Drumetie prin Aria Naturala Protejata Racas-Hida

Magazin Salajean 24 septembrie 2010 0

Drumetie prin Aria Naturala Protejata Racas-HidaAproximativ sase kilometri de drum de tara, greu accesibil, trebuie strabatuti pe jos pentru a ajunge la Poiana cu narcise, parte din Aria naturala protejata Racas-Hida, situata in Depresiunea Almas-Agrij. Insa merita efortul. Desi greu de parcurs, drumul a fost strabatut cu entuziasm, ieri, de elevii claselor V-VIII de la scolile din localitatile Hida si Balan, parteneri in proiectul cu finantare europeana Gestionarea Durabila a Patrimoniului Natural din Aria naturala protejata Racas-Hida – Sit de interes comunitar, accesat de conducerea Agentiei pentru Protectia Mediului Salaj, pe o perioada de trei ani. Pe langa drumetie, copiii au avut parte si de un concurs cu diplome, dar si de jocuri in aer liber.

Directorul agentiei, Aurica Grec, impreuna cu alti reprezentanti ai APM Salaj, primarul comunei Hida, Dumitru Petrus, si profesorii copiilor, au fost alaturi de micuti, pentru a le prezenta acestora importanta studierii si cunoasterii acestei parti speciale a naturii, anume Aria naturala protejata Racas-Hida. Scopul acestui proiect, derulat in parteneriat cu Consiliul Judetean Salaj, il reprezinta asigurarea managementului adecvat in aria naturala protejata de interes comunitar Racas-Hida, in vederea conservarii pe termen lung a patrimoniului natural si a dezvoltarii durabile a ariei. Grupul tinta al proiectului este populatia detinatoare de terenuri in zona ariei naturale protejate, respectiv locuitorii din comunele Balan si Hida. Ne dorim ca aceasta parte din natura sa fie protejata si in viitor, prin imbunatatirea gradului de informare a populatiei asupra beneficiilor si oportunitatilor generate din administrarea eficienta a ariei. Din acest motiv am ales ca parteneri in proiect si copiii care invata in scolile din comunele mentionate, a declarat Aurica Grec. Potrivit sursei citate, prin drumetia de ieri a fost marcata si Saptamana Mobilitatii Europene, ce are loc in aceasta perioada, precum si Ziua Stratului de Ozon stabilita, in fiecare an, in data de 16 septembrie.

Aria naturala protejata Racas-Hida este situata la cumpana de ape dintre Valea Agrijului (in vest) si Valea Almasului (in est). Numarandu-se printre alte maximum 100 de situri similare din Europa Centrala, reprezinta un interes multiplu constituind o arie naturala protejata de interes botanic, ecologic si peisagistic. Acest sit cuprinde habitatul de paduri dacice de stejar si carpen, precum si alte specii rare, printre care se numara si narcisa. Tocmai reprezentantivitatea si abundenta narciselor a determinat declararea, in 2005, a unei suprafete de 1,5 hectare din situl comunitar ca rezervatie naturala de interes national – Rezervatia Poiana cu narcise de la Racas Hida.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »