Doar o treime dintre candidatii la permisul auto devin soferi

Magazin Salajean 27 octombrie 2011 0

Doar o treime dintre candidatii la permisul auto devin soferi

Obtinerea permisului de conducere continua sa fie un hop peste care nu multi salajeni pot sa treaca. Doar o treime dintre candidatii prezenti la examinari in vederea obtinerii acestui act au devenit, oficial, in primele noua luni de acest an, soferi.

Conform analizei intocmite de Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare, de la inceputul anului si pana la finele lunii septembrie, au fost examinati 7.655 de candidati in vederea obtinerii permisului de conducere. Numarul este in scadere fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand prin salile de examinare au trecut cu aproximativ 1.400 de candidati in plus. Cu toate acestea, procentul de promovabilitate din ultimele luni este in crestere fata de anul trecut.

Dintre candidatii testati anul acesta, doar 2.479 au fost declarati admisi. Cel mai slab au fost pregatiti salajenii la partea de teorie a acestui examen, aproape 4.000 dintre candidati nereusind sa treaca sala. Nici la partea practica, dintre cei care au ramas dupa prima proba, 1.166 nu au putut demonstra agentului examinator ca stiu sa conduca. Promovabilitatea inregistrata astfel este de 32,38 la suta.

Activitatea de examinare a candidatilor pentru obtinerea permisului de conducere este facuta, la nivelul judetului, de catre sapte lucratori autorizati. Proba teoretica se sustine in sala proprie din incinta Institutiei Prefectului Judetului Salaj. Aceasta sala este dotata cu sase statii de examinare (kiosk-uri) si o statie de supraveghere a examinarii, ceea ce da posibilitatea de a testa, la proba teoretica, peste 100 de candidati zilnic. Examenul de conducere se sustine numai pe raza municipiului Zalau, proba practica fiind programata in zilele de marti (examen pentru profesionisti), luni, miercuri si joi. In ultima vineri din luna se sustine proba practica pentru categoriile A si A1, in poligoanele special amenajate din Zalau si Crasna.

Pentru planificarea candidatilor la examenul in vederea obtinerii permisului de conducere se foloseste un program informatic functional la nivelul intregii tari. Acest program da posibilitatea de analiza a fiecarei scoli de soferi pe orice perioada dorita si la orice data. De asemenea, nu permite planificarea in cazul candidatilor care nu au varsta necesara, daca nu au trecut cele 15 zile intre doua examene ori daca a expirat scoala sau cazierul judiciar. Perioada de programare este de maxim sapte zile pentru primul examen, respectiv de 20 si respectiv 30 de zile, asta in functie de numarul de examene sustinute de catre candidat.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »