Doua treimi din populatia judetului are apa la discretie

Magazin Salajean 6 octombrie 2011 0

Doua treimi din populatia judetului are apa la discretie

Datorita investitiilor derulate la nivel de judet prin diferite programe finantate cu fonduri externe si nationale, la aceasta data doua treimi din populatia judetului Salaj beneficiaza de apa potabila la discretie.

Sistemele centralizate de alimentare cu apa au fost introduse la peste 66 la suta din locuintele salajenilor, ceea ce reprezinta dublu fata de procentul inregistrat in anul 2002. In urma cu aproape zece ani, doar 34 la suta din comunitatile salajene aveau apa potabila furnizata prin sisteme de alimentare, in timp ce 66 la suta din populatia judetului nu era racordata la vreo retea de apa, avand doar alternativa fantanilor proprii sau a forajelor neavizate.

22 la suta din comunitatile rurale au apa

Potrivit informatiilor furnizate de Aurica Grec, directorul Agentiei pentru Protectia Mediului Salaj, din totalul de 98.657 de locuitori din mediul urban, in anul 2002 erau racordati la alimentari centralizate de apa 76.083 de cetateni (77 la suta). In anul 2011, din numarul total al salajenilor care traiesc in mediul urban, 84.988 beneficiau de apa potabila la discretie (respectiv, 85 la suta).

In schimb, in mediul rural situatia a fost si este mult diferita, cu toate ca evolutia numarului locuintelor racordate este pozitiva. In anul 2002, din cei 128.603 de locuitori care traiau in comunitati rurale, doar 2.240 aveau apa prin sistemele centralizate de alimentare, in timp ce anul acesta din totalul de 118.286 de salajeni din mediul rural, 26.122 au apa la robinete in gospodariile lor (22 la suta).

Directorul APM Salaj a mentionat ca pentru orasul Cehu Silvaniei procentul populatiei racordate sau cu acces la sistemul centralizat de alimentare cu apa este si in prezent tot de 53 la suta, dar in prezent alimentarea cu apa a localitatii se face continuu, fara restrictii orare. In 2002, Cehu Silvaniei era alimentat cu apa cate trei ore pe zi, deoarece sistemul de aductiune si distributie a apei potabile era in stare avansata de degradare.

Investitii pentru calitatea apei

In urma cu aproape zece ani, agentii economici din judet care si-au adus contributia la calitatea apelor de suprafata si subterane au fost: SC Publiserv (in subordinea caruia era Statia veche de epurare-nefunctionala si Statia noua, cu un randament de 50-70 la suta), SC Public-Serv SA Jibou (care detinea o statie mecano-biologica cu o eficienta de 30-45 la suta), SC Pro Urbe SA Cehu (a carei Statie de epurare avea o eficienta de 30-65 la suta) si SC Aqua Term Simleu Silvaniei (cu o Statie de epurare al carei randament era cuprins intre 50 si 85 la suta).

In anul 2004 a fost infiintat la nivel de judet un operator unic in domeniul alimentarii cu apa, SC Publiserv, iar in 2006 s-a constituit Compania de Apa Somes Cluj, care a devenit primul operator regional din Romania, deservind judetele Cluj si Salaj. La nivelul acestei unitati a demarat programul SAMTID Reabilitarea sistemului de alimentare cu apa in sapte localitati urbane din Bazinul Hidrografic Somes-Tisa. Investitiile s-au derulat in perioada 2005-2008 si au vizat 181.600 de locuitori din Zalau, Simleu Silvaniei, Jibou, Cehu Silvaniei, Dej, Gherla si Huedin.

Prin implementarea proiectului Extinderea si modernizarea sistemelor de apa si apa uzata in localitatile urbane din zona Cluj-Salaj au fost create conditiile privind accesul la sistemele centralizate de alimentare cu apa. La nivelul judetului, stadiul lucrarilor din acest proiect, care se va derula pana in anul 2014, este urmatorul: la finele primului semestru, au fost inlocuiti 14.283 de metri de retea de distributie de apa potabila (din 14.500 de metri cat s-a prevazut initial in proiect) si s-a extins reteaua cu 18.995 de metri, din 22.800 de metri cat s-a prevazut initial (lucrarile urmand a fi continuate). Cat priveste reteaua de canalizare, Aurica Grec a precizat ca aceasta a fost inlocuita si extinsa pe o distanta mai mare decat cea prevazuta initial in proiect. Astfel, s-au inlocuit 15.447 de metri de retea de canalizare, fata de 14.200 de metri si s-au executat lucrari de modernizare pe o lungime de 32.905 de metri, fata de 30.300 de metri.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »