Doar de bine la Casa de Asigurari de Sanatate Salaj

Magazin Salajean 23 decembrie 2008 0

Doar de bine la Casa de Asigurari de Sanatate Salaj

Serviciile medicale din Salaj au inregistrat cresteri semnificative atat din punct de vedere cantitativ, cat si calitativ, astfel se prezinta in raportul privind activitatea Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Salaj pe anul 2008. S-au inregistrat cresteri financiare pentru efectuarea serviciilor medicale privind imbunatatirea grilei de personal, a standardelor tehnice spitalicesti, in unitatile paraclinice. Ca si sursa financiara a serviciilor medicale pentru salajeni, CAS a realizat toate elementele propuse in programul de guvernare, ajungandu-se la servicii medicale de calitate pentru salajeni, a precizat Corin Penciuc, directorul CAS Salaj. Astfel, in anul 2008, au fost inregistrate cresteri de 96 la suta in asistenta medicala primara, 67 la suta pentru serviciile medicale in laborator, de asemenea, de 90 de procente pentru medicamentele pentru boli cronice. Tot in anul curent, CAS a inregistrat 47.592 de internari in unitatile cu paturi, dintre care 62 la suta numai in Spitalul Judetean de Urgenta Zalau. Au fost prescrise de catre medicii de familie 434.065 retete. Pentru serviciile medicale de urgenta, Serviciul de Ambulanta Zalau si-a marit parcul de masini din dotare cu ambulante noi.

Au fost infiintate opt farmacii, patru in mediul urban si alte patru in rural, ajungandu-se la un numar de 54 in tot judetul. Acestea sunt cateva din realizarile Casei de Asigurari de Sanatate Salaj prezentate intr-o conferinta de presa. Cresterea financiara a insemnat de fapt o crestere calitativa a serviciilor prestate pentru salajeni. Pentru 2009-2010, am stabilit ca vom finanta in principal dotarea unitatilor spitalicesti si a cabinetelor medicale, ne-a comunicat Penciuc. Directorul CAS Salaj a mai afirmat ca doreste ca in 2009 sa aprofundeze relatia cu institutiile cu care colaboreaza, dar, in principal, cu asiguratii din tot judetul.

Sistemul unic informatic al CAS va elimina intarziatii de la gratuitati

Sistemul unic informatic (SUI), destinat unei baze de date a Caselor de Asigurari de Sanatate cu toti asiguratii, va intra in testare si in judetul Salaj de la 1 ianuarie 2009. Intarzie punerea lui in functiune pentru multitudinea datelor ce trebuie introduse in program. Astfel, in urmatoarele doua-trei luni, dupa ce se vor remedia posibilele erori, programul va fi adus la zi, a precizat Marius Tautu, directorul de Relatii Contractuale din cadrul CAS Salaj. Reprezentantii casei atrag atentia cetatenilor sa-si achite obligatiile pentru sanatate pentru a evita excluderea din drepturile de a beneficia de servicii medicale gratuite. Sistemul va depista automat pe cei care nu au platite contributiile la asigurarile de sanatate pe ultimele trei luni, fiind astfel radiati din baza de date a SUI. Orice intarziere la plata contributiilor aduce cu sine penalitati sau unele situatii neplacute in beneficiul asupra unor servicii medicale gratuite, a conchis Corin Penciuc, directorul CAS Salaj. Ramane de vazut daca sistemul va functiona la paramentri normali, avand in vedere ca, la nivel national, unde SUI a fost implementat, au fost semnalate mai multe nereguli.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »