Drumurile salajenilor au primit 22 de milioane de lei

Magazin Salajean 6 august 2007 0

Drumurile salajenilor au primit 22 de milioane de lei

Sase comune din Salaj – Criseni, Garbou, Halmasd, Ip, Camar si Maeriste – au primit suma de aproximativ 22 milioane de lei pentru finalizarea unor proiecte de infrastructura rurala desfasurate prin programul SAPARD. Lucrarile sunt deja incepute si privesc modernizarea drumurilor comunale si a ulitelor din sate.

Astfel, la Ip, vor fi refacuti cu cei 4 milioane de lei alocati de Guvern peste 10 kilometri de carosabil, constructorul care se ocupa de investitie fiind SC GP Sageata Suplacu de Barcau. Primarul Salanki Sandor ne-a declarat ca firma respectiva va semna contractul cu autoritatile locale in aceasta saptamana, urmand ca santierul sa fie deschis in cel mai scurt timp posibil. Termenul de finalizare a investitiei este stabilit la 6 luni, astfel ca, inainte de finalul anului in curs, drumurile din comuna Ip vor fi aduse la normele UE.

Tot peste 10 kilometri de drumuri vor fi reabilitati si in comuna Maeriste cu 3.3 milioane de lei. Primarul Vasile Lazar ne-a spus ca actul normativ prin care autoritatile centrale au hotarat saptamana trecuta alocarea fondurilor in cauza vine sa rezolve costurile proiectului desfasurat prin SAPARD in satele Maeriste, Giurtelecul Simleului, Uileacul Simleului si Maladia. In urma licitatiei pentru incredintarea lucrarilor, a fost desemnata lider de proiect SC Alfa Rom Satu Mare, astfel ca aceasta s-a apucat de lucrari in 17 iulie anul curent. Contractul prevede un termen de realizare a investitiei de 11 luni, a spus primarul Vasile Lazar.

Scapa de credit bancar

Pentru Camar, Guvernul a dispus alocarea a 3,6 milioane de lei pe care aurtoritatile locale doresc sa-i foloseasca pentru a oferi populatiei conditii mai bune de trafic pe 9.2 kilometri de drumuri din comuna. Si aici investitia a demarat deja si este realizat in momentul de fata 30 la suta din lucrare. Pentru ca nu dispuneau de fonduri suficiente finalizarii proiectului, edilii din Camar au luat in considerare, inaintea primirii fondurilor de la Bucuresti, accesarea unei linii de credit. Este foarte bine ca am primit bani de la Guvern, acest lucru ne scuteste de la contractarea unui imprumut, a declarat primarul.

Si la Halmasd si Criseni, sumele alocate de Guvern proiectelor derulate prin SAPARD vor fi investite pentru modernizarea drumurilor din comunitati. Banii sunt 3.6 milioane de lei pentru prima dintre cele doua comune, respectiv de 3.5 milioane de lei pentru cea de-a doua. Primarul din Criseni, Andrei Maior, ne-a spus ca proiectul care prevede reabilitarea drumurilor din comuna a inceput in 17 mai, fiind luate in lucru mai intai satele Criseni si Garcei, iar mai apoi SC ARL SSA Cluj Napoca (firma cu care Primaria Criseni a incheiat contractul de realizare a lucrarilor) a deschis santier si in localitatea Cristur.

In aceste trei sate, trebuie sa fie refacuti 10.800 de metri patrati de carosabil, durata de realizare a investitiei fiind de zece luni.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »