Doar sase adoptii de caini

Magazin Salajean 17 decembrie 2007 0

Doar sase adoptii de caini

Doar ceva mai putin de 1 la suta din cainii vagabonzi adunati in acest an de pe strada de Serviciul de Ecarisaj din cadrul Administratiei Domeniului Public Zalau au fost adoptati, declara tehnicianul Viorel Panican, responsabilul serviciului. Mai exact, din cei 667 de caini, doar sase si-au gasit un stapan, restul fiind preluati pentru incinerare de catre o firma specializata. In acest moment, unicul adapost pentru caini din Zalau este gol, ultimul transport, de 20 de caini fara stapani, luand miercuri drumul cuptorului de incinerare.

Conform legii, dupa ce sunt stransi de pe domeniul public, caini fara stapan sunt tinuti in adapost maxim doua zile. Chiar daca acestia au de fapt stapan, daca nu sunt revendicati in maxim 48 de ore, acestia isi pierd dreptul de proprietate asupra lor. In cele mai multe cazuri, insa, este vorba de caini care insotesc satrele de tigani, foarte violenti si periculosi. Echipa Servicului de Ecarisaj este condusa de tehnicianul Viorel Panican si mai are in componenta doi hingheri si un medic veterinar. Dotarile echipei ce actioneaza pe raza municipiului Zalau, dar si in Jibou si Crasna, constau intr-o masina cusca, crose pentru prinderea cainilor si un pistol cu tranchilizante. Exceptand activitatile de ecarisaj, echipa se ocupa si de strangerea cadavrelor animalelor mici (caini si pisici), prezente in numar din ce in ce mai mare pe drumuri, dar si a animalelor mari, cum ar fi caii.

Revenind la cadrul legislativ care guverneaza activitatea celor ce se ocupa de ecarisaj, trebuie mentionat faptul ca Senatul a adoptat, miercuri, o lege privind programul de gestionare a cainilor, pisicilor si a altor animale, care prevede amenzi de pana la 2.500 de lei pentru cei care-si lasa cainii nesupravegheati in spatiul public, precum si infiintarea Sistemului National de Identificare a animalelor. Prin aceasta lege se intentioneaza transformarea ecarisajelor, actuale centre de exterminare, in adevarate adaposturi pentru protectia animalelor. Totodata, animalele de companie vor fi identificate si cipate, iar cei care arunca animalele pe domeniul public vor fi sanctionati, fiind interzise comercializarea si folosirea carnii si a blanurilor de caine si de pisica, dar si luptele de caini. Potrivit proiectului de lege, se infiinteaza Sistemul National de Identificare si Inregistrare a Animlelor de companie si Comunitare, Caini, Pisici si alte animale, care va functiona in subordinea primariilor. Alte institutii care vor fi infiintate pentru protectia animalelor sunt Registrul National de Identificare si Inregistrare a animalelor cu sau fara detinator si Fisierul Central pentru Monitorizarea animalelor. Proiectul de lege prevede ca, in cazul cainilor cu stapan, acestia sa tranziteze spatiul public doar cu lesa si zgarda, sub directa supraveghere a stapanilor. Lasarea nesupravegheata pe spatiul public a cainilor adoptati sau a celor cu stapan se pedepseste cu amenda intre 1.000 si 2.500 de lei. Legea incrimineaza organizarea sau participarea la luptele cu animale, abandonarea animalelor, provocarea de suferinte fizice si psihice animalelor sau reproducerea cainilor si pisicilor fara drept de monta. Proiectul de lege va ajunge in dezbaterea Camerei Deputatilor, forul decizional in acest caz.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »