După zece ani: Mihai Viteazul „va descăleca” la Scala

Magazin Salajean 3 martie 2011 0

După zece ani: Mihai Viteazul „va descăleca” la Scala

Un proiect ce a fost iniţiat cu zece ani în urmă începe să se contureze abia acum în Zalău. Mai exact, este vorba de o iniţiativă pe care autorităţile locale şi judeţene, la începutul deceniului trecut, au avut-o privind amplasarea unei statui a lui Mihai Viteazul în municipiul sălăjean. La vremea respectivă, o delegaţie formată din viceprimarul Radu Căpîlnaşiu, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Leontin Bordaş şi consilierul judeţean Ioan Haţegan s-au întâlnit cu ministrul Culturii şi Cultelor, obţinând sprijinul acestuia pentru ducerea la bun sfârşit a planului prin care Zalăul să aibă o statuie comparabilă cu cele existente în alte municipii din ţară. De asemenea, cu un deceniu în urmă a fost obţinută şi susţinerea sculptorului Florin Codre, sălăjean de origine, care s-a oferit să doneze administraţiei locale macheta în gips a statuii. Suma estimată de administraţia locală a fi necesară îndeplinirii proiectului era de zece miliarde de lei vechi, respectiv un milion de RON, iar implicarea Ministerului Culturii era absolut necesară întrucât municipalitatea şi CJ nu făceau faţă unor costuri atât de mari.

După zece ani în care statuia lui Mihai Viteazul nu a ajuns în Zalău, autorităţile locale au reluat proiectul şi sunt hotărâte ca, în 2011, să stabilească măcar locaţia unde aceasta să poată fi amplasată. „În lista cu studii din acest an este prevăzut şi un studiu de amplasare a statuii lui Mihai Viteazul, în zona Scala. Rămâne de văzut dacă Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional va aloca fonduri”, a declarat Radu Căpîlnaşiu, primarul municipiului Zalău.

Statuie în mijlocul intersecţiei?

Fostul primar al Zalăului, actualmente deputat al PSD Sălaj, Iuliu Nosa, ne declară că amplasarea statuii lui Mihai Viteazul în „zona Scala ar aduce prejudicii destul de serioase intereselor zălăuanilor. „În Primăria Zalău, există un studiu de fezabilitate care rezolvă problema traficului din zona Scala, prin amenajarea unei intersecţii care să ducă la fluidizarea traficului, având în vedere că acolo se intersectează trei importante artere rutiere: B-dul << Mihai Viteazul >> cu străzile << Simion Bărnuţiu >> şi << Tudor Vladimirescu >>. Or, amplasarea acestei statui exact în această zonă, ar duce la periclitarea realizării acestei intersecţii, a spus Iuliu Nosa, care a adăugat că actualul primar, Radu Căpîlnaşiu, ar trebui să cunoască aceste aspecte, având în vedere că acel studiu de fezabilitate datează încă din perioada în care actualul edil deţinea funcţia de viceprimar (2000-2004 n.r.).

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »