Doi angajatori sălăjeni riscă închisoare pentru “munca la negru”

Magazin Salajean 9 iunie 2011 0

Doi angajatori sălăjeni riscă închisoare pentru “munca la negru”

Controalele desfăşurate în luna mai pentru depistarea angajatorilor care folosesc muncitori fără întocmirea documentelor legale s-au lăsat cu sancţiuni contravenţionale de peste 280.000 de lei. Mai mult, doi patroni riscă să ajungă după gratii, după ce au fost prinşi că au angajat ilegal mai mult de cinci persoane, fiecare, pe numele acestora fiind deschise dosare de cercetare penală.

Potrivit informaţiilor furnizate de către purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă Sălaj, Mariana Pop, în domeniul relaţiilor de muncă, în cursul lunii trecute, inspectorii au controlat 227 de agenţi economici. Urmare a verificărilor efectuate, au fost identificate 44 de persoane care lucrau fără forme legale de angajare la 13 operatori economici, pentru care s-au aplicat sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 200.000 de lei. Conform legilor în vigoare, şi persoanele care acceptă să lucreze fără acte legale riscă sancţiuni contravenţionale, la nivelul judeţului Sălaj fiind aplicate acestora doar avertismente, ne-a comunicat purtătorul de cuvânt. Potrivit aceleiaşi surse, doi dintre operatorii economici s-au ales cu dosare de cercetare penală, fiind găsite muncind ilegal mai mult de cinci persoane la fiecare angajator. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, cei doi patroni riscă pedepse de la un an la doi ani de închisoare sau, în cel mai fericit caz, o amendă penală.

Un alt agent economic a fost amendat cu 1.000 de lei pentru nerespectarea dispoziţiilor privind garantarea în plată a salariului minim brut pe ţară. Pentru nerespectarea obligaţiei ca, anterior începerii activităţii, să înmâneze salariatului un exemplar din contractul individual de muncă, un angajator a fost amendat cu 1.500 de lei, iar un altul a fost sancţionat pentru netransmiterea registrului de evidenţă a salariaţilor în format electronic în termenul legal cu amendă de 2.000 de lei

Şi în domeniul securităţii şi sănătăţii (SSM) în muncă au fost controlate, în luna mai, un număr de 185 de unităţi. Pentru deficienţele constatate, inspectorii de muncă au sancţionat contravenţional 12 agenţi economici cu amenzi în valoare totală de 77.000 de lei. Printre nereguli se numără: neprezentarea documentelor solicitate de către inspectorii de muncă în timpul controlului; primirea la lucru a persoanelor neinstruite din punct de vedere SSM; neasigurarea materialelor pentru instruirea lucrătorilor în domeniul SSM; neasigurarea trusei sanitare de prim ajutor; neefectuare control medical periodic; neutilizare echipament individual de protecţie ori neasigurarea măsurilor de electrosecuritate.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »