Drumurile au inghitit 10 milioane de dolari

Magazin Salajean 5 septembrie 2007 0

Drumurile au inghitit 10 milioane de dolari

Dupa 5 ani in care a adus finantare pentru 20 de comune din Salaj, Proiectul de Dezvoltare Rurala (PDR) s-a incheiat, a informat ieri, intr-o conferinta de presa, Ionel David, specialist monitorizare si evaluare in cadrul Unitatii de Implementare a Proiectului (UIP). Judetul este primul din cele cinci in care s-a derulat Proiectul de Dezvoltare Rurala unde lucrarile desfasurate prin PDR au luat sfarsit, 20 de comune beneficiind in prezent de aductiune de apa sau de drumuri reabilitate. Proiectul de Dezvoltare Rurala a inceput in 2002, valoarea sumei pe care a primit-o judetul in toti acesti ani fiind de aproximativ 10 milioane de USD. Banii au fost folositi in 20 de comune, cate 300.000 de USD in fiecare din ele, pentru reabilitarea de drumuri prin pietruire sau pentru aductiunea de apa. Termenul de incheiere a lucrarilor pe care il au judetele este data de 30 septembrie, a spus specialistul UIP.

Potrivit sursei citate, pe Salaj PDR-ul este o reusita din punct de vedere al indicatorilor legati de infrastructura, cat si din punct de vedere al costurilor. 11.025 de oameni din Salaj beneficiaza in urma PDR de alimentare cu apa in sate. Au fost reabilitati aproximativ 160.000 de metri patrati de carosabil si au fost construite doua poduri peste Somes, a spus Ionel David. In ceea ce priveste aceste doua poduri, David a subliniat ca unul din ele a fost realizat in urma asocierii comunelor Letca si Lozna, fapt ce a adus bani mai multi proiectului prin care s-a realizat accesul peste Somes.

Proiectul de Dezvoltare Rurala se deruleaza sub coordonarea Ministerului Internelor si Reformei Administrative incepand din august 2002, pe baza unui imprumut al Bancii Mondiale in valoare de 40 de milioane USD in cinci judete din Romania: Botosani, Calarasi, Salaj, Dolj si Tulcea. Obiectivul major urmarit a fost asigurarea unui mai bun acces al locuitorilor din mediul rural la servicii de calitate prin finantarea de proiecte de mica infrastructura rurala (in principal reabilitari de drumuri si realizarea de sisteme de alimentare cu apa).

Cu toate ca anul trecut se vorbea si de o faza a doua pentru PDR, specialistul UIP a declarat ca acest lucru nu mai este valabil, in conditiile in care, in mai 2007 Romania a renuntat la imprumuturile Bancii Mondiale. Ca urmare, toate proiectele cu finantare de aici si aflate in curs de derulare se vor duce la bun sfarsit, urmand ca judetele sa acceseze fonduri din alte surse.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »