Duminica incepe Postul Craciunului

Magazin Salajean 13 noiembrie 2009 0

Duminica incepe Postul Craciunului Prima zi a postului care pregateste crestinatatea pentru sarbatoarea Nasterii Domnului va fi duminica, 15 noiembrie. Acest post tine 40 de zile, incepand la data de 15 noiembrie si se incheie pe 24 decembrie. Postul Craciunului a fost randuit de Biserica pentru pregatirea credinciosilor in vederea intampinarii marelui Praznic al nasterii Domnului.

In cadrul anului bisericesc, care debuteaza la 1 septembrie, primul post de durata este cel randuit inaintea Nasterii Domnului, numit si Postul Craciunului. Primele mentiuni despre acest post dateaza din secolele IV-V, cand Fericitul Augustin si episcopul Leon cel Mare al Romei l-au numit postul din luna a zecea, calendarul roman incepand cu luna martie. Numarul zilelor de post era variabil, intre sapte si 40 de zile, la fel si asprimea lui. Sinodul local din Constantinopol, prezidat in anul 1166 de patriarhul Luca Chrysoverghes, a uniformizat durata si asprimea postului. El urma sa inceapa la 15 noiembrie si sa se incheie in seara zilei de 24 decembrie. Daca ziua lasatului de sec cade miercuri sau vineri, postul incepe din aceasta zi, 14 noiembrie. In mod simbolic, Postul Nasterii Domnului aduce aminte de proorocii si dreptii Vechiului Testament care au petrecut in post si rugaciune, asteptandu-L pe Mesia. De altfel, numerosi prooroci care au vestit Intruparea Domnului sunt praznuiti in acest post. O sarbatoare importanta in perioada postului este Intrarea in Biserica a Maicii Domnului. Aceasta aminteste de ziua in care Sfintii Parinti Ioachim si Ana au dus-o pe Sfanta Fecioara Maria la Templul din Ierusalim. Conform traditiei ortodoxe, incepand cu aceasta sarbatoare, de la data de 21 noiembrie, se pot intona colinde si cantari inchinate sarbatoririi Nasterii Domnului. In popor, sarbatoarea Intrarii in Biserica a Maicii Domnului este numita Ovidenia, Vovidenia sau Obrejenia.

Dezlegarea la peste, ulei si vin

Postul Craciunului este unul mai usor fata de cel al Pastelui (din punct de vedere al alimentatiei), avand multe dezlegari la peste, ulei si vin. Poate fi: integral (total), constand in abtinerea completa de la orice mancare si bautura, postul negru (xirofagie), in care este ingaduita doar hrana uscata – paine, fructe uscate, seminte, legume si apa, postul comun (obisnuit), care admite consumarea mancarurilor gatite din alimente de origine vegetala, inclusiv untdelemnul, si postul usor, numit si dezlegare, cand este ingaduita consumarea pestelui, vinului si untdelemnului. Pot fi mancate preparate din peste in toate zilele de sambata si duminica, in perioada 21 noiembrie si 20 decembrie inclusiv, pe 21 noiembrie, de sarbatoarea Intrarii in biserica a Maicii Domnului, in zilele de praznuire a unor sfinti cu cinstire mai larga in toata lumea ortodoxa, precum 30 noiembrie (Sfantul Apostol Andrei), 4 decembrie (Sfantul Varvara), 5 decembrie (Sfantul Sava), 6 decembrie (Sfantul Nicolae), 9 decembrie (Zamislirea Sfintei Fecioarei Maria), 18 decembrie (Sfantul Cuvios Daniil Sihastrul) si 20 decembrie (Sfantul Ignatie Teoforul). In afara de dezlegare la peste, in zilele mentionate pot fi consumate si vin si ulei. Ultima zi a postului Craciunului, in data de 24 decembrie este numita si Ajunul Craciunului si este o zi in care se obisnuieste a se tine un post ceva mai aspru decat in celelalte zile. Abia dupa aceste 40 de zile de post si rugaciune, crestinii se pot bucura pe deplin de Nasterea Domnului, de pe 25 decembrie.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »