Drepturile tale la locul de munca (I)

Magazin Salajean 3 octombrie 2007 0

Codul Muncii reprezinta legea fundamentala pentru organizarea relatiilor de munca si contine prevederi minimale cu privire la drepturile si obligatiile angajatilor si ale angajatorilor, si la relatiile dintre acestia. Cu alte cuvinte, nu se pot stabili alte prevederi de nici o natura, la nici un nivel care sa le diminueze pe acestea.

Contractul colectiv de munca unic la nivel national cuprinde drepturile si obligatiile angajatorilor si ale salariatilor cu privire la conditiile generale de munca, deci acelasi lucru ca si Codul muncii, dar la un nivel inferior si poate contine prevederi mai avantajoase decat Codul Muncii. Acest contract se negociaza si este schimbat anual in cadrul dialogului social de catre partenerii sociali (organizatii sindicale, organizatii patronale, guvern).

Urmatorul nivel de negociere il reprezinta Contractul colectiv de munca la nivel de ramura, apoi cel la nivel de unitate si, in cele din urma, contractul individual de munca.

Principiul de negociere de la fiecare nivel este acela ca nu se pot stabili prevederi mai putin avantajoase decat la nivelul imediat superior.

Aici ne vom referi in principal la drepturile pe care le au angajatii si mai putin la obligatiile lor, desi acestea din urma sunt si ele numeroase. Ca sa stie cand un drept le este incalcat si sa actioneze in consecinta, un angajat trebuie in primul rand sa le cunoasca.

Drepturi fundamentale

* conditii de munca adecvate activitatii desfasurate

* protectie sociala

* securitate si sanatate in munca

* respectarea demnitatii si a constiintei

* plata egala pentru munca egala

* negocieri colective

* protectia datelor cu caracter personal

* protectie impotriva concedierilor nelegale

* incadrare in munca in oricare alt stat

Timpul de munca

Timpul de munca reprezinta timpul pe care salariatul il foloseste pentru indeplinirea sarcinilor de munca. Persoana fizica dobandeste capacitate de munca la implinirea varstei de 16 ani (si la implinirea varstei de 15 ani, cu acordul parintilor sau al reprezentantilor legali).

Tinerii pana la 18 ani: 6 h/zi si 30h/saptamana:

-nu pot presta munca suplimentara;

-nu pot presta munca de noapte;

-nu pot presta munca in conditii grele.

Norma intreaga: 8h/zi si 40h/saptamana.

Repartizarea timpului de munca in cadrul saptamanii este, de regula, uniforma, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu doua zile de repaus, dar se poate stabili un program saptamanal de 36 pana la 44 de ore, cu conditia ca media lunara sa fie de 40 de ore pe saptamana, iar programul stabilit sa fie anuntat cu o saptamana inainte si durata timpului de munca zilnic nu poate depasi 10 ore.

Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare. In sectoarele de munca unde regimul de lucru este influentat de sezoane, durata timpului de lucru se stabileste prin negocieri cu sindicatele, cu conditia ca media saptamanii sa nu depaseasca 48 de ore, inclusiv orele suplimentare, iar durata programului zilnic sa nu depaseasca 12 ore.

Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal este considerata munca suplimentara si nu poate fi efectuata fara acordul salariatului si se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 30 de zile dupa efectuarea acesteia (daca aceasta compensare nu este posibila, in luna urmatoare munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu – nu poate fi mai mic de 75 la suta din salariul de baza – corespunzator duratei acesteia).

Durata zilnica a timpului de munca de 12 ore va fi urmata de o perioada de repaus de 24 de ore.

Munca prestata intre orele 22,00-6,00 este considerata munca de noapte si nu poate depasi 8 ore intr-o perioada de 24 de ore, cu posibilitatea abaterii cu o ora in plus sau in minus fata de aceste limite.

Femeile gravide, lauzele si cele care alapteaza nu pot fi obligate sa presteze munca de noapte.

Salariatii care renunta la concediul legal pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la doi ani beneficiaza de reducerea duratei normale a timpului de lucru cu 2 ore pe zi, fara sa le fie afectate salariul de baza si vechimea in munca. La cererea lor se poate acorda program decalat, cu alte ore de incepere a programului de lucru, daca activitatea unitatii permite.

Femeile care au in ingrijire copii de pana la 6 ani pot lucra cu 1/2 norma, daca nu beneficiaza de cresa sau camin, fara a le fi afectate drepturile ce decurg din calitatea de salariat. Timpul in care au fost incadrate in aceste conditii se considera, la calculul vechimii in munca, timp lucrat cu o norma intreaga.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »