E-impotax – fasaiala pe banii contribuabililor

Magazin Salajean 11 septembrie 2007 0

E-impotax - fasaiala pe banii contribuabililor

Cu toate ca au promis in primavara acestui an ca vor gasi o solutie pentru problema programului de incasare a taxelor si impozitelor on-line, autoritatile locale sunt si acum in acelasi stadiu de cautari. Nimic nu s-a facut concret pentru lamurirea lucrurilor, iar investitia de 25.000 de euro facuta in programul E-impotax risca sa se duca pe apa sambetei. Intre timp, site-ul pe care conta administratia municipala continua sa fie vizitat de cei care mai spera ca pot sa plateasca impozitul fara sa stea la coada.

Dupa investitia de 25.000 de euro facuta pentru un program de incasare a taxelor si impozitelor on-line care s-a dovedit ineficient, Primaria Zalau se pregatea in primavara sa dreaga lucrurile. Pentru aceasta, autoritatile trebuie sa investeasca alte fonduri in regandirea sistemului si ca sa-l faca folositor.

In mai, primarul Radu Capilnasiu a declarat ca investitia suplimentara este necesara, dar nu a putut estima suma de care este nevoie pentru ca plata darilor catre bugetul local sa se poata face, intr-adevar, on-line. Edilul a explicat la vremea respectiva ca motivele pentru care sistemul se plata on-line a esuat tin de masurile multe de precautie pe care le au bancile romanesti si care ingreuneaza, astfel, derularea operatiunilor pe internet. Potrivit sursei citate, regandirea programului respectiv presupune mai intai stabilirea unei teme de proiectare si mai apoi o discutie cu bancile, pentru a vedea in ce masura se poate simplifica procedura transferului banesc.

Din pacate, insa, dupa sase luni de la aceasta, regandirea programului E-impotax este in aceeasi faza de studiu. Potrivit Biroului de presa al Primariei Zalau, deocamdata nu s-a facut nimic care sa aduca imbunatatiri programului. Totul este in faza de studiu. Partea dificila si care trebuie regandita este modul in care se face transferul bancar catre trezorerie. Aici sunt probleme.

Cu chiu, cu vai

Numai ca, si daca partea de transfer bancar va fi rezolvata, procedura prin care se platesc impozitele si taxele in cazul in care se apeleaza la E-impotax nu este deloc simpla. Ea presupune ca zalauanii sa inainteze o cerere de plata in acest sistem catre autoritatile locale pentru a primi in schimb o parola de conectare on-line la E-impotax. Apoi, plata trebuie facuta neaparat in lei si doar la BCR, aceasta fiind singura unitate bancara cu care Primaria Zalau este in parteneriat in programul amintit.

Municipiul salajean nu este, de altfel, singurul care a avut probleme cu E-impotax, programul de plata a taxelor on-line dand de furca si altor administratii locale din tara. Spre deosebire de Zalau, Timisoara si Baia Mare au renuntat la program, fara sa incerce sa remedieze situatia.

Ca urmare, desi cu chiu, cu vai, autoritatile locale municipale vor sa regandeasca si sa relanseze programul de plata a taxelor si impozitelor pe internet. Deocamdata nu se stie suma necesara pentru acest lucru si nici de unde vor fi banii – buget local sau fonduri externe, dar Primaria Zalau este decisa sa faca lucrurile sa se miste. Ar fi bine ca suma necesara sa nu fie egala cu investitia de pana acum – 25.000 de euro, si ca problema sa fie rezolvata curand.

Reamintim ca programul buclucas a fost lansat cu mai bine de un an si jumatate in urma, timp in care a fost folosit de doar trei cetateni. Suma investita a fost de 25.000 de euro, din care 20.000 de euro au fost asigurati din fonduri Phare, iar restul de 5.000 de euro au fost din bugetul local.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »