Drumul Ciucea – Varsolt va inghiti 22,7 milioane de euro

Magazin Salajean 11 decembrie 2007 0

Drumul Ciucea - Varsolt va inghiti 22,7 milioane de euroCel mai mare proiect de infrastructura rutiera din Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest si care priveste reabilitarea drumului Ciucea-Varsolt va fi depus in aceste zile la Agentia de Dezvoltare Regionala, valoarea lui fiind de 22,7 milioane de euro (fara TVA). Tiberiu Marc, presedintele Consiliului Judetean Salaj, a declarat ieri intr-o conferinta de presa, ca proiectul este derulat in parteneriat cu Consiliul Judetean Cluj, lungimea tronsonului de drumuri judetene care va fi reabilitat fiind de 37 de kilometri. ^Proiectul de reabilitare a drumului Ciucea – Varsolt va fi depus, pana in 20 decembrie, la Agentia de Dezvoltare Regionala. Este cel mai mare proiect de infrastructura rutiera din Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest, valoarea lui fiind de 22,7 milioane de euro fara TVA. Derulam proiectul in parteneriat cu CJ Cluj, pentru ca din 37 de kilometri de carosabil care vor fi reabilitati, pe teritoriul Salajului sunt 30 de kilometri, restul fiind in judetul Cluj^, a spus Marc.

Potrivit sursei citate, contributia celor doua judete la aceasta investitie inseamna 482.000 de euro din valoarea totala a proiectului. ^Ramane sa fie desemnat evaluatorul proiectului, responsabilitate care revine Ministerului Dezvoltarii. Este un proiect ce se va derula in conditii bune, la fel ca si colaborarea dintre cele doua Consilii Judetene^, a spus Tiberiu Marc. Durata de implementare a proiectului este de 18 luni de la semnarea contractului cu firma constructoare, aceasta urmand sa fie desemnata prin licitatie publica.

Tot ieri, Tiberiu Marc a mai informat ca saptamana trecuta au fost semnate contractele pentru proiectele care vor fi finantate prin Programul Operational Regional 2008-2013, proiecte ce privesc doua circuite turistice / cel al castrelor romane din Salaj si cel al bisericilor de lemn din judet, precum si restaurarea patrimoniului istoric si cultural al Salajului. Este vorba de reconditionarea unor cladiri ce fac parte din patrimoniul cultural national: cladirea Muzeului Judetean, cea a Centrului Militar si cea a a Galeriilor de Arta ^Ioan Sima^. Aceste proiecte au o valoare totala de 8,05 milioane de euro. Pe langa ele, a spus presedintele CJ Salaj, un alt proiect pentru care a fost deja semnat contractul priveste reabilitarea Cladirii Transilvania, fiind alocata suma de 500.000 de euro in vedetea elaborarii Studiului de Fezabilitate si a Proiectului Tehnic. Alte doua proiecte amintite de Tiberiu Marc ieri au drept obiectiv extinderea si reabilitarea serviciilor sociale in Complexul de specialitate din Cehu Silvaniei prin crearea de ateliere profesionale pentru tinerii dezinstitutionalizati, precum si a serviciilor sociale din Zalau, Jibou si Simleu Silvaniei. In total, pentru aceste doua proiecte, suma necesara este de 2 milioane de euro.

In cazul in care la nivel de regiune, vor fi proiecte ce nu se vor realiza, Consiliul Judetean Salaj are un proiect de rezerva – care priveste reabilitarea drumului judetean Nusfalau – Crasna – Zalau – Creaca, acesta avand o valoare de 10 milioane de euro.

Pentru a marca sarbatorile de iarna de la sfarsitul acestui an, Consiliul Judetean Salaj va organiza doua manifestari: o editie de iarna a Satului Salajean si un proiect numit ^Voi fi invingator^, avandu-i in atentie pe copiii din centrele sociale ale judetului.

^In cadrul Satului Salajean vor avea loc recitaluri de colinde sustinute de ansambluri folclorice din Valcau, Horoatu Crasnei, Ciumarna, Motis si, probabil, Alunis. In perioada 17-19 decembrie, in fiecare seara, intre orele 18-19, cate doua din aceste grupuri vor sustine recitaluri pe o scena ce va fi amplasata in fata Prefecturii Salaj^, a spus Marc. In ceea ce priveste proiectul ^Voi fi invingator^, Marc s spus ca este derulat in parteneriat cu Consiliul Judetean al Elevilor Salaj, in 20 decembrie urmand sa fie prezentate actiunile de succes (integrarea profesionala, relatiile cu agentii economici etc.) ale copiilor din aceste centre. Reuniunea in care se va face aceasta prezentare se va incheia cu un spectacol sustinut de copii la Casa de Cultura a Sindicatelor Zalau, incepand cu ora 15.30. De asemenea, in perioada 17-20 decembrie, vor fi deschise expozitii cu vanzare a obiectelor lucrate de copiii din centrele de asistenta sociala.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »