E.ON Gaz aduce doi experti din Germania

Magazin Salajean 19 septembrie 2007 0

E.ON Gaz aduce doi experti din Germania* Partea germana a E.ON Gaz vrea sa isi aduca doi experti din Germania, unul pentru a asista la derularea anchetei penale, iar altul care sa cerceteze starea in care se afla blocul E24. Demolarea cladirii va dura minim 30 de zile, iar blocul vecin va fi si el supus unei expertize pentru a se vedea in ce masura a fost afectat de explozia de vineri

Procurorul sef al sectiei de Cercetare si Urmarire Penala din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Salaj, Rodica Vaida Pece, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ca partea germana a E.ON Gaz vrea sa aduca din Germania un expert care sa asiste la efectuarea unei expertize pentru a determina concret cauza exploziei. Pana acum, cauza exploziei este fisura descoperita in conducta de gaz metan, dar va fi desemnat un expert din lista cu experti autorizati pe care o are Ministerul Justitiei care sa faca o expertiza in acest sens. Trebuie sa tin cont de solicitarea partii germane, pentru ca fiecare parte implicata in caz are dreptul sa isi desemneze un expert care sa asiste la derularea anchetei. Rezultatul va fi adus la cunostinta partilor, iar in cazul in care vor fi nemultumiri, partile vor putea cere o suplimentare de expertiza sau o a doua expertiza, a spus Pece.

Incepe audierea angajatilor E.ON Gaz

Potrivit acesteia, in momentul de fata, s-au terminat cercetarile la locul faptei, s-au administrat probele prin audiere (locatarii, dar si alte persoane – n.r.), s-au ridicat documentele de la E.ON Gaz necesare anchetei, iar in aceasta saptamana va incepe audierea angajatilor locali ai companiei. In acelasi timp, se va face o adresa prin care se va solicita desemnarea expertului autorizat din cadrul Ministerului Justitiei. Pana la finalizarea anchetei penale, E.ON Gaz are prezumtia de nevinovatie. Daca vor fi gasiti vinovati angajatii, atunci E.ON Gaz va fi parte responsabila civilmente in proces si compania va raspunde pentru ce nu au facut angajatii ca sa evite tragedia. Vor fi suportate despagubiri pentru cladire, pentru bunurile materiale si pentru pierderea de doua vieti omenesti, a spus Pece.

Procurorul sef a mai declarat ca partea germana a E.ON Gaz si-a exprimat regretul pentru incidentul de la Zalau si a spus ca totul este o consecinta a trecutului. Ca om, si nu ca procuror, le-am zis ca se poate si asta, dar ca neindeplinirea obligatiilor de serviciu de catre angajatii lor nu poate fi o ramasita a trecutului. E.ON Gaz este o companie germano-romana, astfel ca avem pretentia sa se respecte si aici standardele occidentale, a spus Rodica Vaida Pece.

Demolarea blocului E24 va dura minim o luna

Aceasta a mai informat ca al doilea expert german asteptat la Zalau ieri este unul in constructii, care va analiza imobilul E24. Daca acesta nu va veni astazi (nr. ieri), autoritatile locale ar trebui sa inceapa demolarea blocului, pentru ca s-a subliniat deja de catre specialistul in constructii venit de la Targu Mures ca blocul e un adevarat pericol. In plus, se cheltuie si sume importante de bani din bugetul local pentru ca perimetrul sa fie asigurat, a spus Pece.

Aspectul demolarii imobilului cu pricina a fost subiectul unei alte conferinte de presa de ieri, in care prefectul Salajului, Andrei Todea, a anuntat ca s-a desemnat firma care se va ocupa de demolare. Este vorba de SC Complex Service SA Zalau, care va incepe, cel mai probabil, demolarea astazi dupa-amiaza sau maine dimineata. Potrivit constructorului, actiunea va dura 45 de zile, dar prefectul Todea a estimat perioada derularii lucrarilor la aproximativ o luna. Este nevoie de o perioada atat de mare de timp dat fiind ca se doreste recuperarea, pe parcursul demolarii, si a altor bunuri pe care oamenii le-au lasat in apartamente.

Actiunea de demolare va incepe de sus, de la acoperis si de la etajul patru, blocul urmand sa fie daramat bucata cu bucata.

De saptamana viitoare scara de bloc vecina cu E24 va fi supusa unei analize pentru a se stabili in ce masura i-a fost afectata structura.

Au existat sesizari inca din 2006

In povestea blocului E24, plangerile scrise prin care locatarii imobilului E24 au reclamat scurgeri de gaze constituie elemente ce retin atentia. Cu toate ca, in ultimele zile, unele voci au sustinut ca ar exista cel putin patru astfel de plangeri in dosarele E.ON Gaz, procurorul Pece a spus ca ele nu au fost gasite. In schimb, procurorul sef a declarat ca exista in registrul dispeceratului sesizari si telefoane inregistrate, prin care locatarii au reclamat scurgerile de gaze inca din 2006. Locatarii spun ca, la sesizarile lor, echipele E.ON Gaz au intervenit doar uneori, iar in alte dati – nu. Nu am apucat sa cercetam dosarul cu situatia lucrarilor desfasurate de E.ON Gaz in zona, ca sa stim cum stau lucrurile, a spus Pece.

Banii de la E.ON Gaz nu vor influenta ancheta

Pentru ca E.ON Gaz si-a exprimat intenta de a sprijini financiar familiile sinistrate, procurorul sef a facut precizari si la modul in care se va putea face acest lucru. Intrucat este in derulare o ancheta penala, E.ON Gaz nu are voie sa contacteze direct cele 19 familii, totul urmand sa se desfasoare prin intermediul avocatilor angajati de locatari. Potrivit lui Pece, sumele de bani (70.000 de lei/familie) nu vor periclita desfasurarea anchetei, iar oamenii nu vor fi convinsi prin aceasta sa renunte la despagubirile pe care vor sa le ceara de la E.ON Gaz in cazul in care compania va fi gasita vinovata. Oamenii sunt foarte inversunati. Reprezentantii E.ON Gaz nu au zis nimic de ridicarea unui alt imobil in locul celui distrus, a adaugat Pece.

Aceasta a spus ca, si in cazul in care E.ON Gaz va fi gasit vinovat, dar locatarii nu ar intenta proces, acesta s-ar declansa automat, din oficiu.

Alte bunuri salvate

Cu toate ca luni autoritatile locale si judetene declarau ca nu va exista si o a doua actiune de recuperare a bunurilor lasate de oameni in apartamente, ieri locatarii au ajuns la o intelegere cu angajatii SC Complex Service SA Zalau, acestia acceptand sa intre inca o data in imobil. Folosind o platforma mobila, echipele au intrat pe geam, reusind sa mai salveze din locuinte in special obiecte de uz electrocasnic si bunuri considerate mai valoroase sau de necesitate.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »