Doua luni de somaj tehnic pentru ceferistii salajeni

Magazin Salajean 13 august 2010 0

Doua luni de somaj tehnic pentru ceferistii salajeni

Toti cei aproximativ 15.000 de angajati ai CFR Calatori vor intra in somaj tehnic incepand de luni, prin rotatie, pana la sfarsitul anului, astfel ca fiecare salariat nu va veni la munca timp de doua luni, au anuntat oficialii companiei. Din Salaj sunt vizate in jur de 60 de persoane, care vor fi remunerate pe durate celor doua luni cu doar 75 la suta din salariul de baza, ne-a declarat Grigore Mare, liderul Sindicatului Libertatea CF.

Este o masura deloc binevenita. Conducerea CFR Calatori a luat o masura pripita, fara a lua in calcul ca angajatii care vor ramane la munca vor trebui sa lucreze ore suplimentare pentru a acoperi lipsa colegilor lor. Iar munca suplimentara trebuie platita corespunzator, dupa cum prevede legea. Prin urmare, compania nu va mai putea vorbi despre economii, considera Mare. Acesta a adaugat ca decizia de trimitere in somaj tehnic a lucratorilor va afecta nu doar situatia financiara a oamenilor, ci si transportul feroviar de calatori.

Masuri similare au fost luate anul trecut la CFR Marfa, care a trimis in somaj tehnic, in perioada iulie-decembrie, 7.000 de persoane, respectiv 40 la suta din totalul angajatilor.

O noua runda de disponibilizari

Ministerul Transporturilor si Infrastructurii ia in calcul disponibilizarea a 12.800 de salariati ai Cailor Ferate, pana la sfarsitul lunii septembrie. Cei mai multi disponibilizati vor fi la CFR Marfa (5.000 de angajati), urmata de CFR Calatori, cu 3.900 de salariati, CFR SA, cu 2.900 de persoane, si Electrificare CFR, cu 1.000 de concediati.

In perioada martie-aprilie, ministerul a mai disponibilizat circa 10.00 de persoane din cauza situatiei economico-financiare a companiilor care nu mai permite continuarea activitatii fara aplicarea unui program de restructurare si reorganizare.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »