Drumurile, asistenta sociala si proiectele de infrastructura – victimele rectificarii

Magazin Salajean 31 august 2010 0

Drumurile, asistenta sociala si proiectele de infrastructura - victimele rectificarii

Judetul va trebui sa se descurce fara 4,6 milioane de lei, gratie rectificarii bugetare negative aprobate de Guvern in urma cu aproape doua saptamani. Astfel, 834.000 de lei s-au evaporat din sumele alocate pentru finantarea programelor Laptele si cornul si Fructe in scoli, aferente semestrului al doilea de scoala. Totusi, sustine purtatorul de cuvant al Consiliului Judetean (CJ) Salaj, Laura Opris, fondurile necesare furnizarii produselor de panificatie in unitatile de invatamant din judet sunt asigurate pentru intreg anul 2010. In cazul furnizarii produselor lactate, suma alocata prin buget a fost diminuata cu aproximativ 10 procente. Daca in urma finalizarii licitatiei electronice pentru furnizarea produselor lactate se va constata ca suma ramasa este insuficienta, Consiliul Judetean va identifica alte resurse financiare pentru acoperirea necesarului pana la sfarsitul anului 2010.

Peste un milion de lei vor fi taiati din investitiile programate a se derula in acest an in vederea modernizarii drumurilor comunale si judetene, a precizat Tiberiu Csoka, vicepresedintele CJ Salaj, in timp ce cheltuielile cu personalul Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DASPC) Salaj vor fi reduse si ele cu un milion de lei. Potrivit Violetei Milas, directorul acestei institutii, banii reprezinta diminuarea cu 25 la suta a salariilor celor 700 de angajati ai DASPC Salaj. Tot cu un milion de lei va fi diminuata si suma alocata initial pentru constructia cladirii ce va adaposti sediul administrativ al CJ Salaj si Biblioteca Judeteana Ionita Scipione Badescu. Asta inseamna ca startul investitiei in cauza nu va mai avea loc in acest an.

Nici proiectele de infrastructura derulate din fonduri europene si nationale care necesita cofinantare locala nu vor fi ocolite de rectificarea bugetara, in conditiile in care, sustine Csoka, aproape 880.000 de lei au fost taiati de la acest capitol. Intreaga suma, reprezentand cota de 20 la suta din impozitul pe venit, a fost repartizata acum doua luni, prin urmare, nu mai avem de unde sa facem reducerea. Ramane ca Directia Generala a Finantelor Publice Salaj sa identifice unde sa opereze diminuarea. In opinia vicepresedintelui CJ Salaj, masura va avea efecte serioase asupra tuturor comunelor: Reducerea medie pe comuna, pe cel de-al patrulea trimestru, depaseste 700.000 de lei. Sunt unitati administrativ-teritoriale care vor pierde 300.000 de lei, iar altele, peste 1,3 milioane de lei. In aceste conditii, Tiberiu Csoka a facut un apel la consilierii judeteni, cerandu-le sa supravegheze modul in care sunt cheltuiti banii publici in comunele din zonele pe care le acopera.

La randul sau, Tiberiu Marc, seful CJ Salaj, a declarat ca proiectele depuse in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala – Masura 322 Renovarea, dezvoltarea satelor, imbunatatirea serviciilor de baza pentru economia si populatia rurala si punerea in valoare a mostenirii rurale sunt cele mai expuse ca urmare a rectificarii bugetare. Nu mai punem la socoteala faptul ca aproape toate licitatiile sunt blocate din cauza contestatiilor, a mai spus Marc.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »