După scandaluri şi controverse, Legea salarizării bugetare capătă contur

Noul proiect de Ordonanţă de Guvern pentru salarizarea personalului bugetar a fost făcut public, la începutul acestei săptămâni, de Blocul Naţional Sindical.
În proiect se prevede creşterea suplimentară cu 10 la sută a salariilor debutanţilor şi sistem de premiere bazat pe criterii de perfomanţă pentru personalul din sănătate şi educaţie, din ianuarie 2017. Salariile administraţiei publice centrale vor ajunge la nivelul de 70 la sută al salariilor celor din Secretariatul General al Guvernului (SGG). Concret, în Sănătate majorările salariale ar urma să fie chiar şi cu 1.000 de lei. Medicii şi angajații sistemului medical sunt cei care vor avea cel mai mult de câştigat din noua lege a salarizării bugetarilor. Principalele modificări aduse la legea salarizării sunt restructurarea completă a sistemului de salarizare în Sănătate şi introducerea unui sistem de premiere bazat pe condiţii de reformă şi criterii de performanţă pentru personalul din sistemul de sănătate şi pentru personalul didactic şi didactic auxiliar, începând cu luna ianuarie 2017. Potrivit notei de fundamentare a proiectului de Ordonanţă de urgenţă, în sistemul de sănătate, debutanţii vor beneficia de o creştere suplimentară de 10 la sută a salariilor, faţă de restul funcţiilor, pentru creşterea atractivităţii unei cariere în domeniu. Totodată, în sistemul de Sănătate şi în Învăţământ, vor putea fi pot acordate premii anuale, semestriale şi trimestriale, în limita a 2 la sută din cheltuielile cu salariile, cu încadrare în fondurile aprobate prin buget, în condiţiile îndeplinirii unor criteriilor de performanţă, care vor fi elaborate de Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei Naţionale.

Diferenţele salariale existente între funcţiile egale, vor fi eliminate

Alte modificări aduse de proiectul de Ordonanţă privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, vizează eliminarea diferenţelor de salarizare pentru funcţii egale şi muncă egală în cadrul aceleiaşi unităţi, prin aducerea salariilor la nivelul maxim aflat în plată la nivelul unităţii / instituţiei, pentru toate familiile ocupaţionale, în limita alocărilor bugetare. În Administraţia publică centrală – aparatul central eliminarea diferenţelor de salarizare se va realiza prin stabilirea salariilor la 70 la sută din nivelul salariilor aflat în plată la 1 august 2016 la Secretariatul General al Guvernului. Măsura nu se aplică structurilor teritoriale.
Aproximativ 365.600 bugetari, respectiv 30 la sută din totalul personalului plătit din fonduri publice, va beneficia de creşterea salariilor în urma adoptării modificărilor sistemului de salarizare.
Proiectul de ordonanţă privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a fost publicat marţi pe site-ul Blocului Naţional Sindical.

One Thought to “După scandaluri şi controverse, Legea salarizării bugetare capătă contur”

  1. Ultima sansa! Bani acum! Atentie!

Leave a Comment