Doar lapte, oua si miere. Gata cu branza din piete!

Magazin Salajean 4 februarie 2009 0

Doar lapte, oua si miere. Gata cu branza din piete! Micii producatori care vand produse de origine animala in pietele agroalimentare din Zalau sunt nemultumiti ca nu mai au voie sa vanda decat lapte, oua si miere. Inca din prima zi de lucru din februarie, inspectorii Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Salaj au efectuat controale in Piata Centrala Agroalimentara Zalau si in piata din Complexului comercial Astralis. Am vorbit cu oamenii, i-am verificat, le-am explicat ca trebuie sa se conformeze cerintelor legii. Cei care vand produse de origine animala si-au dat seama de importanta sigurantei consumatorului, ne-a explicat Augustin Mocan, consilier Serviciul de Igiena din cadrul DSVSA Salaj. El ne-a declarat ca trecerea la noile restrictii se va face treptat. E o meserie pe care acesti oameni o desfasoara de ani de zile. Vom incerca sa gasim solutii pentru a-i impaca pe micii producatori. Pentru a-si putea vinde produsele rezultate in urma prelucrarii laptelui (branza, smantana), oamenii trebuie sa obtina autorizatie pentru vanzarea cu amanuntul. Singura optiune ar fi asocierea, insa, in practica, aceasta solutie nu ar functiona, ne-a comunicat Augustin Mocan.

Micii producatori si-au etichetat produsele

Potrivit noilor reglementari, comerciantii si-au lipit pe ambalajele produselor etichete scrise de mana. Pe acestea se pot vedea indicatii precum, denumi-rea si adresa producatorului, denumirea produsului, data la care a fost ambalat si conditiile de pastrare ale produsului. Insa, produsele rezultate in urma prelucrarii materiei prime (lapte, oua etc.) sunt interzise la comercializare prin noua lege intrata in vigoare de la 1 februarie 2009. Totusi, in piete, inca se mai vand branzeturi, smantana si alte produse de origine animala prelucrate in gospodarii. Oamenii nu vor sa renunte la ceea ce s-au obisnuit sa faca de multa vreme. Ei sustin ca e normal ca produsele traditionale romanesti sa continue a fi comercializate pe piata. Asa sunt obisnuiti clientii: sa guste din produsele oferite de noi. E alegerea lor daca vor sa cumpere sau nu. Pana acum ni s-a cerut sa ne ducem marfa la control, pentru a vedea daca au fost indeplinite anumite conditii sanitar-veterinare. Acum nu ne mai dau voie sa vindem deloc unele produse. Sunt produse traditionale, care nu pot sa dispara de pe piata. E singura noastra sursa de venit. Avem someri destui in tara, ne-au precizat unii comercianti din piata centrala agroalimentara Zalau.

In Salaj se gasesc sticle pentru lapte

Micii producatori care-si vand marfa in piete vor trebui sa renunte la comercializarea laptelui in sticle de plastic de suc sau bere. Ne interzic sa vindem branza si smantana. De altfel, nu mai avem voie sa dam laptele in sticle de plastic, dar nu ne-au spus de unde sa ne luam alte ambalaje, a precizat un comerciant din piata. Totusi, reprezentantii DSVSA Salaj afirma ca au gasit solutii. O parte din producatori si-au procurat deja pet-uri de unica folosinta. Acestea se gasesc la o firma din Maeriste, in judetul Salaj, care, la cerere, le distribuie. Dupa ce sunt umplute, peturile se capseaza si se sigileaza automat. Oamenii au acum posibilitatea de a-si procura recipientele pentru a-si vinde laptele in conditii igienice. Pentru ca acest lucru trebuie sa il inteleaga micii producatori, ca in primul rand conteaza siguranta consumatorilor, ne-a precizat Mocan.

Noile legi inlatura de pe piata multi mici producatori, un aspect cu care romanii s-au obisnuit deja. In Romania, in loc sa le ofere oamenilor posibilitatea pastrarii unor traditii cu specific romanesc, autoritatile prefera sa le elimine. Mersul la piata si in targuri, cu produse fabricate in propriile gospodarii de oamenii de la sate, se practica de sute de ani. Branza de vaca sau de oaie, smantana sunt produse naturale, pe care, daca nu se vand la scurt timp de la prelucrare, nu le mai putem vinde. Dar tocmai de aceea sunt proaspete si naturale, ne-a precizat un simplu vanzator de la piata.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »