Drogurile, un pericol pentru tineri

Magazin Salajean 28 iunie 2007 0

Pentru a marca Ziua Internationala de lupta impotriva consumului si traficului ilicit de droguri (26 iunie), Oficiul Natiunilor Unite pentru Droguri si Criminalitate a propus campania Iti controleaza drogurile viata? In viata ta, in comunitatea ta… drogurile nu-si au locul.

Cu aceasta ocazie, membrii Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog (CPECA) Salaj, coordonat de subinspectorul Valer Merce, au organizat, in cursul zilei de marti, 26 iunie, o masa rotunda cu tema Drogurile- un pericol pentru tineri.

Subinspectorul Merce a spus in cadrul intalnirii ca scopul acestei campanii este de a constientiza opinia publica asupra pericolului pe care il reprezinta consumul de droguri pentru societate. Acolo unde drogurile preiau controlul, nici individul, nici familia, nici comunitatea nu mai sunt in siguranta. Drogurile pot controla corpul si mintea consumatorilor, cultivarea si productia pot controla agricultorii. Concluzia este aceea ca traficul de stupefiante poate controla comunitatea, a adaugat acesta.

La nivel local, activitatile de prevenire asupra efectelor consumului de droguri au demarat inca din data de 18 iunie, cu o activitate de informare-educare si comunicare adresata cu precadere persoanelor din cadrul Serviciului de Integrare socio-profesionala a Tinerilor Dezinstitutionalizati si a celor cazate la Adapostul de Noapte al Municipiului Zalau. Totodata, au fost gandite o serie de actiuni prin expunerea unor martori tacuti ai consumului de droguri in Piata Centrala a municipiului Zalau, cu scopul de a reduce cat mai mult posibil consumul de stupefiante.

Alaturi de CPECA Salaj au mai fost implicat in aceste activitati Directia Judeteana Tineret, Autoritatea de Sanatate Publica, Directia Judeteana pentru Sport, Asociatia Pro Demos si Crucea Rosie.

Statistici sumbre

In cadrul mesei rotunde, coordonatorul CPECA Salaj a prezentat un material cu privire la dimensiunea nationala a productiei, traficului si consumului ilicit de droguri.

Potrivit statisticilor, in anul 2006, au fost inregistrat 1.912 cazuri de admitere la tratament, ca urmare a consumului de substante psihoactive, cu 374 de cazuri mai mult fata de anul 2005. Din cele 1.912 persoane, 42 la suta s-au aflat la prima internare pentru tratamentul dependentei de drog, iar 58 la suta au mai fost tratate anterior, a precizat Valer Merce.

Pentru 48 la suta dintre persoane, heroina a fost drogul principal pentru care au fost oferite servicii medicale, urmata de alcool (18 la suta), tutun (11 la suta), hipnotice si sedative (10 la suta), canabis (2 la suta) etc.

Si acum urmeaza partea cea mai tragica. Potrivit Institutului National de Medicina Legala, in cursul anului 2006, au fost inregistrate 20 de cazuri de deces, ca urmare a consumului de droguri, dintre care 16 decese directe (supradoze) si patru decese indirecte.

Tot in cursul anului 2006, au fost raportate la populatia adulta doua cazuri noi de SIDA si trei cazuri de HIV, ca urmare a consumului de droguri injectabile. Numarul persoanelor inregistrate la 31 decembrie 2006, in randul adultilor, ca fiind HIV pozitivi a fost de 22.

Misiunea noastra este sa ii ajutam pe tineri sa poata sa recapete controlul asupra vietii lor, nu sa lasam drogurile sa le controleze vietile, a conchis coordonatorul CPECA Salaj, Valer Merce.

La intalnire au luat parte oficialitati locale, directori de institutii si reprezentanti ai ONG-rilor din municipiul Zalau.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »