E.ON Gaz nu vine sa curete rahatul din beciul blocului

Magazin Salajean 18 septembrie 2007 0

E.ON Gaz nu vine sa curete rahatul din beciul blocului* drama familiilor afectate de explozia de vineri, de la blocul E24 din Zalau, continua

* autoritatile locale si cele judetene incearca sa stabilizeze situatia

* procurorii spun ca, pana acum, se stie cu certitudine ca explozia a fost cauzata de fisura gasita in conducta ce transporta gazul metan si de acumularile de gaz din zona

* pana ieri dimineata, E.ON Gaz nu a luat legatura cu locatarii sau cu autoritatile locale, dar au anuntat prin intermediul catorva mail-uri ca acorda ajutoare suplimentare familiilor afectate de tragedie

O conferinta de presa s-a desfasurat, ieri, la Institutia Prefectului, fiind reuniti toti actorii locali implicati in gestionarea tragediei de la blocul E24 din Zalau, unde la sfarsitul saptamanii trecute a avut loc o explozie ce s-a soldat cu doua pierderi de vieti omenesti si cu noua raniti, alte peste 60 de persoane ramanand fara locuinte.

Prefectul Salajului, Andrei Todea, a declarat ca, dupa finalizarea actiunii de recuperare a bunurilor din apartamente – care s-a derulat duminica, perimetrul a fost din nou securizat. Astazi (ieri – n.r.) este asteptat in Zalau un expert care sa ne ajute la gasirea unei solutii pentru demolarea blocului, imobilul trebuind demolat in regim de urgenta. Firma care se va ocupa de aceasta actiune a fost deja desemnata.

Tot astazi va fi inaintata Guvernului lista cu locatarii evacuati in vederea acordarii ajutoarelor financiare in sedinta de Guvern de marti, 18 septembrie. Banii vor fi alocati prin Directia Muncii Salaj si vor veni diferentiat: o suma mai mare pentru familiile in care au fost victime si o alta suma pentru restul, a spus prefectul Todea. Potrivit acestuia, tot ieri a fost trimis la Bucuresti proiectul de hotarare prin care se solicita alocarea unei sume de bani pentru demolarea blocului E24. Ultima suma preconizata in acest sens este de 500.000 de lei, la care se va adauga o contributie financiara din partea Consiliului Local Zalau.

De asemenea, autoritatile au decis ieri schimbarea destinatiei blocului ANL care, initial, trebuia sa adaposteasca mai multe familii de tineri. In acest sens, imobilul va fi pus la dispozitia locatarilor din E24, noua destinatie a blocului ANL fiind cea de locuinte aflate in fondul locativ al municipiului. Potrivit primarului Zalaului, Radu Capilnasiu, este vorba de sase apartamente cu doua camere si 18 apartamente cu o camera, a caror amenajare va fi incheiata in noiembrie anul curent.

Case de urgenta

Primarul a mai declarat ca, pana in prezent, familiile afectate au fost sprijinte cu hrana, acestea primind cazare in caminul de la Grupul Scolar Voievodul Gelu. De asemenea, am identificat locatiile unde pot fi cazati oamenii pana cand blocul ANL va fi gata. Avem 15 apartamente. Suntem sprijiniti in aceast caz si de Tenaris – Silcotub, care ofera doua garsoniere, o familie din Zalau ofera un apartament mobilat, doua pensiuni ofera cazare si masa, iar UPC asigura sprijin financiar si ajutoare de urgenta, a spus Capilnasiu.

Fisura din conducta – cauza sigura a exploziei

Ancheta asupra cazului continua si in aceste zile. Procurorul sef al sectiei de Cercetare si Urmarire Penala a Parchetului de pe langa Tribunalul Salaj, Rodica Vaida Pece, a declarat ieri ca a fost ridicata de la fata locului conducta de alimentare cu gaz si a fost transportata la sediul IPJ in vederea efectuarii de cercetari suplimentare. In conducta a fost gasita o fisura si cu certitudine, pot spune ca explozia a fost din cauza acestei fisuri si a acumularii de gaz metan din zona. Din probe, rezulta ca de mai multa vreme au existat scurgeri de gaz la blocul E24 si ca era miros de gaz metan in zona, a spus Pece. Potrivit acesteia, au fost audiati pana in momentul de fata locatarii din E24, iar unele persoane ce locuiau in imobilul cu pricina au venit din strainatate pentru a da informatii cu privire la caz. Vrem sa vedem daca au existat sesizari din partea locatarilor si in derularea anchetei vom administra toate probele ce apar. Am ridicat deja toate documentele de la E.ON Gaz ca sa stabilim daca au existat intr-adevar sesizari si am ridicat si situatia lucrarilor pe care E.ON Gaz le-a facut in zona blocului E24, dar nu pot oferi alte date cu privire la acest aspect. Avem si facturile emise de E.ON Gaz si in tipare nu e trecut nici un numar de telefon al dispeceratului, desi acest lucru era obligatia lor, a spus Pece.

in acelasi context, prefectul Andrei Todea a declarat ca OJPC Salaj a demarat o ancheta la nivel judetean si regional pentru a verifica aspectul sesizarilor, rezultatele urmand sa fie comunicate la sfarsitul acestei saptamani.

Procurorul sef a refuzat sa comenteze si informatia primita de mass media de la surse oficiale ce au dorit sa-si pastreze anonimatul potrivit careia exista cel putin patru plangeri scrise facute de locatari cu privire la scurgerile de gaze din zona.

Totodata, Pece nu a putut spune ieri daca s-a verificat o alta informatie, potrivit careia la un al doilea bloc din acelasi cartier Dumbrava locatarii au sesizat scurgeri de gaz metan.

Daca cei de la E.ON Gaz vor fi gasiti vinovati, vor fi trasi la raspundere penal. Pana atunci, insa, au prezumtia de nevinovatie, a spus Pece.

E.ON Gaz a tacut in week-end

In conferinta de presa de ieri, reprezentantii locatarilor au declarat ca, in perioada week-end-ului, nimeni de la E.ON Gaz nu i-a contactat pentru a vedea care e situatia sau pentru le oferi vreun ajutor. Suntem nemultumiti si contrariati ca E.ON Gaz nu au luat nici pana acum (luni, ora 10 – n.r.) legatura cu noi, nici macar cu familiile indoliate. Nu vrem sa cada capete, ci sa se recunoasca vina, pentru ca noi suntem convinsi ca ei sunt vinovati. Vrem sa se rezolve totul pe cale amiabila, fara sa ajungem prin procese ani la rand, si sa ne despagubeasca la valoarea reala a pierderilor pe care le avem fiecare din noi, au spus reprezentantii locatarilor. La fel, Radu Capilnasiu a declarat luni dimineata ca nici autoritatile locale, nici cele judetene nu au fost contactate de cei de la EON Gaz.

E.On Gaz Distributie ridica… potul

Dupa ce, in cursul zilei de sambata (la o zi de la producerea exploziei la blocul E24) E.ON Gaz Distributie anunta ca va acorda un sprijin financiar de urgenta in valoare de 3.000 de lei pentru fiecare familie afectata de deflagratie, luni, reprezentantii Companiei au facut public faptul ca s-au razgandit in legatura cu valoarea ajutorului, mai precis, au ridicat stacheta.

Potrivit purtatorului de cuvant al E.ON Gaz Distributie SA, departamentul Relatii Publice si Comunicare, Adela Botan, compania va acorda un ajutor financiar suplimentar pentru fiecare familie afectata de explozia de la Zalau. Astfel, conform sursei citate, sumele sunt cuprinse intre 40.000 si 70.000 lei, in functie de numarul membrilor din familie. E.ON Gaz Distributie sustine autoritatile in ajutorarea familiilor afectate de explozia de la Zalau, din 14 septembrie a.c.. Astfel, pe langa ajutorul financiar de urgenta in valoare de 3.000 de RON, E.ON Gaz Distributie acorda – indiferent de rezultatele anchetei oficiale – un ajutor financiar suplimentar pentru fiecare familie afectata. In functie de numarul de membri, fiecare familie va primi din partea distribuitorului de gaze E.ON Gaz Distributie sume cuprinse intre 40.000 si 70.000 lei. Acest ajutor este menit sa le permita familiilor afectate achizitionarea de urgenta a unor bunuri si servicii strict necesare, se arata intr-un comunicat primit, luni, la redactie.

Fara doar si poate, darnicia de care dau dovada cei de la E.ON Gaz Distributie in aceste momente, ne obliga sa facem si unele speculatii pe marginea vinovatiei pe care si-o asuma, intr-o oarecare masura, Compania. Ne intrebam, totusi, ce valoare de rascumparare au, in viziunea unora, cele doua vieti curmate in urma exploziei de la Zalau? In cazul in care unii se mai scarpina si acum invers, ar trebui sa se stie ca viata unui om nu poate fi cuparata de nimeni, la nici un pret, nici macar de Compania E.ON Gaz. Cu toate acestea, in conditiile in care rezultatele anchetei demarate de Procuratura si Inspectoratul de Politie al Judetului Salaj nu au fost facute publice, vinovatii raman necunoscuti. Deocamdata…

E.ON Gaz ar putea ramane fara licenta

Conform unor declaratii facute de prefectul judetului Salaj, Andrei Todea, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energetic a anuntat faptul potrivit caruia Compania E.ON Gaz, care asigura alimentarea cu gaz a Zalaului, risca sa ramana fara licenta. Acest lucru se va intampla in cazul in care Compania va fi gasita vinovata de explozia care a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute. Acest anunt a produs o deflagratie emotionala destul de serioasa la bazele Companiei E.ON Gaz, datorita faptului ca societatea detine monopolul in zona de Vest a tarii. Mai mult de atat, statul roman detine la E.ON Gaz Romania, prin AVAS si Fondul Proprietatea, 49 la suta din actiunile societatii. Ancheta preliminara privind cauzele producerii deflagratiei confirma faptul ca explozia a avut drept cauza o fisura a unei conducte de gaze din fata blocului. Procurorii si politistii au stabilit deja ca s-au scurs mari cantitati de gaz prin canalul de termoficare aflat in subsolul imobilului. Cu toate acestea, ancheta este departe de a fi finalizata, surse judiciare dand ca termen chiar si cateva luni de verificari si expertize. Pentru inceput, anchetatorii au ridicat conducta fisurata, aceasta urmand a fi supusa unor expertize de laborator.

Cum ne-au obisnuit pana in prezent, reprezentantii E.ON Gaz, prezenti si ei la locul unde s-a produs vineri deflagratia, nu au dorit sa comenteze in vreun fel primele concluzii trase de anchetatori. Decat ca, prin intermediul unui mail, cei de la E.ON isi exprima inca o data regretul fata de familiile care au avut de suferit in urma exploziei. Slaba consolare, spunem noi…

Asa cum am mai prezentat in paginile ziarului nostru, locatarii ramasi fara un acoperis deasupra capului sustin ca, in ultimii ani, au adresat mai multe plangeri Companiei, ultima avand loc chiar in seara de dinaintea tragediei, cu doar cateva ore inaintea exploziei. Cu toate acestea, raspunsul primit a fost, potrivit locatarilor, ca E.ON Gaz nu vine sa curete rahatul din beciul blocului, un raspuns care apare tot mai des, in ultima perioada, pe buzele unor angajati ai mai multor institutii de stat sau private. Insa, suntem curiosi, acum, sa aflam ce ar curata reprezentantii Companiei ca sa dea timpul inapoi, cel putin cu 5 zile…

Fasaiala in cel de-al doisprezecelea ceas

Si, totusi, intr-un final, E.ON Gaz a reactionat. Cand? Ieri, in jurul orei 12.30, moment in care doi reprezentanti ai firmei E.ON Gaz, sositi tocmai din Germania, s-au intalnit cu prefectul Andrei Todea si apoi cu primarul Capilnasiu pentru a se interesa de problema de la Zalau. Au vrut sa ia legatura cu locatarii, ne-a spus Andrei Todea, dar le-am explicat ca trebuie mai intai sa discute asta cu procurorii, pentru ca este o ancheta in derulare. Au spus ca, in cazul in care E.ON Gaz va fi gasit vinovat, vor plati despagubiri locatarilor, precum si cheltuielile de demolare a blocului E24. Potrivit prefectului, reprezentantii germani ai E.ON Gaz nu au comentat nimic despre ridicarea – drept despagubire – a unui alt imobil pentru familiile sinistrate.

Paturi si saci de dormit de la Crucea Rosie

In cursul zilei de ieri, mai precis la ora 13, locatarii au avut o intalnire la Primaria Zalau cu autoritatile locale, unde au fost informati ca acestea ii vor sprijini in anularea legala a contractelor pentru utilitati la adresele din blocul E24. De asemenea, medicul de familie Ilie Lascu s-a oferit sa le asigure oamenilor servicii medicale gratuite pana cand situatia lor se va rezolva. Primarul Radu Capilnasiu le-a mai sugerat sa stea de vorba cu un psiholog, date fiind tragedia si socul prin care au trecut, iar sugestia a fost acceptata de sinistrati. Prezenta la respectiva intalnire, seful Crucii Rosii Salaj, Laura Bungeteanu, a declarat ca organizatia pe care o reprezinta este pregatita sa le ofere locatarilor 45 de saci de dormit, 45 de paturi groase si tot atatea seturi de lenjerie de pat, precum si rechizite familiilor care au copii ce au inceput ieri anul scolar. Totodata, familiile care au nevoie de suplimentarea cantitatii de hrana rece oferita de Crucea Rosie vor primi pachete cu conserve.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »