Echitatia – optiune de agrement la Ferma Potcoava de aur

Magazin Salajean 14 iunie 2007 0

Echitatia - optiune de agrement la Ferma Potcoava de aur

Dupa ce a prins forma in judete precum Timisul sau Clujul, si in Salaj a inceput sa se faca simtita o noua forma de petrecere a timpului liber: echitatia. Fie ca o descopera ca sport in natura sau, pur si simplu, ca un mijloc de a uita pret de cateva ore de stresul cotidian, echitatia a ajuns sa fie apreciata mai ales de familiile care au copii. O astfel de ferma, unde salajenii pot fi aproape de un sport mai aparte, se afla la intrarea in Moigrad, Potcoava de aur reunind 12 cai si ponei gata oricand de o plimbare care sa arate ca in sa toti oamenii sunt egali.

Ferma Potcoava de aur a capatat contur in peisajul rural al Moigradului cu 4 ani in urma, cand salajeanul A.C. a inceput afacerea prin achizitia a aproape 3 hectare de teren, pe care a ridicat grajdurile viitoarei herghelii. Cu animalele a fost mai greu, pentru ca proprietarul dorea sa aiba exemplare de rasa. A cautat in judetele vecine si a trecut chiar in Ungaria pentru a-si aduce la Moigrad cai Lipitani, Pinto ori ponei si tot asa a procedat si pentru a-si procupra intreg harnasamentul necesar, cu sei americane ori englezesti.

Treptat, afacerea s-a dezvoltat, iar A.C. a ajuns sa-si dedice 90 la suta din zi hergheliei. Om, animale si natura, acestea sunt cuvintele care fac legea si ordinea la Potcoava de aur.

In rest, totul este multa disciplina, pentru ca ziua la ferma se desfasoara intr-un ritm impus de cele 12 animale: patru mese la ore fixe, program de odihna ori de activitate fizica – pe care, spune proprietarul, trebuie sa le respecti cu sfintenie in fiecare zi daca vrei sa ai cai sanatosi.

Plimbari calare de Zilele Romane

Primii salajeni amatori de echitatie au fost dintre prietenii proprietarului, dar incet, incet vestea s-a dus in judet si tot mai multi vin sa vada ce inseamna cateva ore la centrul de calarie. Pentru cei care urca pentru intaia data in sa, orele de echitatie se desfasoara in padoc. Preturile sunt acceptabile, de 25 de lei pentru copii (pe ora), in timp ce adultii platesc mai putin, doar 20 de lei, in tarif fiind inclus si ajutorul oferit de un instructor. In cazul in care calaria de agrement se practica in baza unui abonament, lucrurile se simplifica: 150 de lei lunar.

In scurt timp, omul si calul ajung sa se familiarizeze unul cu celalalt, astfel ca barierele tarcului pot fi uitate. Calul si calaretul pot incerca de acum spatiul deschis, prin padurea care margineste una din laturile fermei sau catre dealurile Citera si Pomat, unde se afla castrele romane de la Moigrad. Aceste doua obiective turistice vor putea fi vizitate si la sfarsitul de saptamana care se apropie, cand in zona vor fi sarbatorite Zilele romane. Ca o noua optiune de petrecere a timpului liber, turistii care vor vizita castrul vor putea inchiria caii ori poneii pentru plimbari in zona.

Stil western

Cum afacerea este una care merita exploatata, ferma se va extinde, proprietarul urmand sa ridice la Potcoava de aur, pana in toamna anului viitor, o pensiune cu opt camere. Acesteia i se va alatura un bar cu terasa, care va pastra aceleasi elemente western ce definesc intregul complex.

Lasand la o parte orasul si agitatia de pe strazile lui, complexul de la Moigrad uimeste tocmai prin simplitatea si linistea pe care o ofera plimbarile intr-un spatiu rural adevarat.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »