Duminica dam ceasul inapoi cu o ora

Magazin Salajean 23 octombrie 2009 0

Duminica dam ceasul inapoi cu o oraRomania trece, in noaptea de sambata spre duminica, la ora oficiala de iarna, ora 4 urmand sa devina ora 3, iar ziua de 25 octombrie, care va avea 25 de ore, va deveni cea mai lunga din an.

CFR Calatori anunta ca activitatea de transport feroviar trece la ora de iarna, ora Europei Orientale, incepand de duminica, ora 4 va deveni ora 3, insa nu se modifica mersul trenurilor in vigoare pana la acea data. Trenurile de calatori vor pleca din statiile de formare dupa ora oficiala de vara pana in noaptea de 24-25 octombrie ora 4, care devine ora 3.

In noaptea de sambata spre duminica, toate trenurile de calatori care au ora de plecare din statiile de formare dupa ora 4, ora oficiala de vara, vor pleca la orele din mersul de tren in vigoare, respectand ora Europei Orientale. Trenurile de calatori aflate in circulatie dupa ora 4, ora oficiala de vara, vor opri in statiile din parcurs stabilite, unde vor stationa pana la ora de plecare din orarul in vigoare dupa noua ora a Europei Orientale, iar trenurile care mai au de parcurs o distanta scurta pana la statia finala isi vor continua mersul pana la capat, potrivit unui comunicat al CFR.

Avand in vedere ca si in tarile vecine trecerea de la ora de vara la ora Europei Orientale oficiala se face in aceeasi zi de duminica, intre statiile de frontiera cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Ucraina, Bulgaria, trenurile vor circula dupa orariile din mersul de tren in vigoare.

Potrivit astronomilor, ca regula, ora oficiala de vara este aplicata intre ultima duminica din luna martie si ultima duminica din octombrie.

Conform Conventiei fusurilor orare, ceasornicele arata pentru fiecare punct de pe Pamant acelasi minut si aceeasi secunda, iar diferentele dintre ore sunt date de faptul ca, la fiecare 15 grade longitudine, apare o ora in plus. Numerotarea acestor fusuri incepe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie), in sens pozitiv catre est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale – ora fusului 1 si a Europei Orientale – ora fusului 2.

Romania se afla in fusul orar 2, iar perioada dintre lunile octombrie si martie (cea a lunilor de iarna) este denumita timpul legal roman.

Conventia a fost semnata de Romania in 1979, iar in 1997, prin ordonanta guvernamentala, orarul de vara a fost din nou corelat cu cel practicat in tarile Uniunii Europene. In 1996, tinand cont de avantajele decalarii orarului cu o ora de vara, pentru a profita la maximum de orele de lumina, acest orar a fost prelungit in Europa cu inca o luna.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »