16 milioane de lei vor fi alocati realizarii soselei de centura a orasului, proiect despre care cei doi edili au spus ca este unul despre care s-a vorbit cu 20 de ani in urma, dar care a fost pus in practica abia in ultimii 2-3 ani. Soseaua de centura a fost un subiect despre care s-a vorbit de foarte multi ani, dar pentru a fi pus in practica au trebuit identificate sursele de finantare si facute exproprierile. Noi am facut acest lucru in ultimul an, iar autoritatile centrale si-au exprimat surprinderea ca am reusit asta intr-un timp atat de scurt, a declarat primarul Capilnasiu.

Alte investitii mari derulate in Zalau si amintite ieri sunt inlocuirea si extinderea retelelor de apa in oras, precum si modernizarea statiei de epurare din Zalau si a celei de tratare a apei de la Varsolt.

Declaratii electorale

In acelasi cadru, edilii municipiului s-au referit la cheltuielile de personal pe care le are Primaria Zalau si pe care deputatul Nosa le-a considerat prea mari. Aceste cheltuieli sunt mai mici decat cele inregistrate in 2000, a spus primarul. In 2000, dintr-un total de cheltuieli de aproximativ 8.000 de lei, 1.900 de lei (23 la suta) insemnau cheltuieli de personal, in timp ce in 2006, dintr-un total de celtuieli de 77.346 de lei, pentru salariile functionarilor din administratia locala a fost alocata suma de 6.484 de lei (8 la suta).

In plus, este ciudat ca domnul Nosa vorbeste de salarii si se intreaba daca nu cumva cele din Primaria Zalau sunt prea mari, in conditiile in care PSD se pronunta mereu pentru cresterea veniturilor romanilor prin marirea salariilor, a punctului de pensie etc, a spus primarul Capilnasiu, incheind ca toate declaratiile deputatului PSD au fost facute in contextul inceperii anului electoral si nu pe suport real

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »