Dupa mai mult de trei veacuri de existenta: Biserica de lemn din Zimbor va fi sfintita

Magazin Salajean 19 august 2011 0

Dupa mai mult de trei veacuri de existenta: Biserica de lemn din Zimbor va fi sfintita

Biserica de lemn din localitatea Zimbor va fi tarnosita, duminica, dupa ce aceasta a fost restaurata cu bani de la Stat. Lacasul este inscris in lista monumentelor istorice ale judetului Salaj si a beneficiat, printr-un proiect derulat de Primaria Zimbor, de fonduri pentru reparatii si consolidare alocate prin Ministerul Culturii si Cultelor. Lucrarile s-au realizat in perioada 2008-2009 si au vizat refacerea pardoselii, a elementelor deteriorate, tratarea peretilor impotriva sporilor si ciupercilor, turnarea fundatiei, inlocuirea talpilor de lemn ale constructiei si refacerea acoperisului. Suma cheltuita pentru restaurarea Bisericii de lemn din Zimbor este de 350.000 de lei.

Duminica, la Sfanta Liturghie, care va fi oficiata de Prea Sfintitul Petroniu Florea, episcopul ortodox al Salajului, alaturi de protopopul de Zalau, preotul Stefan Lucaciu, de parintele Rusalin Durnea-preotul paroh din Zimbor si de un sobor de preoti, va fi tarnosit acest lacas, datat din anul 1643. Specific pentru biserica de lemn de la Zimbor este faptul ca piciorul de altar a fost sculptat in forma de potir si ca fereastra cu oblon era inclusa in structura peretilor.

Se pare ca biserica nu a fost sfintita pana acum, deoarece, asa cum s-a descoperit in timpul lucurarilor de reparatii, in masa de la Altar nu au existat sfinte moaste si nici hrisovul lacasului (odoare care se pun cu prilejul sfintirii unei biserici). Nu este un caz singular, recent, in Salaj au mai fost identificare doua astfel de biserici ele fiind tarnosite in vara acestui an, la Sanpetru Almasului (comuna Hida) si la Magura (Poiana Blenchii).

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »