E.ON se pregateste sa scumpeasca gazele cu 19 la suta

Magazin Salajean 9 aprilie 2008 0

E.ON se pregateste sa scumpeasca gazele cu 19 la sutaIntr-un comunicat remis redactiei noastre de catre Departamentul pentru Relatii Publice si Comunicare al E.ON Gaz Romania, se arata ca pretul gazelor va trebui majorat cu 19 la suta, din trimestrul al treilea al acestui an. Oficialii E.ON sustin ca, in cazul in care masura va fi amanata, avansul pretului va fi mult mai mare in perioada de iarna, precizeaza aceleasi surse. Cu cat se amana mai mult majorarea necesara a pretului, cu atat mai mare va fi majorarea pretului pentru populatie in sezonul rece, se arata in comunicat.

Potrivit declaratiilor grupului E.ON, compania va pierde in primul trimestru din 2008 circa 45 de milioane de lei. Motivul – Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) nu si-a dat acordul pentru cresterea cu 12 la suta a pretului gazelor la 1 aprilie.

Cea mai recenta crestere a pretului gazelor, cu 8.5%, a avut loc la 1 februarie. Totusi, E.ON nu considera ca acest avans ar fi fost suficient pentru a acoperi costurile de achizitie a gazelor. Pentru a putea asigura cantitatile necesare de gaze naturale, ar fi nevoie de o majorare a pretului cu 19 la suta, incepand din trimestrul al treilea. E.ON Gaz Romania are incheiate contracte de import competitive cu producatorii externi, dar nu poate influenta evolutia pretului gazelor naturale pe piata internationala. Cu cat se amana mai mult majorarea necesara a pretului gazelor naturale, cu atat mai mare va fi majorarea de pret a gazelor naturale pentru populatie, in sezonul rece. Cu toate acestea, E.ON Gaz Romania nu va face nici un profit in urma unor asemenea ajustari de pret, insa va putea achizitiona de la producatori cantitatile necesare de gaze naturale pentru clienti. Speram ca, pe viitor, preturile finale ale gazelor naturale in Romania sa acopere costurile de achizitie pentru ca noi sa putem asigura cantitatile necesare pentru clientii nostri. E.ON Gaz Romania nu mai poate sa vanda consumatorilor gazele naturale achizitionate sub pretul de achizitie al acestora, sunt de parere reprezentantii grupului.

Daca pretul la gaze nu va creste, compania va taia gazele pentru 1,3 milioane de clienti, ceea ce ar duce la pierderi financiare grave.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »