Doar fond forestier privat pe traseul autostrazii

Magazin Salajean 16 noiembrie 2007 0

Doar fond forestier privat pe traseul autostrazii

Nici un amplasament forestier de pe traseul de 83 de kilometri pe care Autostrada Transilvania il va avea in Salaj nu este proprietate de stat. Directorul Directiei Silvice Salaj, Dorel Oros, ne-a declarat ca proprietarii privati nu sunt, insa, doar persoane fizice, ci Primaria Zalau si composesoratele comunelor strabatute de artera de circulatie. Pe traseul de 83 de kilometri pe care Autostrada Transilvania il va avea in Salaj nu exista fond forestier de stat. Toate amplasamentele sunt private. Pe primul tronson pe care se va lucra si care priveste comuna Marca au fost identificati 24 de proprietari. Pe langa proprietarii privati, pe traseul autostrazii detin fond forestier, ca persoane juridice, composesoratele din comunele strabatute de autostrada si Primaria Zalau, a declarat Dorel Oros.

Indiferent ca amplasamentele forestiere de pe traseul autostrazii sunt proprietatea persoanelor fizice sau juridice, ele trebuie expropriate pentru ca firma Bechtel sa poata deschide santiere. Metoda de expropriere este aceeasi pentru ambele cazuri, a spus directorul Directiei Silvice Salaj.

In ceea ce priveste partea de padure de care dispune Primaria Zalau, administratia locala lucreaza an momentul de fata la identificarea partii de padure care va fi taiata pentru a face loc autostrazii.

Potrivit lui Vasile Stan, seful Ocolului Silvic Stejarul Zalau, suprafata de fond forestier care va trebui taiata este de aproximativ 15 hectare.

Este o suprafata de 15 hectare de padure care va fi taiata. Banii obtinuti din aceasta defrisare vor fi la dispozitia Consiliului Local Zalau, dar sugestia noastra este ca o parte din ei sa fie folositi pentru a cumpara teren degradat, pe care sa faca plantatii forestiere, a spus Vasile Stan.

Potrivit lui Dorel Oros, atat persoanele fizice, cat si cele juridice sunt interesate de exproprieri, intrucat amplasamentele au fost evaluate corect.

In Salaj, lucrul la realizarea Autostrazii Transilvania trebuie sa inceapa in 1 ianuarie 2008, primul santier urmand sa fie deschis de Compania Bechtel in zona localitatilor Port – Marca.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »