Doar patru topografi autorizati in Salaj

Magazin Salajean 24 martie 2008 0

Doar patru topografi autorizati in SalajDatorita unor modificari legislative intrate in vigoare joi, 20 martie, in judetul Salaj doar patru persoane fizice mai pot efectua lucrari de cadastru, ele fiind in fericita situatie de a-si reinnoi autorizatiile. Persoanele fizice care vor sa obtina autorizatie pentru a efectua lucrari de cadastru sunt nevoite, incepand joi, sa se supuna unor noi reglementari prevazute in Legea 16, aprobata anul trecut.

Legea prevede ca pe 20 martie vechile autorizatii expira, iar cei care vor sa obtina unele noi sunt nevoiti sa indeplineasca si criterii noi, autorizatiile fiind acordate acum de Ordinului Geodezilor, cei care au preluat aceasta sarcina de la Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI). Persoanele care se vor putea ocupa in continuare de lucrarile de cadastru sunt cele cu studii superioare de specialitate sau absolventii cu studii postliceale sau medii de specialitate, cu o vechime in activitate de minimum doi ani. Cea mai mare parte a celor care nu vor mai primi autorizatie sunt fosti ofiteri de armata, care au fost autorizati de ANCPI pe baza unui ordin al Ministerului Apararii, care le permitea artileristilor disponibilizati sa profeseze ca specialisti in topografie sau cadastru funciar. Pentru judetul nostru, doar patru persoane au deja noile autorizatii, alte circa 20 avand insa depuse dosare pentru a le obtine in perioada imediat urmatoare, ne-a declarat vineri Lakatos Alexandru, directorul Oficiului de Cadastru si Publcitate Imobiliara (OCPI) Salaj. Pe de alta parte, sursa citata considera ca vina fostilor ofiteri ce risca sa ramana acum fara autorizatii le apartine. Cine era cu adevarat interesat, se putea inscrie la o facultate sau scoala de profil, pentru a nu mai exista dubii. Chiar si asa, dreptul de munca al celor ce cunosc aceasta meserie nu il poate lua nimeni. Solutii exista. Cine isi pierde autorizatia poate fi ajutat de un coleg autorizat, care verifica lucrarile de cadastru si isi pune semnatura, concluzioneaza seful OCPI Salaj.

Ca sa scape de nemultumirea persoanelor ce nu vor mai primi autorizatii, ANCPI vrea sa propuna o Ordonanta de Urgenta prin care toti fostii topografi sa-si poata pastra certificarea. Propunerea trebuia sa fie aprobata in sedinta de guvern de miercuri, insa aceasta a fost amanata.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »