Drepturile asiguratilor prind valoare juridica

Magazin Salajean 31 mai 2007 0

Un Ordin al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) stipuleaza ca asiguratii trebuie sa incheie un contract cu insitutia amintita. Actul legislativ necunoscut multor persoane ar putea deveni o arma in Justitie, in cazul incalcarii drepturilor asiguratilor.

Cu alte cuvinte, daca un asigurat nu poate beneficia de anumite analize medicale gratuit, ci doar contra cost, pentru ca fondurile s-au terminat, ar putea sa dea in judecata Casa de Sanatate pentru incalcarea drepturilor sale sanitare din contract.

Ordinul 345 din 8 august 2006 cuprinde un model de contract de asigurari de sanatate si o sinteza a drepturilor asiguratilor. Acesta prevede ca in 12 luni de la data intrarii in vigoare, casele de asigurari de sanatate incheie cu asiguratii, fie prin angajatori, fie direct, contracte de asigurari de sanatate. Astfel, obiectul contractului il constituie asigurarea asistentei medicale in caz de imbolnavire, prevenirea complicatiilor, recuperare medicala sau depistarea precoce a bolii. Conform ordinului, serviciile acordate in sistemul asigurarilor sociale de sanatate sunt: servicii medicale la care are dreptul asiguratul, pachetele de servicii de baza sau cele facultative.

In timp ce asiguratii au 13 obligatii, caselor de asigurari de sanatate le revin doar cateva: sa informeze asiguratii despre drepturile lor, sa asigure confidentialitatea datelor, sa verifice prescrierea si eliberarea medicamentelor, in conformitate cu reglementarile in vigoare, precum si sa garanteze calitatea serviciilor medicale din pachetul de baza. Incetarea contractului are loc doar in trei situatii si anume: pierderea dreptului de sedere sau de domiciliu in Romania, forta majora (daca este invocata), deces.

Contracte de asigurari de sanatate, doar de luna viitoare

Directorul de relatii contractuale din cadrul Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Salaj, Marius Tautu, ne-a declarat ca in momentul de fata se lucreaza la forma definitiva a contractelor. Totodata, directorul a specificat faptul ca vor exista doua modele de contracte, unul pentru angajator si unul pentru persoanele fizice, care platesc contributia la sanatate direct la CAS. Contractele vor contine o anexa, in care angajatorul va trece numarul salariatilor nominali pe care ii are in unitate si pentru care plateste contributia de sanatate, a mai adaugat Tautu. Privitor la data cand va demara aceasta actiune, directorul a spus ca, incepand cu luna viitoare, contractele vor ajunge atat la angajator, cat si la persoanele fizice.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »